Nacompetitie voor velen een bron van verwarring maar na uitleg KNVB helder.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Prietpraat

Nu we de laatste weken van het seizoen naderen wordt er weer druk gespeculeerd of welke ploeg wel en welke ploeg niet om een plaats in een klasse hoger mag spelen. Zo waren er donderdagavond in Kloosterburen velen in de veronderstelling dat de thuisploeg door de 2-2 tegen Blauw Geel’15 de vervangende periode van het door het gelijkspel in Kloosterburen kampioen geworden SVZ zou overnemen.  

Er was donderdag in Kloosterburen wat onduidelijkheid over wie nu de eerste periode overzou nemen wanneer die is gewonnen door een ploeg die uiteindelijk ook kampioen is geworden. Een onduidelijkeid dat op zondag 5D van toepassingwas omdat SVZ als winnaar van de eerste periode uiteindelijk kampioen werd. Dat zorgde er voor dat er waren die dachten dat Kloosterburen als nummer twee in de eerste periode aan de nacompetitie zou mogen deelnemen. Iets wat de waarheid niet was want vrijdagmiddag legde KNVB-medewerker Johan Volberda  namelijk nog een keer uit hoe het in werkelijkheid gaat. ‘Laten we zondag 5D als voorbeeld nemen. SVZ werd winnaar van de eerste periode en was daardoor geen partij meer in de tweede periode. Doordat SVZ donderdagavond, het duel Kloosterburen-Blauw Geel’15 eindigde in een gelijkspel, kampioen werd zal de plaats van de Zeijenaren in de nacompetitie worden ingenomen door de hoogstgeplaatste ploeg op de ranglijst zonder periodetitel. Dus voor alle duidelijk, de vervangende periodetitel van de eerste periode wordt niet door nummer twee of drie van die periode ingenomen.”
Dat betekent dat Kloosterburen nog niet verzekerd is van een plaats in de nacompetitie maar wel twee ijzers in het vuur heeft. De ploeg van Willem Pettinga is namelijk nog kanshebber, samen met WEO en Kwiek, voor de tweede periode en is daarnaast ook nog in de race voor de tweede plaats, waarbij Kwiek en WEO wederom de grootste concurrenten zijn, dat recht geeft om als vervanger van kampioen SVZ aan de nacompetitie deel te nemen.