Omlandia wil tegen Buitenpost nog glans aan seizoen geven

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Prietpraat

Met de vierde opeenvolgende nederlaag en slechts twee punten uit de laatste zeven duels, dreigt het seizoen voor Omlandia als een nachtkaars uit te gaan. De 1-4 nederlaag tegen Balk leidde zaterdag een nieuw hoofdstuk in van de matige prestaties van Omlandia in maart en april. En dat is sneu, zeker omdat Omlandia eind februari nog alle kans had op een periodetitel. Buitenpost pakte die titel wél. Zij zijn zaterdag gastheer van Omlandia.
Wie de prestaties van Omlandia de laatste weken achter elkaar zet, vraagt zich bijna af hoe het komt dat de Ten Boersters voor de winterstop een ongekend goede serie wisten neer te zetten in de eerste klasse E. Achteraf gezien erg prettig, want het legde uiteindelijk de basis voor het feit dat Omlandia zich - ondanks een mindere serie duels na de winterstop – momenteel op een relatief veilige achtste positie bevindt. Zaterdag zorgde een vroege treffer van Jeroen Haan voor hoop in de Omlandia-harten in het duel met Balk, maar uiteindelijk zette de ploeg van Dick Sangers de opgelopen schade na rust recht. Treffers van Johannes Altena (2x) en Johan Geertsema (2x) zorgen uiteindelijk voor een 1-4 nederlaag. En daardoor droop Omlandia andermaal af met een nederlaag en sombere gezichten. ,,Nee, moedeloos word ik er nog niet van’’, laat trainer Robbie Wentink weten. ,,Wel denk je na over hoe we een ommekeer teweeg kunnen brengen, wat daar voor nodig is en wat we mogen we verwachten van onszelf en anderen. Iedereen binnen de selectie weet dat het niet vanzelf gaat, dat we te maken hebben met blessures en schorsingen en dat we zuinig moeten zijn op ieder individu. De één is zich daar meer bewust van dan een ander. Als we met dezelfde strijd en teamgevoel tegen Buitenpost kunnen spelen als bijvoorbeeld tegen HZVV , dan win je van Buitenpost. Daar begint het allemaal mee, om dat eerst te kunnen opbrengen met elkaar.’’
Wegzakken
Vooral de tweede helft tegen Balk was wat Wentink een goed voorbeeld van hoe het niet moet. De oefenmeester hoopt dan ook dat zijn ploeg zaterdag tekenen van herstel zal tonen. ,,Tegen Balk speelden we net als tegen HZVV een prima eerste helft. Toch zakten we in de tweede helft qua niveau behoorlijk weg, dit is ons vaker overkomen in de tweede competitiehelft. Als je als ploeg tien procent minder energie legt in de wedstrijd, terwijl de tegenstander er tien procent bij doet, dan kom je op veel vlakken te kort. Het duel tegen Balk was wat daarin tekenend.’’ Hoewel Omlandia mede door de resultaten van de voorbije weken naar de anonieme middenmoot is afgedaald en op papier eigenlijk nergens meer voor speelt, denkt Wentink daar anders over: ,,Je speelt wat mij betreft altijd om iedere wedstrijd te winnen, dus het kunnen boeken van een goed resultaat moet altijd motiverend werken. Iedere wedstrijd analyseer en evalueer je om er beter van te worden en dat is een ontwikkeling die je als team doormaakt. Of het seizoen als een nachtkaars uitgaat hebben we dan ook zelf in de hand. Als we volgend seizoen het proces willen doorzetten, moet je ook nu al willen investeren om daaraan te werken. Hoe sterker je het seizoen afsluit, des te sterker je begint aan het volgende seizoen’’, stelt Wentink optimistisch.
Periodetitel
Dat het karwei voor Omlandia tegen Buitenpost niet eenvoudig zal worden, staat buiten kijf. Tijdens de competitie-ouverture in Ten Boer troffen beide ploegen elkaar ook al en toen nam Buitenpost een alleszins ongeflatteerde 0-4 overwinning mee terug naar Friesland. Vooral uitblinker Simon Schreiber, die dit seizoen overkwam van de Harkemase Boys, was deze middag ongrijpbaar in Ten Boer. De ploeg van Patrick Zwart, die volgend jaar aan het roer staat bij Oranje Nassau, kijkt terug op een periode met wisselende resultaten. Zo verloor Buitenpost twee van haar laatste vier duels, maar won het er ook twee. Zaterdag gingen de ‘blaukes’ op eigen veld met 1-3 onderuit tegen PKC ’83, dat met kampioen HZVV aan de leiding gaat in de strijd om de derde periodetitel. Zonder de geblesseerde aanvallers Martijn van Roeden en Joran Olijve bleek Buitenpost niet opgewassen tegen de stadjers. Desalniettemin is het seizoen voor de bespelers van Sportpark De Swadde al lang en breed geslaagd door het behalen van de tweede periodetitel, waarin het zelfs HZVV aftroefde. Voor de equipe van Patrick Zwart rest dan ook alleen nog om in een zo goed mogelijke vorm aan de nacompetitie te beginnen. Een overwinning op Omlandia is daarbij meer dan welkom. ,,Dat we de eerste wedstrijd van het seizoen niets in te brengen hadden tegen een zeer sterk Buitenpost weten we nog maar al te goed. We kunnen echter niet wachten om onze slechte serie wedstrijden én de vorige ontmoeting om te zetten in een overwinning. We zullen het tegen Buitenpost helaas moeten doen Jan Oosterbeek, die geschorst is omdat hij zaterdag tegen een fatale gele kaart aanliep. Dennis Loer is er gelukkig wel weer bij. Hij was oorspronkelijk voor vier duels geschorst na zijn rode kaart tegen BCV, maar hij diende daartegen beroep aan en is afgelopen week vrijgesproken door de KNVB’’, aldus Wentink.
Buitenpost – Omlandia gaat morgen om 14.30 uur van start op Sportpark De Swadde. Arbiter De Wit heeft daarbij de wedstrijdleiding in handen.
Door: Merijn Slagter