Omlandia gaat voor vier op een rij tegen Bedum

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Prietpraat

Na thuisoverwinningen op Oranje Nassau (2-1) en – afgelopen zaterdag – DZOH (2-0) kan er gesteld worden dat Omlandia uiterst goed aan de tweede seizoenshelft is begonnen. Zaterdag wacht de altijd spannende derby tegen Bedum voor de Ten Boersters. Op de zesde speeldag van dit seizoen won Omlandia in eigen huis met 1-0 van René Wollerich en consorten. Het betekende na een reeks van vier verliespartijen een ommekeer voor Omlandia, dat daarna steeg op de ranglijst. Omlandia gaat zaterdag weer voor een zege.

Door: Merijn Slagter

Supporters die zich zaterdag tegen betaling een entreebewijs hadden aangeschaft, wreven zich in het duel tussen Omlandia en DZOH na ruim twintig minuten eens goed in de handen. Met een fraaie volley uit een hoekschop had Kees van der Wolde Omlandia na acht minuten op 1-0 gezet en Jan Oosterbeek verdubbelde de score na 22 minuten met een rake kopbal bij de tweede paal. Hoewel DZOH vlak voor de 2-0 een enorme kans had gekregen op de 1-1, had Omlandia over het algemeen weinig te duchten van te Emmenaren. Opvallend, want in de uitwedstrijd (2-0 voor DZOH) waren de rollen praktisch omgedraaid. Het tekent min of meer de opmars die Omlandia sindsdien heeft gemaakt.
‘Weinig weggegeven’
Ook na rust viel er weinig te beleven. Omlandia hoefde niet meer en hoopte vanuit een solide defensie op een counter, terwijl DZOH enigszins machteloos de frontlinie koos. Het laat zich raden dat de einduitslag die al na 22 minuten was bereikt, ook na ruim negentig minuten op het bord stond. Voor het gros van het publiek was de warme koffie in de rust het hoogtepunt van de laatste 78 minuten van de wedstrijd. Ook Omlandia-trainer Robbie Wentink toonde zich na afloop tevreden. ,,We hebben inderdaad weinig weggegeven als team en dat begint steeds meer onze kracht te worden. Omdat we altijd wel een doelpunt maken, gaan we iedere wedstrijd ook met vertrouwen in. Met name de eerste helft tegen DZOH was van onze zijde prima. Ik heb een aantal goede scoringsmogelijkheden gezien, evenals strijd en controle. Jammer dat we het in de tweede helft het niet snel op slot konden gooien waardoor het vertrouwen bij DZOH op een goed resultaat bleef bestaan’’, verklaart Wentink.
Sterke serie
Op een zeer matige competitiestart na, kan Omlandia terugkijken op een ontzettend sterke serie wedstrijden. In de laatste tien competitieduels pakten de Ten Boersters liefst 23 punten en bleek alleen Balk (5-3) vlak voor de winterstop te sterk. Erg opvallend, omdat er in vergelijking met vorig seizoen vrijwel niets is veranderd. De selectie bleef bijna hetzelfde, al kreeg Omlandia met Robbie Wentink wel een nieuwe hoofdtrainer. Deze hoofdpersoon zelf is vanzelfsprekend blij met de progressie die zijn ploeg maakt. ,,We zijn veel met elkaar in gesprek over wat onze kwaliteiten zijn. Daarnaast probeer ik de spelers ook bewust te maken van wat de valkuilen binnen het team zijn en van de spelers als individu. Ik merk dat er in tegenstelling tot het begin van het seizoen binnen de wedstrijd één gedachte is van verdedigen en aanvallen, dat maakt het verschil. Ook zijn we inmiddels zover dat we niet in de war raken als we niet in ons spel komen en kunnen dit tijdens de wedstrijd omzetten, zonder dat er verwarring ontstaat. We zijn aardig op weg met dit team en zitten nog niet aan onze top. Er kan nog een hoop verbeterd worden’’, vindt Wentink.
Evenwichtig
Bij Omlandia gaat het momenteel dus crescendo, maar ook acht kilometer verderop in Bedum draait men zoals altijd een relatief stabiel seizoen. In verliespunten staan de paarshemden zesde, al leeft ook in Bedum het besef dat de komende weken in het teken staan van het aan- of afhaken bij de subtop in de Eerste Klasse E. De winterstop kwam voor Bedum na nederlagen tegen LTC (1-0) en BCV (1-4) op het juiste moment. De tweede seizoenshelft hervat met zowel een remise (Buitenpost-thuis, 2-2) als een zege (PKC ’83-thuis, 2-0), waarna zaterdag een 1-0 verliespartij volgde bij koploper HZVV. Een echte goalgetter kent de huidige selectie van Bedum niet. Alle 22 tot nog toe gemaakte goals zijn redelijk evenwichtig over tien verschillende spelers verdeeld, al is Soeratmin Venema met vier goals nog altijd het meest trefzeker. Of hij meedoet tegen Omlandia is echter zeer twijfelachtig, daar hij waarschijnlijk werkverplichtingen heeft. Ook Michael Hoormann, Ronald Bosker en Erik Setz zijn tegen Omlandia twijfelgevallen voor de equipe van René Wollerich, terwijl Hans Setz, George Deuling, Erik Kaspers en Wilco Stolwijk sowieso zullen ontbreken vanwege blessures.
Historie
De lijst met afwezigen zal het karwei voor Bedum om een goed resultaat te behalen tegen Omlandia er in ieder geval niet makkelijker op maken. Sinds SV Bedum als fusieclub door het leven gaat, wist Bedum nog niet te winnen van Omlandia. Sterker nog, Omlandia won alle  drie gespeelde confrontaties met de fusieclub en zal zaterdag voor een vierde opeenvolgende zege ten strijde trekken. Vorig jaar werd het treffen in Bedum met 0-1 in het voordeel van de Ten Boersters beslist door een goal van Dennis Loer, al wisten intimi ook te melden dat Bedum-verdediger Timo Laninga destijds het laatste zetje gaf. De laatste zege van de Bedumers op Omlandia dateert van 5 maart 2011, toen CVVB met 2-1 te sterk voor Omlandia was. Soeratmin Venema was toen met twee treffers de plaaggeest voor Omlandia, terwijl Peter Oomkes de aansluitingstreffer voor Omlandia pas in blessuretijd maakte.
Vertrouwen
Hoewel Jan Oosterbeek zaterdag tijdens een video-interview op Eemsmondsport.nl na afloop van het duel tegen DZOH wel durfde uit te spreken dat Omlandia met 0-1 of 0-2 van Bedum zou gaan winnen, is zijn trainer daar nog allerminst zeker van. ,,Echt eenvoudig is het voor ons in alle competitiewedstrijden nog niet gegaan. We hebben afgelopen week weer keihard met elkaar moeten werken op de training in aanloop naar het duel met Bedum, al komt het natuurlijk met name op zaterdag aan. We spelen momenteel met veel vertrouwen en dat is alleen maar goed. Uit verhalen begreep ik dat er vorig seizoen in Bedum misschien wel meer supporters uit Ten Boer dan uit Bedum waren. Daar hoop ik zaterdag natuurlijk weer op’’, aldus Robbie Wentink
Bedum – Omlandia gaat zaterdag om 14.30 uur van start op Sportcomplex Bedum en staat onder leiding van arbiter Lips..