Omlandia kan als ‘runner-up-herbstmeister’ winterstop in

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Prietpraat

En weer werd er een fraai resultaat toegevoegd aan de goede serie waar Omlandia de laatste weken mee bezig was. Afgelopen zaterdag werd d’Olde Veste ’54 met een 3-0 nederlaag terug naar Overijssel gestuurd. Midweeks boekte Omlandia een niet minder knappe 0-1 oefenzege op de zondaghoofdmacht van Be Quick 1887 en komende zaterdag wacht er wederom een pittig duel. Dan treedt Omlandia aan tegen het verrassend goed presterende Balk.
 

Door: Merijn Slagter
Voor rust had Omlandia het moeilijk met d’Olde Veste ’54, dat zich in Ten Boer op dat moment de iets bovenliggende ploeg mocht noemen. Echte kansen werden er echter niet gecreëerd, wat aangeeft dat het defensief wel aardig snor zit met de Ten Boersters in de voorbije periode. Omlandia meldde zich voor rust mondjesmaat in het doelgebied van de Steenwijkers, maar mocht op slag van rust nog wel aanspraak maken op de grootste kans. Kees van der Wolde moest bij de tweede paal echter snel reageren en stuitte op de sluitpost van d’Olde Veste ’54. Na rust zou zich een ander wedstrijdbeeld aftekenen en deze gaf duidelijk aan in welke fase beide ploegen momenteel namelijk verkeren. Nadat het spel in het eerste kwartier na rust van de ene naar de andere speelhelft golfde, was het Omlandia dat als eerste tot scoren kwam. Na 66 minuten spelen gooide Jeroen Haan het leer met uiterste precisie naar de tweede paal, waar Jan Oosterbeek’s ferme kopstoot onhoudbaar bleek: 1-0. Daarmee werd meteen een flinke aanslag op het verweer van de Steenwijkers gepleegd, die ineens als een kaartenhuis ineen stortten. Nadat Dennis Loer een kwartier voor tijd met een volleylob al had verzuimd de 2-0 aan te tekenen, was het een minuut later wel raak. Martin Oudman stuurde Thijs Sonneveld de diepte in en alleen voor doelman Tom Holleboom fabriceerde Sonneveld een subliem lobje, tekende daarmee voor zijn eerste seizoensgoal voor Omlandia en uiteraard ook de 2-0. Het lobjesfestival kreeg weer een minuut later een nieuw hoofdstuk toen ook Martin Oudman alleen op de Steenwijker goalie mocht afgaan, maar ditmaal trof een stiftje de dwarsligger. Jan Oosterbeek was echter alert en tekende de 3-0 aan. De slotfase die volgde was om des keizers baard, al mikten de gasten nog wel een vrije trap op de paal.
Meer initiatief
Robbie Wentink was na afloop tevreden, ondanks dat hij ook een matige eerste helft had gezien. ,,Wat ik van veel spelers hoorde was dat de zon een grote invloed had op het wedstrijdbeeld’’, verklaarde hij het eerste bedrijf. ,,Zelf vond ik overigens ook dat we voor rust te weinig probeerden om goed lopende aanvallen op te zetten, hierin namen we in de tweede helft veel meer initiatief. We speelden toen ook makkelijker tussen de linies van d’Olde Veste en daardoor werden we met onze middenvelders af en toe erg gevaarlijk. Het grote verschil tussen de eerste en tweede helft was dat onze voorwaartsen in de tweede helft ontzettend veel en goed bewogen. Hier had de tegenstander grote moeite mee. Waar ik ook weer erg blij mee was, is dat we de nul weer hebben weten te houden en niet tot nauwelijks in de problemen zijn gekomen in en rondom ons doelgebied’’, stelde Wentink. Het verlies van de gasten uit Overijssel bleek overigens reden voor het bestuur om trainer Marcel Boudesteyn afgelopen week aan de kant te zetten. Eerder werd al bekend dat beide partijen na dit seizoen niet meer met elkaar verder zouden gaan.
Grote rol
Door de zege op de Steenwijkers wist Omlandia – inclusief een tussentijds oefenduel met Gorecht – al voor de achtste keer op rij ongeslagen te blijven. Daar kwam afgelopen dinsdag nog een negende duel bij, toen Omlandia een ingelast oefenduel op Esserberg tegen het Be Quick 1887 van Micha Visser ook in winst wist om te zetten (0-1). Jeroen Dijkhuizen tekende na ongeveer een uur speler met een kopbal uit een hoekschop voor het enige doelpunt van de wedstrijd. Komende zaterdag treft Omlandia weer een totaal andere tegenstander, wanneer er exact 101 kilometer moet worden afgelegd om het tegen de nummer twee van de ranglijst – Balk – op te nemen. De Friezen, die vorig seizoen ternauwernood ontsnapten aan degradatie (in de nacompetitie werd het heenduel tegen Blauw Wit ’34 met 4-0 gewonnen, het uitduel ging met 3-0 verloren), doen het dit seizoen boven verwachting goed in de Eerste Klasse E. Dat is opmerkelijk, want qua spelersmutaties veranderde er afgelopen zomer niet zoveel op sportcomplex De Wilgen. Vooral de rol van de nieuwe trainer Dick Sangers bleek naar verluidt groot. Door een andere spelopvatting te hanteren ten opzichte van vorige seizoenen, wist Balk zich vooralsnog beter te profileren tijdens haar wedstrijden. Afgelopen zaterdag verloor de ploeg niettemin bij Buitenpost (2-1), al bleek die verliespartij een zeldzame nederlaag. Sinds de tweede speeldag, toen Balk in eigen huis verloor van Broekster Boys (0-2) bleef men namelijk negen duels ongeslagen en in die reeks versloeg Balk ook titelkandidaat HZVV (1-0).
Flow
Dat Balk lastig te verslaan is, is ook Robbie Wentink niet ontgaan. Desondanks voorziet hij ook kansen om zaterdag met een zege te vertrekken uit De Friese Meren. ,,Wij gaan Balk gewoon bestrijden op de manier waarop we andere tegenstanders ook 'willen' bestrijden. En dat betekent in eerste instantie combineren en snel de aanval zoeken, maar als dat gezien de omstandigheden of de tegenstander moeilijk gaat, dan hebben we ook het vermogen om tweede ballen te winnen en vanuit die spelsituatie tot aanvallen te komen. In de meeste wedstrijden komt het dit seizoen eerst aan op de instelling. Als dat goed zit, kan de focus op het spelen van je eigen spel, daar ben je tenslotte ook iedere training mee bezig met elkaar.’’ Na het duel tegen Balk volgt voor Omlandia de winterstop. Gezien de huidige vorm waarin Omlandia verkeert, komt de winterse onderbreking op een vervelend moment, beaamt ook Wentink. ,,We hadden natuurlijk liever doorgevoetbald. We zitten natuurlijk in een lekkere flow, die we willen continueren door wedstrijden te blijven spelen. Aan de andere kant, we hebben een fitte selectie en nog niet veel te maken gehad met blessures en schorsingen. Voor de spelers met lichte blessures is het misschien wel lekker om de batterij weer even helemaal op te laden in de winterstop, want een aantal spelers begint zo onderhand toch wel wat kleine pijntjes te voelen.’’

Balk – Omlandia gaat zaterdag om 14.30 uur van start op Sportcomplex De Wilgen. Arbiter Van der Meijden heeft deze middag de wedstrijdleiding in handen. Mocht Omlandia winnen en Broekster Boys en Buitenpost gelijkspelen of verliezen, dan gaat Omlandia als nummer twee van de Eerste Klasse E de winterstop in.