Z.E.C. en Stedum voegen zich bij deelnemers Energiewacht Hogeland Cup

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Prietpraat

In een spannende strijd om de laatste twee te vergeven plekken op het A-toernooi van de Energiewacht Hogeland Cup, hebben ZEC en Stedum aan het langste eind getrokken. ZEC onderscheidde zich aan de hand van de gebroeders Ronny en Robert Bakker – beiden vonden samen zestienmaal het net – van de concurrentie, terwijl Stedum zich als beste nummer twee kwalificeerde. SIOS zat nog op het vinkentouw, maar scoorde driemaal minder dan Stedum.
Door: Merijn Slagter

Opvallend was dat – behalve Stedum – alle deelnemers aan Poule 3 van het B-toernooi afkomstig waren uit de gemeente Eemsmond. ZEC, Usquert, KRC en Warffum zorgden daarmee voor een mooie derbysfeer gedurende het toernooi. Het spits werd afgebeten door Usquert en Warffum, waarbij laatstgenoemde ploeg niet geheel verrassend de winst (2-6) naar zich toetrok. Opvallend was vooral dat Warffumer Martijn Woltjer liefst viermaal het net vond. Normaliter vervult hij op het veld een rol als noeste verdedigende back, maar deze avond blonk Woltjer uit in zijn doeltreffendheid. Al gauw bleek dat Stedum, Warffum en ZEC de dienst zouden uitmaken in de poule. Hoewel Usquert en KRC zich kranig verweerden, bleken zij niet bestand tegen het voetballende vermogen van de overige teams. Desondanks mocht KRC’er Freek Ruitenga aanspraak maken op één van de fraaiste treffers van de avond. Tegen Warffum plukte de speler uit Kantens het leer op de rand van het doelgebied behendig uit de lucht, om daarna met een handige voetbeweging de Warffumer goalie te omspelen én te scoren. Dat Ruitenga hierbij in zijn val ook een lichte blessure opliep mocht de pret even niet drukken.
Overwinningskreet
De echte strijd vond zoals gezegd plaats tussen Stedum, Warffum en ZEC. Het onderlinge treffen tussen beide laatstgenoemde ploegen eindigde in een spannende 3-3, terwijl ZEC de ontmoeting tegen Stedum in de absolute slotfase wel in winst wist om te zetten: 2-3. De gemoederen liepen tijdens dit duel nog wel even hoog op nadat de vlam in de plan sloeg door enkele berispingen, maar het gaf ook aan dat beide ploegen koste wat kost eerste in de poule wilden worden. Boelie de Sturler, doelman van de Stedumers, moest na twee clean sheets zijn eerste tegengoals toestaan. De winnende treffer van Ronny Bakker zorgde voor een overwinningskreet die tot aan de Waddenzee te horen was, maar langs de kant genoot men zichtbaar van deze voetbalpassie. ZEC nam door de zege de pole-position in voor poulewinnaar en ondertussen kwam alles aan op het laatste pouleduel tussen Stedum en Warffum. Bij een ruime zege van Warffum kon de ploeg van Simon Bos zich nog als poulewinnaar kronen, maar dan moest het wel heel gek lopen. Stedum kon op haar beurt het toernooi nog voortzetten als beste nummer twee bij winst, en dat laatste geschiedde. Warffum nam nog wel een 2-0 voorsprong, maar Stedum knokte zich langszij en trok in de slotfase de wedstrijd naar zich toe. Mede door een hattrick van Matthijs Colstee eindigde dit duel in 2-4 zege voor Stedum. Door deze treffers mocht Colstee zich uiteindelijk met Ronny Bakker (ZEC) en Martijn Woltjer (Warffum) met negen goals topscorer van de avond noemen. De ‘kleine finale’ tussen Usquert en KRC was ondertussen nog in een 7-2 zege voor de Usquerters geëindigd.
Ruilen
Uiteindelijk mocht ZEC zich poulewinnaar van Poule 3 in het B-toernooi noemen. Zij komen op maandagavond 29 december tijdens het A-toernooi wederom in actie, dan tegen Omlandia, De Fivel, Hunsingo en Bedum zondag. Stedum kwalificeerde zich als beste nummer twee. Hun doelsaldo was uiteindelijk drie doelpunten beter (+15) ten opzichte van het doelsaldo van SIOS (+12), dat zaterdagavond eveneens negen punten haalde en nog in de spreekwoordelijke wachtkamer zat. Stedum leek in eerste instantie geen vervolg aan hun toernooi te kunnen geven door hun deelname op 27 december aan het zaalvoetbaltoernooi in Loppersum. Rood Zwart Baflo was echter bereid om met de Stedumers te ruilen, waardoor Stedum nu op zaterdagmiddag 27 december in actie komt tegen De Pelikanen, Corenos, Bedum zaterdag en Noordwolde. Rood Zwart Baflo speelt diezelfde avond in de plaats van Stedum tegen NEC Delfzijl, VIBOA, Noordpool en Eenrum. De laatste poule van het A-toernooi wordt afgewerkt op 30 december. Dan treffen Farmsum, De Heracliden, Loppersum, Middelstum en Poolster elkaar.
Zie voor meer informatie de website www.hogelandcup.nl.