Omlandia wint eerste editie Energiewacht Hogeland Cup

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Prietpraat

Omlandia is de eerste winnaar geworden van de eerste editie van de Energiewacht Hogeland Cup. In een heuse finalederby bleken de Ten Boersters een maatje te groot voor Bedum: 5-2. Naast de overwinningsbokaal ontving Omlandia ook een wisseltrofee en een cheque van liefst 3000 euro. Farmsum wist het B-toernooi op haar naam te schrijven. In de B-finale was de ploeg van trainer Douwe Maat met 4-2 te sterk voor SIOS.


Door: Merijn Slagter

Speciaal voor de gelegenheid had de organisatie van de Energiewacht Hogeland Cup voor de finaleavond een extra tribune geplaatst aan de zijkant van het speelveld, om de binding tussen spelers en publiek te vergroten. Het bleek een goede greep, want veel supporters maakten dankbaar gebruik van de gelegenheid. Desondanks was er geen sprake van een uitverkocht huis. Dat is echter geen schande voor een nieuw zaalvoetbaltoernooi dat nog in de kinderschoenen staat. Spelers, supporters en andere betrokkenen konden in de afgelopen weken volop genieten van diverse spannende voetbalwedstrijden in sporthal De Mencke te Uithuizen. Zij gaven naast hun complimenten voor de organisatie ook diverse verbeterpuntjes voor de volgende editie door. Aangezien de Energiewacht Hogeland Cup speciaal voor de ploegen van het Groninger hogeland is georganiseerd, kreeg iedere opmerking een luisterend oor. Binnenkort zal alles goed worden geëvalueerd voor de volgende editie van dit toernooi.

Toetje

Hoewel het toernooi in de loop van de avond iets was uitgelopen, kon iedereen zich rond 23.00 uur toch opmaken voor het toetje van de avond: de finale tussen Omlandia en Bedum. De Bedumers waren in de eerste kruisfinale van het A-toernooi met 5-1 te sterk voor Hunsingo (hattrick Sander Roorda) en Omlandia had NEC Delfzijl mede door een hattrick van Martin Oudman met 4-0 verslagen. Omlandia en Bedum mochten zich dan ook met recht terechte finalisten noemen. In een op voorhand interessante eindstrijd, nam Omlandia al gauw de touwtjes in handen. De Ten Boersters namen ook de leiding in het duel. Martin Oudman mocht aanleggen voor een strafschop een faalde niet. Toen vlak daarna ook Jeroen Haan met een rake pegel doel trof, leek Bedum voor een lastig karwei te staan. Spits Sander Roorda had bovendien al drie opgelegde kansen gemist, maar zijn vierde poging was wel raak. In de carambole kon doelman Devon Harmsma het leer net niet voor de doellijn keren: 1-2. De aansluitingstreffer bleek ijdele hoop, want Jeroen Haan maakte amper een minuut later alweer 3-1. Weer was het Sander Roorda die wat terugdeed (3-2), maar dat bleek het laatste Bedumer wapenfeit. Kees van der Wolde en weer Jeroen Haan troffen normaals doel, waardoor de felbegeerde hoofdprijs uiteindelijk mee naar Ten Boer ging. De derde plek in het A-toernooi kwam Hunsingo ten deel. Zij wonnen de strijd om het brons met 3-2 van NEC Delfzijl.

Spannend en chaotisch

Ook Farmsum boerde zaterdagavond goed. De kleine hoofdprijs, de winst in het B-toernooi, werd namelijk een prooi voor de geel-rode brigade. Mede dankzij een excellerende Herbert van Brugge werd SIOS in de finale met 4-2 verslagen. ZEC mocht in dit toernooi voor Vijfdeklassers aanspraak maken op het brons. Het spannende en ietwat chaotische onderonsje tegen Rood Zwart Baflo kende een mooi gelijk opgaand scoreverloop en had zelfs een verlenging en een strafschoppenserie nodig na een 4-4 eindstand. Uiteindelijk bleken de Zandeweersters het meest koelbloedig. Een sterrenteam met spelers van het A-Toernooi speelde tussentijds nog een duel tegen de prominenten uit het B-toernooi, evenals het duel tussen de Hogeland Veteranen en Oud FC-Groningen. Hoewel deze twist in 3-10 eindigde, was hét hoogtepunt van dit duel toch wel de goal van Hogeland Veteraan-Jaap Sierts van VIBOA. Hij was met zijn zeventig jaar (!) de oudste voetballers die meedeed en kon na zijn treffer dan ook op een extra luid applaus rekenen.

Eindstanden en prijswinnaars

Al met al kon de organisatie van de Energiewacht Hogeland Cup terugzien op een mooie ouverture van dit nieuw opgezette zaalvoetbaltoernooi. Deze kreeg na afloop extra gestalte tijdens de prijsuitreiking, die door wethouder Harald Bouman van de gemeente Eemsmond verricht werd, onder toeziend oog van de Hogeland Cup-bestuursleden Edward Stulp en Merijn Slagter. Hieronder een overzicht van de eindstanden en prijswinnaars op de finaleavond:

A-Toernooi

1e Omlandia

2e Bedum

3e Hunsingo

4e NEC Delfzijl

B-Toernooi

1e Farmsum

2e SIOS

3e ZEC

4e Rood Zwart Baflo

Topscorer A-Toernooi: Martin Oudman (Omlandia) 21 goals

Topscorer B-Toernooi: Herbert van Brugge (Farmsum) 14 goals

Beste Keeper A-Toernooi: Alwin Zwerver (Middelstum)

Beste Keeper B-Toernooi: Jan Posthumus (ZEC)

Beste Speler A-Toernooi: Adnan Mouse Kadir (NEC Delfzijl)

Beste Speler B-Toernooi: Reinder Haaksema (SIOS)