Omlandia kijkt naar boven in aanloop naar DZOH-thuis

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Prietpraat

De amateurvoetbalkenners zijn het er allemaal wel over eens: de noordelijke Eerste Klasse (ZA) heeft wel eens meer kwaliteit in de gelederen gehad dan dit seizoen het geval is. Daardoor kan het zomaar dat promovendus Broekster Boys en een bijna-degradant van vorig seizoen (Balk) op dit moment op pole-position staan voor een plek richting de Hoofdklasse. Omlandia staat er na de 2-1 thuiszege op Oranje Nassau met een derde plek ook goed voor. Hoewel de verschillen klein zijn, geeft een hoge klassering veel vertrouwen mee. Omlandia kijkt dan ook omhoog op de vooravond van het thuisduel met DZOH.

Door: Merijn Slagter

Eerder dit seizoen boekte Omlandia na een heuse thriller (2-3) haar eerste seizoenszege, toen Oranje Nassau er in eigen huis aan moest geloven. Hoewel er nadien drie opeenvolgende nederlagen volgden, bleven de Ten Boersters mede door de fraaie winst op Coendersborg, altijd in zichzelf geloven. Het zorgde gaandeweg de eerste seizoenshelft voor een ongekend fraaie reeks van zeven duels zonder nederlaag, die vlak voor de winterstop werd beëindigd door Balk. Een incident? Het was aan Omlandia om ook na de winterstop te laten zien dat dit niet het geval was. Van die dadendrang moest Oranje Nassau zaterdag het eerste slachtoffer worden, en dat gebeurde ook. Hoewel beide ploegen zowel een sterke als zwakke fase in de wedstrijd kenden, trok Omlandia met 1-2 aan het langste eind. Rhobin Brander zette de stadjers na een kwartiertje op 1-0 en verzuimden daarna nog minstens één of twee goals te maken. ‘We hadden het duel op dat moment al beslist moeten hebben’, somberde ON-trainer Hans van der Ploeg na afloop. Hij was blijkbaar vergeten dat Jeroen Haan en Jan Oosterbeek Omlandia al voor de openingstreffer op voorsprong hadden moeten zetten, maar dat terzijde. Toch kwam de ommekeer. Het verschil van één treffer bleef een uur lang gehandhaafd, totdat de 76e minuut aanbrak. Er was weliswaar een rebound voor nodig (gekeerd schot Jeroen Haan) maar van dichtbij knalde Martin Oudman de 1-1 op het bord. Inclusief de grensrechter schreeuwde Oranje Nassau om moord en brand (lees: buitenspel), maar tevergeefs, zo oordeelde de arbiter. Dennis Loer zorgde amper 120 seconden later voor de 2-1 door een perfect aangemeten voorzet van Jeroen Dijkhuizen laag binnen te schieten en zorgde daarmee - zo bleek later - voor een fraai slotakkoord.
Mentale weerbaarheid

Omlandia-trainer Robbie Wentink was vanzelfsprekend uiterst content met de zege op Oranje Nassau, al zag hij ook verbeterpunten. ,,Ons veldspel verliep met name de eerste helft niet zoals we dat graag zien. Tijdens de wedstrijd hebben we wat omzettingen gedaan om de grip op de wedstrijd te krijgen. Dit lukte aan het eind van de eerste helft weer wat meer. Ondanks de verbeterpunten hebben we via Jeroen haan, Jan Oosterbeek en Dennis Loer toch nog wat flinke kansen gehad. Dat is best knap als je steeds op zoek bent naar controle over de wedstrijd. In de tweede helft zijn we op twee momenten na niet in de problemen gekomen. Zelf hebben we ook niet veel gecreëerd, maar toch wisten we tweemaal te scoren. De mentale weerbaarheid heeft deze wedstrijd het verschil gemaakt, we kwamen er via positiespel nauwelijks doorheen en daarom moesten we opportunistischer spelen, waardoor er meer persoonlijke duels ontstonden. Daar zijn we goed mee omgesprongen en uiteindelijk hebben we een uitstekende teamprestatie geleverd.’’
Opvallend
Vooraf was de keuze van Wentink voor ‘gelegenheidsrechtsback’ Jeroen Dijkhuizen ten opzichte van Tim Faber opvallend. Een reeks spelen met dezelfde opstelling kwam dan ook nog niet vaak voor bij Omlandia. ,,Dijkhuizen heeft een lange weg moeten bewandelen om fit te worden en heeft meerdere malen een tegenslag gehad. Het zit niettemin allemaal dicht bij elkaar en in het duel tegen Oranje Nassau heeft Dijkhuizen bewezen ook een prima rechtsback te zijn. Tim Faber heeft na een moeilijke periode in de laatste wedstrijden voor de winterstop weer een stijgende lijn te pakken. Dat is hoe dan ook positief’’, motiveert Wentink zijn keuze. ,,Natuurlijk zijn we daarnaast op zoek naar vastigheden binnen de selectie, maar door een continu proces krijg je te maken met vorm, fitheid en eigen kwaliteiten, zoals de invulling van een bepaalde positie. Dit is de reden dat we niet continu in dezelfde opstelling spelen, daarnaast was het de eerste wedstrijd na de winterstop in de competitie’’, aldus Wentink.
Routine
Tegen DZOH wacht voor Omlandia wederom een thuiswedstrijd, evenals de uitdaging om nu wel een zege te boeken. De promovendus uit Emmen was namelijk de laatste ploeg die van Omlandia wist te winnen voordat de Ten Boersters in de eerste seizoenshelft aan hun reeds genoemde wedstrijdenreeks zonder nederlagen begon. In Emmen was Gerben Rog de grote man aan de kant van DZOH. Hij wist begin oktober vorig jaar tweemaal tot scoren te komen en zorgde daarmee voor een 2-0 overwinning voor zijn ploeg. Beide treffers bleken vooralsnog Rog’s enige goals van dit seizoen. Roy Stroeve (37) is vooralsnog de topscorer van de Emmenaren met negen goals en tevens DZOH’s voornaamste visitekaartje. Hij scheurde afgelopen winter op het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi echter zijn achillespees af en is daarvan vanzelfsprekend nog herstellende. Samen met Berry Hoogeveen en Almar Doek vormen zij de routine van DZOH. Het was voor DZOH dan ook een domper dat Doek onlangs vanwege privéredenen bij de club vertrok en daarnaast was Hoogeveen afgelopen weekend geblesseerd. Het zorgde prompt voor een forse 1-5 thuisnederlaag tegen d’Olde Veste ’54.
Aantrekkelijker
Inmiddels is er voor de ploeg uit Emmen ook weer versterking gekomen. Wesley Wakker (ex-FC Emmen) zal met onmiddellijke ingang het groengele tricot van DZOH verdedigen. Omlandia-trainer Wentink is ondanks de gang van zaken bij DZOH sowieso op zijn hoede voor de ploeg van Erik de Jong. ,,Om nog even in te haken op de blessure van Stroeve, dat is iets wat je niemand toewenst en ook voor DZOH is dit erg vervelend. Het zou jammer zijn als iemand met de kwaliteiten en een voetbalverleden als Roy Stroeve zijn carrière zo moet afsluiten. Ik hoop dat we hem volgend jaar weer tegen zullen komen, want dat zal de competitie zeker aantrekkelijker maken. Maar DZOH is meer dan alleen Roy Stroeve, dat hebben ze in de vorige ontmoeting wel bewezen. We hadden veel moeite met hen en zullen zaterdag vol aan de bak moeten om drie punten in Ten Boer te houden’’, stelt Wentink.
Trots
De geringe verschillen in de Eerste Klasse E maken het voor iedere voetballiefhebber aantrekkelijk om zaterdag één van de zeven duels in de competitie te bezoeken. Omlandia zal er hoe dan ook alles aan doen om de confrontatie met DZOH in winst om te zetten. Wentink: ,,Naar beneden kijken heeft geen zin, dan ga je er misschien van uit dat je de volgende keer geen punten zal pakken. De middenmoot is ontzettend groot en dat zal de komende weken ook wel zo blijven. Zolang we winnen is er niets aan de hand en gezien de eerste helft van de competitie is dat mogelijk bij iedere tegenstander. Over een aantal wedstrijden zullen we wel weer zien hoe de nieuwe stand er uit zal zien. Op dit moment is heel Omlandia trots op de positie van de club, en dat is terecht!’’
Omlandia – DZOH start zaterdag om 14.30 op sportcomplex de Sportlaan in Ten Boer. De wedstrijdleiding is deze middag in handen van arbiter De Jager.