Omlandia geeft niets cadeau tegen d’ Olde Veste ‘54

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Prietpraat

Met de remise (1-1) bij hekkensluiter VIBOA zette Omlandia afgelopen zaterdag een reeks voort waarin het deze eeuw nog nooit wist te winnen van de Winsumers. Er zat weliswaar meer in, maar toch was na afloop iedereen wel tevreden met een puntje. Komende zaterdag treft Omlandia een tegenstander die overeenkomsten toont met VIBOA. Tegenstander ‘d Olde Veste ’54 speelt namelijk ook in het blauwgeel en had vooralsnog ook op een hogere klassering gehoopt in 1E. En net als tegen VIBOA won Omlandia ook nog nooit van de Steenwijkers. Sterker nog, zij wonnen alle vier onderlinge confrontaties.
Door: Merijn Slagter

Tegen VIBOA kreeg trainer Robbie Wentink in de aanloop naar het duel een domper te verwerken. Dennis Loer werd niet fit genoeg bevonden om te starten en daardoor was er in de basiself toch nog een plekje ingeruimd voor Martin Oudman, die anders als wissel zou starten. Hoewel er vooral voor VIBOA veel op het spel stond, was het spel in Winsum zaterdag niet heel hoogstaand. Dat werd overigens ook mede mogelijk gemaakt door een verschrikkelijk slecht speelveld, die opzienbarend genoeg bijna een jaar geleden nog helemaal was gerenoveerd. Toch wist Omlandia voor de rust het beste gebruik te maken van de omstandigheden. Het balletje werd makkelijker rondgetikt dan bij de thuisploeg en het was dan ook niet geheel verwonderlijk dat Omlandia op voorsprong kwam in Winsum. Net als vorige week kwam Martin Oudman tot scoren. Ditmaal deed hij dat wel keurig op een reglementaire wijze – met het hoofd – en daar konden ook de VIBOA-doelman en een verdediger, die het leer allebei nog toucheerden, niets meer aan veranderen. Kees van der Wolde had Omlandia nog op 0-2 kunnen schieten, maar verzuimde dit. Na een eerste helft zonder al teveel franje waren supporters én spelers in een steenkoud Winsum blij dat in de rust voldoende koffie en thee was klaargezet.
Klutssituaties
Na de thee had VIBOA-coach Zephnad Wattimury – hij vertrekt aan het eind van dit seizoen na één jaar uit Winsum – zijn manschappen duidelijk gemaakt dat er uit een ander vaatje getapt moest worden en paste een wissel toe. Schijnbaar hielp het wel, want VIBOA drong Omlandia na rust terug op eigen helft en was vooral in klutssituaties voor het doel erg gevaarlijk. Op een gegeven moment zat de gelijkmaker er wel heel opzichtig aan te komen en na exact een uur viel deze dan ook. Nadat spits Kassim Bizimana (hij lag vaker theatraal op de grond te spartelen dan dat hij daadwerkelijk voetbalde) Wouter Bloem had bereikt, wist laatstgenoemde met een droge uithaal Devon Harmsma te passeren. Twee vrije trappen hadden de Winsumers de winst nog kunnen bezorgen, maar zover kwam het niet. Met 1-1 konden zowel VIBOA als Omlandia uiteindelijk wel leven. ,,In de eerste helft kwamen we er voetballend regelmatig doorheen en daardoor konden we ons onder de druk van VIBOA uitspelen. Doordat beide teams het middenveld moesten overslaan, omdat hier niet over te voetballen viel, werden er gedurende het duel ook veel lange ballen gegeven. In de eerste helft gaven wij daar een beter vervolg aan en in de tweede helft deed VIBOA dit beter. Veel kansen hebben we in z’n totaliteit niet weggegeven. Maar door de druk die VIBOA hanteerde, verloren we na rust wel veel tweede ballen. Gezien de hele wedstrijd was dit een terechte uitslag na negentig minuten’’, verklaarde Omlandia-trainer Robbie Wentink na afloop.
Goed gevoel
Voor Wentink en Omlandia was er afgelopen week, ondanks het puntverlies tegen VIBOA, ook goed nieuws. De oefenmeester gaf in samenspraak met het bestuur namelijk te kennen ook volgend jaar aan het roer te staan in Ten Boer. Daar waren niet alleen de spelersgroep en het bestuur van Omlandia blij mee, ook Wentink zelf was uiterst content met minstens nog een extra Omlandia-jaar. ,,Vanaf het eerste moment dat ik in aanraking kwam met de club had ik een goed gevoel. Gesprekken met het bestuur, spelers, supporters en dergelijke betrokkenen versterkten dit uiteindelijk. Ik heb het erg naar mijn zin bij de club en wil graag verder bouwen aan dit team bij deze mooie club. De spelersgroep is gedreven en staan steeds verder open om zichzelf en het team verder te ontwikkelen. Ook met de mensen met wie ik samenwerk is er een goede klik. Het begeleidingsteam en de medische staf werkt goed samen en ook met de trainers is een goede samenwerking, waarbij ik sterk het idee heb dat we elkaar ook beter daadwerkelijk beter maken. Het is jammer dat Ronald Jager, trainer van de B-selectie, Omlandia het eind van het seizoen zal verlaten. Want ook deze samenwerking verloopt prima en is belangrijk voor zowel de A- als B-selectie. Voor mij was het al met al een logische keuze om door te gaan bij Omlandia’’, stelt Wentink.
Aanvallers
Met d’ Olde Veste ’54 als volgende opponent kan Omlandia het positieve nieuws rondom de contractverlening met Wentink meteen een extra boost geven met een zege. Dat dit niet zal meevallen bleek al uit de inleiding, waarin reeds stond vermeld dat de Steenwijkers al hun vier eerdere duels met Omlandia in winst wisten om te zetten. Dat ging bovendien met de overtuigende cijfers 13-4 in het voordeel van de ploeg uit Overijssel. Toch bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst. Zeker niet in een Eerste Klasse E waarin dit seizoen alles mogelijk lijkt. Afgelopen weekend kwam d’ Olde Veste niet in actie, maar de laatste vier duels waren niet echt veelbelovend. De ploeg van Marcel Boudesteijn, die het net als Wattimury bij VIBOA ook na één seizoen voor gezien houdt bij zijn club, wist in deze serie namelijk geen enkele keer te winnen. Zij zullen het tij in Ten Boer ongetwijfeld willen keren. In de vorige edities van Omlandia – d’ Olde Veste waren het steeds de aanvallers van de Steenwijkers die de Ten Boersters wisten te pijnigen. Veel ogen van Omlandia zullen zaterdag dan ook gericht zijn op de altijd gevaarlijke Edwin Maters en Clint Kruisweg, al heeft Tom de Lange dit seizoen ook al viermaal het net weten te vinden.
Ondergrens
De goede serie duels die Omlandia achter haar naam heeft staan en de huidige vorm van de komende tegenstander biedt volgens Wentink mogelijkheden. ,,Onze goede serie zegt in ieder geval dat we niet meer zover door onze ondergrens zakken, zoals dat in het begin van het seizoen wel een paar maal het geval was. We hebben met elkaar de focus dat we geen doelpunten tegen mogen krijgen als we aan het verdedigen zijn. Kansen weten we iedere wedstrijd te creëren en dat geeft ons het geduld om hierop te wachten. Tijdens de afgelopen wedstrijden kwamen we nog te weinig aan voetballen toe zoals we dat graag willen en zijn daarom ook nog niet tevreden over hoe we aanvallen. Door deze reeks hebben we echter wel steeds meer vertrouwen gekregen in elkaars kwaliteiten en daardoor is de wil om te winnen en ons terug te knokken na een achterstand erg groot.’’

Omlandia – d’Olde Veste ’54 gaat zaterdag om 14.30 uur van start aan de Sportlaan in Ten Boer. Arbiter Köhler is deze middag de scheidsrechter.