Omlandia wil niets aan het toeval overlaten bij d’Olde Veste ‘54

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Prietpraat

Dat Omlandia de laatste weken in een vrije val zit, is inmiddels duidelijk. Zaterdag kreeg de formatie uit Ten Boer een nieuwe dreun toen er in en tegen Buitenpost een 2-0 verliespartij werd geleden. Omdat de ploegen onderin 1E ook punten vergaren, zijn de Ten Boersters nog altijd niet officieel gevrijwaard van de gevreesde nacompetitie. Het is helaas de tragiek die na een goede eerste seizoenshelft aan de orde van de dag is bij Omlandia. Er dient zaterdag dan ook met maar één doel te worden gespeeld bij d’Olde Veste ’54: winst.
In de thuiswedstrijd was Omlandia eerder dit seizoen met 0-4 van de mat gespeeld door Buitenpost en een gewaarschuwde ploeg telde zaterdag dan ook voor twee. Toch bleek de wedstrijd symptomatisch voor de tweede seizoenshelft van de Ten Boersters, waarin nagenoeg niets lijkt te lukken. Voor de rust waren pogingen voorlangs van Martin Oudman en Dennis Loer gevaarlijk, maar de thuisploeg had de zaken prima op orde en mocht daardoor meer aanspraak maken op een doelpunt. Toch was de grootste kans voor rust voor Omlandia. Nadat Danny Boersma namens de Friezen een overtreding binnen de beruchte lijnen beging, mocht Jeroen Haan aanleggen voor een strafschop. De licht gehavende Haan zat niet lekker in de wedstrijd en illustreerde dat met de penalty, die hoog over het doel verdween. Het was helaas niet de eerste keer dit seizoen dat een buitenkansje van elf meter voor Omlandia onbenut bleef.

Veelzeggend

Met 0-0 werd de rust gehaald, maar daarna was het Buitenpost dat de klok sloeg. Rob Dijkstra en Sip Jaap Bos zorgden na rust voor beide treffers en Omlandia mocht doelman Devon Harmsma dankbaar zijn dat de score niet verder opliep. Martin Oudman had nog wel een goede kans om nog een aansluitingstreffer te maken, maar één op één met goalie Robert van der Laan, kwam laatstgenoemde als winnaar uit de bus. Trainer Robbie Wentink was vanzelfsprekend teleurgesteld over alweer de vijfde opeenvolgende nederlaag: ,,vooral de acht minuten direct na de rust waren veelzeggend. Buitenpost kreeg in deze korte tijd liefst vier honderd procent kansen. In de eerste helft hadden we het nog enigszins onder controle en kwamen er een aantal keren gevaarlijk uit. In de tweede helft haalden we bij lange na niet het gewenste niveau en speelden meer tegen onszelf dan dat we het samen wilden ombuigen. En dan verlies je terecht de wedstrijd.’’

Zelfvertrouwen

Door de nederlaag tegen Buitenpost is de situatie voor Omlandia er niet rooskleuriger op geworden. De equipe van Wentink dient zaterdag in Steenwijk minstens een puntje te pakken, waarna – van de ploegen die op een degradatie- of nacompetitieplaats staan – alleen DZOH nog langszij kan komen. Zover wil Omlandia het echter niet laten komen. Toch zal de opgave bij d’Olde Veste ’54 niet eenvoudig worden. De Ten Boersters ontberen door de reeks nederlagen momenteel ieder beetje zelfvertrouwen en het is dan ook wachten op het juiste moment om het moraal weer op te vijzelen. Als het aan Robbie Wentink ligt, was dit moment er al veel eerder gekomen dan komende zaterdag. ,,Als we wisten hoe zoiets opgelost kan worden, dan was het probleem allang verholpen in plaats van dat het juist erger was geworden. We moeten niet te veel terugkijken op de periode waarop het ons mee zat, maar vooruit kijken naar hoe we weer in een lekkere flow komen. Alle betrokken zijn zich bewust van wat er beter kan en moet, maar het omzetten in je hoofd is weer een andere kwaliteit. Hard werken en bewustwording is en blijft de basis voor iedere wedstrijd en training’’, verklaart Wentink.

Wisselvalligheid

Tegen d’Olde Veste ’54 is dus bij voorkeur een zege gewenst, maar zoals gezegd zal dit geen eenvoudig karwei worden. Wisselvalligheid viert hoogtij aan Sportpark Parallelweg in Steenwijk. Werden vrijwel alle duels in de maand maart gewonnen, daarna volgde juist een reeks nederlagen. Afgelopen zaterdag werd er tegen Bedum eindelijk weer eens een zege geboekt (3-0) en dat gaf de burger in Steenwijk weer wat moed. d’Olde Veste ’54, dat momenteel een zesde positie inneemt, speelt nergens meer voor en kan de wedstrijd tegen Omlandia dan ook onbevangen aanvangen. Die onbevangenheid was overigens ver te zoeken, toen de formatie uit Overijssel begin december vorig jaar met onmiddellijke ingang afscheid nam van trainer Marcel Boudesteijn. Daags na de verloren wedstrijd bij Omlandia (3-0) was de maat bij de geel-blauwen vol na een slechte reeks duels én een matige wisselwerking van Boudesteijn met de spelersgroep. Arno Hoekstra werd later aangesteld als interim-trainer en prompt begonnen de Steenwijkers weer resultaten te halen. Na een puntje tegen HZVV (1-1) werd uiteindelijk een reeks van zes opeenvolgende zeges neergezet.

Aanwinst

Dat d’Olde Veste ’54 dit seizoen al min of meer is ‘uitgevoetbald’, bleek de voorbije periode al wel, aangezien de berichtgevingen rondom de ploeg voornamelijk waren gefocust op volgend seizoen. De ene na de andere aanwinst voor het volgende seizoen werd namelijk aangekondigd, al dient te worden aangetekend dat ook diverse spelers de Steenwijkers zullen verlaten. Het zal dan ook gissen zijn wat de kracht van de ploeg volgend seizoen zal zijn ten opzichte van het huidige seizoen. Wat wel zeker is, is dat de ploeg een stuk minder vaak tot scoren komt in vergelijking met de vorige twee seizoenen. Bovendien kreeg d’Olde Veste ’54 met nog twee speeldagen te gaan evenveel goals tegen als dat het er zelf scoorde (38). De huidige topscorers van de Steenwijkers zijn Tom de Lange (7) en Edwin Maters (6). 

Realiteit

Omlandia-trainer Wentink is zich ervan bewust dat er in Steenwijk wel weer eens punten mogen worden gepakt. ,,Als de uitslagen tegen zitten zouden we uiteindelijk zelfs kunnen afzakken naar nacompetitieplekken’’, mijmert hij. ,,Het is een seizoen waarin we veel meemaken. Dan bedoel ik dat we eerst keken naar nacompetitieplekken voor promotie, met slechts drie punten afstand van de nummer twee. Maar helaas is de realiteit van vandaag de dag een stuk minder vrolijk. Sinds een paar weken kijken we niet meer omhoog, maar omlaag, naar de nacompetitieplekken tegen degradatie. Toch heb ik er ook alle vertrouwen in dat er zaterdag een goed resultaat kan worden neergezet in Steenwijk’’, aldus Wentink.

d’Olde Veste ’54 – Omlandia gaat zaterdag om 14.30 uur van start. Arbiter Vredevoogd mag het duel in goede banen gaan leiden.

door Merijn Slagter