Omlandia gaat bij TLC voor vierde opeenvolgende zege

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Prietpraat

Prima voetbalweer, een goed gevuld sportpark en een uitslag in Ten Boerster voordeel die er niet om loog. Het was zaterdag allemaal van toepassing tijdens het duel Omlandia – VEV ’67. De gasten uit Leek namen nog wel een 0-2 voorsprong, maar daarna ging de Omlandiaanse motor draaien. Nadat de stofwolken waren opgetrokken, stond er een 5-2 stand op het scorebord. Daarmee werd de derde opeenvolgende zege geboekt. Deze reeks wil Omlandia uiteraard graag voortzetten wanneer het zaterdag op bezoek gaat bij LTC.

Door: Merijn Slagter

‘Het was toch wel een beetje geflatteerd, die einduitslag’. Het was een mening die men bij VEV ’67 was toegedaan nadat de 5-2 in Ten Boerster voordeel op het wedstrijdformulier was ingevuld. Gezegd moet inderdaad dat de Leeksters lange tijd uitzicht hadden op een goed resultaat. Omlandia sloeg echter op de juiste momenten toe en mocht zich daarmee een meer dan verdiende winnaar van het duel noemen. Gerhard van den Berg en Robin Elderman brachten VEV ’67 al vroeg in het duel op een 0-2 voorsprong, maar gelukkig voor Omlandia wist Jan Oosterbeek de marge voor de Leeksters met een rake kopbal te verkleinen na ruim twintig minuten. In het vervolg van de eerste helft was het Omlandia dat het meeste aanstalten maakte om het spelinitiatief naar zich toe te trekken, maar echte bijzonderheden leverde het voor rust nauwelijks op. Na rust hanteerde Omlandia dezelfde spelopvatting, met de achterliggende gedachte dat rijpe doelkansen onmogelijk uit konden blijven. De dadendrang van Omlandia leverde echter ook mogelijkheden voor de bezoekers op. Beide Leekster doelpuntenmakers konden bijna nog een kruisje achter hun naam zetten toen zij vrij voor doelman Devon Harsma verschenen, maar de sluitpost kwam beide malen als winnaar uit de bus. Nadat Jeroen Haan Omlandia luttele minuten later weer naast VEV ’67 schoot (2-2), was de wedstrijd weer helemaal open. Vanaf dat moment was het Omlandia dat de klok sloeg. Het aanvallende spel werd beloond met de 3-2, die door Martin Oudman uit een rake vrije trap – via de vingertoppen van de Leekster goalie – precies in de kruising werd gemikt. Een interessante en spannende slotfase volgde, maar de druk die VEV ’67 op het doel van Omlandia uitoefende, bleek in de omschakeling een kolfje naar de hand van Omlandia. Uit messcherpe counters wisten Dennis Loer en Jeroen Haan nog voor de 4-2 en 5-2 te zorgen, nadat Omlandia eerder al levensgrote kansen had gemist.

Op slot gooien

Niet alleen de supporters en spelers van Omlandia waren dik tevreden met de 5-2 zege, ook de staf en met name trainer Robbie Wentink was opgetogen over de manier hoe Omlandia zich terug in de wedstrijd wist te knokken. ,,Ik vond dat we een groot deel van de wedstrijd de bovenliggende partij zijn geweest. In de eerste helft speelden we een verzorgde opbouw van achteruit, maar konden hier maar weinig kansen uit creëren door het compacte spel van VEV ‘67. Doordat onze opbouw in de beginfase van het duel niet goed was, kon VEV ‘67 uit de omschakeling een aantal kansen creëren en uit twee slordigheden van ons scoren. In de tweede helft hielpen we elkaar meer in het veld, onder meer door het toepassen van dubbele dekking. Na het veroveren van de bal creëerden we bovendien veel kansen. Naarmate de wedstrijd vorderde kregen we steeds meer vertrouwen en na de 4-2 konden we het duel definitief op slot gooien. Iets wat tegen Broekster Boys nog niet lukte. Dat houdt in dat we daarin ook iets gegroeid zijn. Natuurlijk zal het ook nog wel weer eens met hangen en wurgen gaan, maar dat we een duel op slot kunnen gooien geeft natuurlijk wel vertrouwen’’, aldus Wentink. Toch was het niet voor de eerste keer dit seizoen dat Omlandia al vroegtijdig tegen een 2-0 achterstand aan liep. ,,Dat gegeven is inderdaad vervelend’’, weet Wentink. ,,Dat geldt ook voor de andere wedstrijden waarin we op achterstand kwamen, terwijl er tot dat moment voor ons gevoel vaak niets aan de hand was. Dat houdt in dat een 'fout' zo gemaakt is. Alle clubs in deze competitie straffen fouten vaak direct af. Het zegt over ons dat we nog alerter moeten zijn en beter moeten anticiperen op gemaakte fouten. Eigenlijk precies zoals we dit tegen Bedum en in de tweede helft tegen VEV ’67 hebben gedaan’’.

Lege handen

Het volgende duel dat voor Omlandia op het programma staat is een uitwedstrijd bij LTC. De Assenaren begonnen net als Omlandia ook heel matig aan de competitie met twee remises en twee nederlagen, maar een 1-0 zege op Oranje Nassau in de vijfde speelronde zorgde voor een kentering. Sindsdien volgden ook twee overwinningen bij PKC ’83 (0-1) en Buitenpost (0-2). Slechts het op de titel af stevende HZVV gooide tussentijds met een afgetekende 4-0 zege roet in het eten van de Assenaren. Iets wat in ieder geval zeker is, is dat LTC niet graag tegen Omlandia speelt. Omlandia verliet Sportpark De Hoogte de laatste jaren steeds met een resultaat en liet de groenhemden dan ook met lege handen achter. Van de laatste vier competitieduels tussen beide ploegen in Assen, werd er twee keer gelijkgespeeld en won Omlandia tweemaal. De laatste keer dat LTC Omlandia in een officieel duel wist te verslaan betrof een bekerwedstrijd uit het seizoen 2010-2011 (1-0). Vorig jaar eindigde LTC – Omlandia in 1-1, terwijl Omlandia het duel al voor rust had moeten beslissen en na rust lang tegen tien LTC’ers speelde. Deni van Dalsem, dit seizoen uitkomend voor VIBOA, maakte destijds de enige Omlandia-treffer. Met een gemiddelde leeftijd die bijna de 27 jaar aantikt, is LTC dit seizoen één van de meest geroutineerde teams in de Eerste Klasse E. Rob Bulthuis, die vorige week tegen Buitenpost ontbrak, is met zijn 36 jaar de nestor van LTC. De bekendste namen van het keurkorps van Johan Pitstra zijn echter Theo Hoogeveen (vorig jaar nog scorend tegen Omlandia) en David Modderman, die afgelopen zomer weer terugkeerde in Assen na een seizoen bij Be Quick 1887 te hebben gespeeld. De flow waarin Omlandia momenteel verkeert en de goede resultaten die steevast tegen LTC worden behaald, leren niettemin dat er zaterdag toch vooral weer van de eigen kracht wordt uitgegaan. ,,We kijken alweer een week uit naar dit duel. We spelen en trainen met vertrouwen en weten dat we van iedere tegenstander kunnen winnen en kijken daarom vooral naar onszelf. Op deze manier ben ik er van overtuigd dat we op de langere termijn beter zullen gaan voetballen. Een tegenstander mag namelijk niet leidend zijn in het proces dat je als club voor ogen hebt.’’ LTC – Omlandia gaat zaterdag om 14.30 uur van start op Sportpark De Hoogte in Assen. Arbiter Mesbah heeft deze middag de wedstrijdleiding in handen.