Energiewacht Hogeland Cup kent succesvolle start

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Prietpraat

Voor de organisatie van de eerste editie van de Energiewacht Hogeland Cup was zaterdag 20 december een dag waar lang naar was uitgekeken. Het plan om een zaalvoetbaltoernooi voor voetbalteams uit Noord-Groningen te organiseren kreeg begin november namelijk pas gestalte, waardoor er nog veel puntjes op de i moesten worden gezet. Dit ging met succes. Zaterdag maakten de eerste tien teams van het B-toernooi kennis met de Energiewacht Hogeland Cup. Farmsum en Rood Zwart Baflo werden beide poulewinnaar en keren terug op het A-toernooi.
 

Door: Merijn Slagter 

Froombosch druppelde zaterdagmiddag even voor de klok van 12.00 uur sporthal De Mencke in Uithuizen binnen en was daarmee de eerste ploeg die haar opwachting maakte op de Hogeland Cup. Die statistiek zal bij de organisatie niet voor eeuwig herinnerd worden, de eerste toernooigoal echter wel. Die kwam op naam van Bafloër Reinout Geuze, die daarmee zijn ploeg Rood Zwart Baflo fraai op 1-0 zette tegen Froombosch. Deze eerste wedstrijd van de eerste editie van de Hogeland Cup eindigde overigens in 5-3 voor de Bafloërs en daarmee was de kop eraf.  
Fantastisch
Zaterdagmiddag kwamen ook Woltersum, Onderdendam en Holwierde in actie in Poule 1. Opvallend tijdens de diverse duels was vooral de rol van de keepers. Zo keepten Adem Secer (Woltersum) en Erwin de Jonge (Onderdendam) in hun onderlinge duel werkelijk fantastisch, waardoor er na afloop slechts 2-1 in het voordeel van Woltersum op het scorebord stond. Holwierde en Froombosch (0-1) maakten het nog bonter en kwamen in 25 minuten speeltijd slechts eenmaal tot scoren. Al gauw bleek dat Woltersum en Rood Zwart Baflo om de poulewinst zouden strijden. De twist tussen beide ploegen eindigde in een bloedstollende 4-4, waarbij Woltersum twee minuten voor tijd nog een 4-2 voorsprong liet glippen. Omdat Woltersum later in het toernooi nog punten verspeelde tegen Holwierde (2-2) en de Bafloërs alles wel bleven winnen, werd Rood Zwart Baflo eerste in de poule. Zij maken hierdoor ook hun opwachting tijdens het A-toernooi op 27 december, waar zij in poule 1 zijn ingedeeld met De Pelikanen, Noordwolde, Corenos en de zaterdagtak van Bedum. 
Poule 2 Het B-toernooi kreeg ’s avonds een vervolg toen Meedhuizen, Ezinge, Farmsum, ’t Zandt en SIOS mochten opdraven in poule 2. Bleven monsterscores in poule 1 ’s middags nog achterwege, in Poule B waren de verschillen soms dusdanig groot dat er wel grote uitslagen te noteren vielen. Zo walsten SIOS en Farmsum met respectievelijk 10-1 en 11-1 over Meedhuizen heen en maakte Farmsum ook ’t Zandt met de grond gelijk (8-0). Wie dacht dat de spanning in deze poule met deze uitslagen totaal verdwenen was, kwam echter bedrogen uit. Zo zorgde ’t Zandt bijna voor een enorme stunt tegen SIOS, maar de ploeg uit Sauwerd wist uiteindelijk alsnog met een miniem verschil (1-2) te winnen. Dat SIOS en Farmsum duidelijk over voetballers met de nodige zaalvoetbalervaring beschikten werd gaandeweg de pouleduels steeds beter zichtbaar. Toen SIOS in een – zo leek het – rechtstreeks duel om de poulewinst met 4-1 van Farmsum wist te winnen, leken de kaarten definitief geschud. In de allerlaatste poulewedstrijd zorgde Ezinge echter voor een daverende verrassing door SIOS met 1-0 te verslaan. Hierdoor ontstond een situatie waarin de koppositie op doelsaldo werd beslist. En aangezien Farmsum hierin overduidelijk beter had gepresteerd, komen zij ook terug op het A-toernooi. Hierin zullen zij op 27 december ’s avonds de strijd aanbinden met Loppersum, Poolster, De Heracliden en Middelstum. Omdat ook de beste nummer twee van het B-toernooi een ticket voor het A-toernooi verdient, zit SIOS nog in de wachtkamer voor een vervolg van hun toernooi. 
Tevreden
De organisatie keek tevreden terug op de eerste dag van de Energiewacht Hogeland Cup. ,,Qua voetbal hebben we genoten van de diversiteit van de teams en de verrassende uitslagen die we af en toe voorgeschoteld kregen’’, liet bestuurslid Kris Groenewold weten. ,,De publieke belangstelling was redelijk te noemen en de verwachting is dat dit gedurende het toernooi alleen maar zal toenemen. Zeker tijdens het A-toernooi verwachten we dat veel supporters hun favoriete ploeg in actie willen zien komen’’, vervolgt Groenewold, die Tim Dijkhuizen van ’t Zandt de mooiste goal van het toernooi zag maken. ,,Hij schoot vanaf eigen helft raak’’, lacht Groenewold. ,,Ik daag alle andere ploegen uit om nóg mooiere goals te maken. We kunnen zulke hoogtepunten in ieder geval niet vaak genoeg zien.’’ Het B-toernooi krijgt dinsdagavond 23 december een vervolg. Dan nemen Usquert, Warffum, ZEC, KRC en Stedum het tegen elkaar op. Zie voor meer informatie ook de website www.hogelandcup.nl.