Omlandia op haar hoede voor BCV

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Prietpraat

Twee weken geleden kwam er voor Omlandia een einde aan een reeks waarin drie opeenvolgende zeges werden geboekt. In Assen bleven de Ten Boersters op 2-2 steken tegen LTC, dat een 2-0 voorsprong weggaf. Om in het juiste ritme te blijven oefende Omlandia afgelopen zaterdag succesvol tegen Gorecht (4-2 zege), in de aanloop naar het duel tegen BCV. De Friezen pakten uit de laatste vier duels slechts een puntje.
Door: Merijn Slagter

Omlandia kon voorafgaand aan het duel tegen LTC prima statistieken tegen de Assenaren overleggen en met die achterliggende gedachte werd dan ook gehoopt om de volle buit mee terug te nemen naar Ten Boer. Omlandia ging goed van start, maar een lob van Dennis Loer verdween op in plaats van in het doel. Blijkbaar was dat het sein voor de thuisploeg om er een schepje bovenop te doen en prompt leverde dat de openingstreffer in de wedstrijd op. Via Avid Rashid Hussain en Theo Hoogeveen kwam de bal bij David Modderman, die voor het doel slechts goed positie hoefde te kiezen en tot scoren kwam: 1-0. Omlandia was niet uit het veld geslagen en bleef voetballend de meerdere van LTC, dat in een zetel werd geholpen door de voorsprong, een afwachtende houding aannam en gokte op een snelle uitbraak. Omlandia kwam lastig aan het creëren van kansen toe en moest lijdzaam toezien dat LTC wél effectief was. Een leep balletje van Dolf Nanlohy bereikte wederom targetman Modderman, die binnen het doelgebied volgens arbiter Mesbah onrechtmatig werd gestuit. Een penalty volgde en Theo Hoogeveen wist Devon Harsma in de luren te leggen: 2-0. Omlandia ontsnapte ondanks haar goede intenties voor rust ook nog aan de 3-0. Een kopbal van Rick Mast trof namelijk doel, maar de vlag voor buitenspel ging daarvoor al omhoog. De thee werd dan ook opgezocht met 2-0 op het scorebord.
Getergd
Omlandia kwam na rust getergd uit de kleedkamers en dat was geen overbodige luxe. Het slaan van een bres in de defensie was het devies, al waren de beste kansen ook na de thee voor LTC. Toch kwam de aansluitingstreffer voor Omlandia en dat was een beloning voor de positieve spelopvatting. Jeroen Haan zag op de linkerflank dat doelman Jelle van der Veen een paar stappen te ver voor zijn doel stond, en schoot het leer met een streep in de verste kruising. Langs de kant leek het op een voorzet die een gelukkige eindbestemming kende, maar wie Jeroen Haan vaker ziet voetballen, weet dat hij patent op zulke goals heeft. Gevalletje voordeel van de twijfel dus. Terwijl LTC in de omschakeling onverminderd gevaarlijk bleef, gaf de aansluitingstreffer Omlandia wat meer vleugels. De druk die werd uitgeoefend op de Asser defensie leverde echter maar geen gelijkmaker op, totdat Jeroen Scholma een corner mocht nemen. Hij krulde deze op miraculeuze wijze in één keer binnen en noteerde daarmee zijn eerste officiële Omlandia-goal in competitieverband. In de slotfase zette Omlandia alles op alles om ook de 2-3 op het bord te krijgen, maar de dienstdoende arbiter floot vrijwel meteen na de negentig minuten af. Vrij opmerkelijk gezien de toegepaste wissels en de momenten waarop het spel stillag, maar beide teams moesten het doen met een puntendeling. Omlandia-trainer Robbie Wentink kon met dit resultaat leven. ,,Het gevoel na afloop was dubbel. Aan de ene kant ontsnapten we voor rust aan 3-0, maar we herpakten ons in de tweede helft erg goed, wisten goede kansen te creëren en twee doelpunten te maken. Daarnaast was het veldspel een stuk beter dan in de eerste helft.’’
Geen goede verstandhouding
Omdat Omlandia afgelopen zaterdag geen inhaal- of bekerverplichtingen kende, werd er een oefenwedstrijd tegen Tweedeklasser Gorecht ingelast. Hoewel er op veld 3 moest worden geacteerd – het bekerduel Omlandia 3 – OKVC 2 kreeg voorrang op het hoofdveld – deed dit niets af aan de attractiviteit van het duel. Gorecht nam een 1-2 voorsprong mee de rust in, maar na de theepauze bleek Omlandia slagvaardiger en werd het uiteindelijk 4-2. De goals kwamen van Kees van der Wolde, Jeroen Scholma, Kevin Boerman en Nieck Baljeu. De Laatstgenoemde twee spelers (Omlandia 2 en A1) debuteerden onder de leiding van Robbie Wentink. Niettemin is de tegenstander van zaterdag – met alle respect – van een iets ander kaliber dan Gorecht. BCV komt namelijk op bezoek in Ten Boer en met de ploeg uit Bergum kennen de Ten Boersters qua resultaten geen goede verstandhouding. Vorig jaar, toen de Friezen als kersverse promovendus hun herintrede in de Eerste Klasse maakten, was de ploeg van Uilke Damstra meteen tweemaal te sterk voor Omlandia. In Bergum werd het 3-1, terwijl BCV in Ten Boer met kunst en vliegwerk een 0-1 overwinning over de streep wist te trekken. Momenteel vergaat het BCV een stuk minder. Waar de ploeg vorig jaar een uiterst knappe vijfde plek in de eindklassering wist te bereiken, hebben de Friezen momenteel alleen nog VEV ’67 en VIBOA onder zich staan. Twee weken geleden verloor BCV, dat geteisterd wordt door blessures, met 0-4 van HZVV. Volgens de clubreporter een nederlaag die ingecalculeerd was, al kreeg de thuisploeg wel degelijk kansen. Men zal zaterdag in ieder geval tot op het bot gemotiveerd naar Ten Boer afreizen om een goed resultaat te behalen, zo gaf diezelfde clubreporter te kennen.
Kwaliteit voor een periode’
Ook Robbie Wentink weet maar al te goed waar de kracht van BCV ligt en wil de opponent van zaterdag dan ook vanuit de eigen kracht bestrijden. ,,Het lijkt me praktisch dat we in eerste instantie uit de duels moeten blijven en elkaar niet in de problemen moeten brengen, zoals we dat bijvoorbeeld wel in fases deden tegen Gorecht. Vanuit die spelopvatting proberen we ons onder de druk uit te voetballen. In de afgelopen weken heeft de focus veelal op het aanvallen gelegen’’, vindt de oefenmeester. Met de winterstop in aantocht lijkt Wentink in zijn eerste seizoen bij Omlandia steeds duidelijker een doelstelling te kunnen stellen, nu de competitie bijna halverwege is. ,,Ik kan op dit moment stellig zeggen dat er nog wel een aantal ploegen zullen stijgen op de ranglijst, dus zal er een aantal zakken. Er zal sowieso nog wel aardig wat reuring gaan plaatsvinden in deze competitie. De verassende uitslagen blijven in iedere speelronde terugkomen, maar met Omlandia willen we natuurlijk zoveel mogelijk punten halen. Dan zullen we vanzelf wel kijken wat er verder mogelijk is. We hebben de kwaliteiten in de selectie om te spelen voor een periode, maar dan moeten we blijven groeien in het proces waarin we zitten.’’