Omlandia wil VEV ’67 onder zich houden

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Prietpraat

Omlandia is erin geslaagd om uit de onderste regionen van de Eerste Klasse E weg te komen. Zaterdag volgde in de absolute blessuretijd een zege tegen het nog ongeslagen Broekster Boys (2-3) en daardoor klom Omlandia met negen punten naar de zevende plek. Hoewel het verschil tussen de 5e en 12e positie slechts vier punten is, kan Omlandia ook zaterdag weer een goede slag slaan wanneer VEV ’67 op bezoek komt. De Leeksters hebben twee punten minder dan Omlandia.

Door: Merijn Slagter

De thuisblijvers in Ten Boer die bovengemiddeld geïnteresseerd waren in de beslommeringen bij Broekster Boys-Omlandia, deden dit enigszins knarsetandend. De promovendus uit Damwoude was tot afgelopen speelronde namelijk nog de enige club in 1E die nog niet verloren had. Omlandia probeerde op haar beurt het vertrouwen dat was opgebouwd tegen Bedum een nieuw hoofdstuk te geven, door ook een resultaat te behalen bij Broekster Boys. Na een half uur had het hier ook alle schijn van. Jeroen Haan had de Ten Boersters met twee rake schoten op een 0-2 gezet en een mooie middag lag in het verschiet. Zoals het echte onverzettelijke Friezen betaamt, gaf de thuisploeg niet op en dat zorgde in het slot van de tweede helft voor de aansluitingstreffer. Doelman Devon Harmsma had Omlandia zowel voor als na de thee al enkele keren kunnen behoeden voor een goal van Damwâlders, maar deze viel na 78 minuten alsnog. Pieter Wessel Dijkstra was de doelpuntenmaker en gaf zijn ploeggenoten nieuwe hoop op een goed resultaat. Toen Harry Wijnsma enkele minuten later ineens een voorzet - die door niemand geraakt werd - in het doel zag belanden was de 2-2 zelfs een feit. Een hectische slotfase volgde, maar Omlandia wist de rug te rechten en zorgde in de persoon van Niels Meier voor de 2-3, ver in de blessuretijd.
‘Fantastisch moment’
Omlandia-trainer Robbie Wentink was uiteraard erg verguld met de zege nadat zaterdag voor de laatste maal een fluitsignaal had geklonken. Dat Omlandia de regie over het duel wist te houden, stemde de jonge oefenmeester vooral tevreden. ,,Vooral onze eerste helft was erg goed. We hadden veel de bal, speelden een goed positiespel en wonnen bijna ieder duel. In de tweede helft hadden we de wedstrijd definitief op slot moeten gooien en de tegenstander geen vertrouwen meer moeten geven dat er nog wat te halen viel. Doordat we dat niet deden lieten we ze terugkomen in de wedstrijd, zoals dat vaak in het voetbal gaat. Het was dan ook een fantastisch moment dat uitgerekend invaller Niels Meier voor de winnende treffer zorgde in de blessuretijd. Mooi voor hem en voor het team, want het voetbalt toch wat lekkerder als je niet in de onderste regionen van de ranglijst verblijft’’, weet Wentink. Omlandia trad in Damwoude bovendien aan zonder Dennis Loer, die dit seizoen tot nu toe één van de meest bepalende spelers was geweest. Dat Omlandia ook zonder hem een goed resultaat boekte, gaf eveneens de kracht van de ploeg aan, vond Wentink. ,,Dennis is een belangrijke speler met specifieke kwaliteiten, het was dan ook balen dat hij tegen Broekster Boys ontbrak. De manier waarop zijn taak echter werd ingevuld door Kees van der Wolde was erg goed. De laatste tijd zien we steeds meer dat zich in Ten Boer een hecht team ontwikkelt en dat de breedte van de selectie ook voldoende kwaliteit heeft op dit moment. Dat is voor een trainer ontzettend prettig.’’
Verlies sterkhouders
Met VEV ’67 als volgende tegenstander, treft Omlandia een ploeg die nog wat zoekende lijkt. Na een dramatisch optreden in het bekertoernooi (nul punten, doelcijfers 2-19), presteerden de Leeksters ook wisselend in competitieverband. Opvallend is dat de twee zeges die de ploeg van Ron de Boer vooralsnog boekte, allebei tot stand kwamen in uitduels bij VIBOA en Buitenpost (beide keren 1-2). Op sportpark Oostindie zag VEV ’67 al zes opeenvolgende officiële thuisduels verloren gaan. Omlandia lijkt de Leeksters dan ook niet op voorhand te mogen onderschatten. Toch heeft VEV ’67 dit seizoen ontegenzeggelijk aan kwaliteit ingeboet ten opzichte van vorig seizoen, toen het keurkorps van Ron de Boer een uiterst knappe derde plek wist te behalen. Het verlies van de sterkhouders Age Wim van der Zee (ONS Boso Sneek), Klaas Kleiker (Be Quick 1887), Willem Jan Talsma (MSC Antaris) en Koert Thalen (voorlopig gestopt, traint nog wel mee) liet zich duidelijk voelen binnen de welbekende krijtlijnen. Daar kwamen van buitenaf slechts Enrico Wardenier (CSVH) en doelman Benjamin van Aurich (TLC zondag) voor terug. Laatstgenoemde verloor de concurrentieslag echter van Bert Jan Vos, die vooralsnog de voorkeur krijgt in het doel van de Leeksters. Of Vos ook tegen Omlandia ook onder de lat staat valt te bezien, aangezien hij met een enkelblessure kampt. Onder aanvoering van captain Jan Herman Teeninga (34), de absolute routinier van VEV ’67, zal de ploeg uit Leek ongetwijfeld willen laten zien dat men ook op bezoek bij Omlandia in staat is om een uitduel te winnen. Bovendien heeft VEV ’67 iets goed te maken in Ten Boer, daar Omlandiaan Jeroen Haan VEV ’67 vorig seizoen beroofde van haar ongeslagen status door ver in de tweede helft de enige goal van de wedstrijd te maken.
Positieve resultaten
Omlandia, dat tegen VEV ’67 nog niet kan beschikken over de geblesseerde vleugelspelers Iven Nienhuis en Dwayne Cameron, maar Jeroen Dijkhuizen op de weg terug ziet keren, heeft met een relatief fitte selectie goede kaarten om een goed resultaat te behalen. Ook Dennis Loer keert zaterdag weer terug bij Omlandia. Robbie Wentink hoopt de goede lijn van de afgelopen weken dan ook voort te zetten. ,,Ik heb zelf geen idee wat er in de afgelopen weken bij VEV ’67 is gebeurd, waardoor ze zo wisselvallig presteren. Of het nou door omstandigheden of andere zaken komt, durf ik dan ook niet te zeggen. Wij hebben zelf ook een mindere fase gehad in deze competitie en hebben dit de afgelopen wedstrijden gelukkig weten om te buigen naar positieve resultaten. Daar houd ik me dan ook liever aan vast dan de strubbelingen bij de tegenstander. Iedere wedstrijd staat immers op zich en in deze Eerste Klasse hebben alle ploegen al bewezen dat iedereen van iedereen kan winnen. We zullen daarom tegen VEV ’67 weer alles in het werk moet stellen om een goed resultaat te halen’’, aldus Wentink.
Omlandia – VEV ’67 gaat zaterdag om 14.30 uur van start. Arbiter Winkel hanteert deze middag de scheidsrechtersfluit.