Succesvolle veiligheidsanalyse bij SC Leovardia

Geschreven door Anneke Westra op . Geplaatst in Prietpraat

SC Leovardia uit Leeuwarden voltooit als eerste voetbalclub uit het noorden van het land het traject ‘de veiligheidsanalyse’; een samenwerking tussen KNVB, HALT en de club zelf. Tijdens de algemene ledenvergadering is de presentatie van de resultaten gegeven.  De procesbegeleiders van de KNVB en HALT spraken diverse geledingen van de club: spelers, vrijwilligers en ouders.  Het onderzoek richt zich met name op de veiligheid op en rond de club. Vragen als: hoe veilig voelen de voetballers, vrijwilligers en ouders zich, zijn er afspraken gemaakt over hoe we met elkaar om gaan en durven we elkaar aan te spreken op ongewenst gedrag, komen aan de orde. Er is gekeken naar wat er nu al is geregeld, wat er nog ontbreekt en wat er beter kan binnen de club.
SC Leovardia is een fusieclub ontstaan in 2013 uit VV Rood geel en VV Leeuwarden en gevestigd op het Kalverdijkje in Leeuwarden. Een ambitieuze club op een schitterend nieuw complex in een bijzondere omgeving. Bijzonder, omdat in de directe omgeving van de club zich drie wijken bevindingen welke tot de armste van Nederland behoren. “De club groeit enorm en heeft op dit moment meer dan 1000 leden” aldus bestuurslid Algemene Zaken Kor van Drogen over de aanleiding om mee te doen aan deze veiligheidsanalyse. “Ik las een artikel in de krant over de samenwerking tussen de KNVB en HALT. Dat was precies wat wij zochten. We zijn een groeiende club, onze leden hebben verschillende achtergronden en culturen. En inderdaad, er gebeurde hier ook wel eens wat. Dit willen we graag inzichtelijk en bespreekbaar maken en vervolgens gestructureerd aanpakken.”

Na de veiligheidsanalyse blijkt dat SC Leovardia al veel zaken goed heeft geregeld. Zo blijkt uit de enquête onder de jeugdleden, ouders en vrijwilligers dat 95% zich altijd veilig voelt op en rond de club. De procesbegeleiders geven in de eindrapportage een aantal aanbevelingen. Met name de veiligheid op de parkeerterreinen laat volgens het rapport nog te wensen over. Verder moeten er bijvoorbeeld gedragsregels worden opgesteld. Pas na vestlegging van deze afspraken en het duidelijk communiceren hiervan, weten mensen wat er van ze wordt verwacht. Wanneer mensen zich niet aan deze afspraken houden, kunnen ze er op aangesproken worden. Inmiddels zijn deze regels al uitgewerkt en dit geldt voor meerdere zaken. Kor van Drogen hierover: “De uitkomsten zijn praktisch en helder, je kan er zo mee aan de slag gaan”! Het belangrijkste advies dat SC Leovardia krijgt is dat ze niet alle adviezen in één keer gaan aanpakken. Prioriteiten stellen en stap voor stap aan de slag.
Meerdere voetbalclubs in het noorden starten binnenkort het traject van de veiligheidsanalyse dat wordt gefinancierd vanuit Veilig Sportklimaat (VSK).