Omlandia op bezoek bij seizoen surprise Broekster Boys

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Prietpraat

Het lijkt alweer even geleden, maar iedere terugblik op het duel vanuit Ten Boerster perspectief tovert een glimlach op het gezicht. De zoete en o zo welkome overwinning op Bedum (1-0) van twee weken geleden heeft het zelfvertrouwen van Omlandia dan ook flink opgevijzeld. Het devies voor de komende duels is dan ook om hetzelfde voetbal te brengen als tegen Bedum. Te beginnen zaterdag, bij de verrassend hoog geklasseerde promovendus Broekster Boys.

Door: Merijn Slagter

Dat de derby tussen Omlandia en Bedum klaarblijkelijk meer in Ten Boer leeft dan in Bedum, was – helaas voor de Bedumers – ook overduidelijk terug te zien tussen de lijnen. Het leek haast wel of het leven er vanaf hing, met zoveel bezieling speelden de Ten Boersters tegen hun opponent van acht kilometer verderop. Hoewel een overwicht voor rust niet kon worden omgezet in goals, gebeurde dat na rust wel. Eén trefzeker moment bleek uiteindelijk voldoende om de 1-0 winst over de eindstreep te slepen. De voorzet was vanaf links van Jeroen Haan en – misschien wel de kleinste man van het veld – Dennis Loer kopte via Bedumer Erik Kaspers raak. Vooral invaller Kees van der Wolde kreeg in de slotfase nog twee goede mogelijkheden om de wedstrijd definitief op slot te gooien, maar de echte finesse ontbrak er nog een beetje aan. Het deed echter niets af aan de meer dan terechte zege.
Hoog niveau
Dat het alleen Omlandia was dat de overwinning verdiende, beaamde niet alleen Bedum-trainer René Wollerich, maar ook Omlandia-trainer Robbie Wentink. Een beter en mooier moment om de eerste thuiszege te pakken was er dan ook niet. ,,Het was een verdiende overwinning, die bovendien gepaard ging met aantrekkelijk voetbal. We hebben veel kansen gecreëerd en weinig weggegeven en dat wil je het liefst natuurlijk iedere wedstrijd wel zien. De jongens hebben zich uitstekend op dit duel voorbereid en wisten een hoog niveau te halen. Dit moeten we iedere wedstrijd kunnen opbrengen’’, stelt Wentink hoopvol.
Roze wolk
Als Omlandia haar goede spel wil voortzetten, zal er ook zaterdag een resultaat worden gevraagd van Wentink en co. Op voorhand zou dat niet zo’n gekke gedachte zijn, daar Omlandia op bezoek gaat bij promovendus Broekster Boys. Het feit wil echter dat Broekster Boys na zes competitieduels allerminst een plek inneemt die correspondeert met die van een kersverse promovendus. De ploeg uit het Friese Damwoude, die voor het eerst sinds tien jaar weer in de Eerste Klasse uitkomt, staat momenteel namelijk op een verrassende tweede plek achter koploper HZVV. De ploeg van trainer Jan Mulder verloor dit seizoen als enige ploeg in de Eerste Klasse E nog geen enkel competitieduel en de Damwâlders leven dan ook enigszins op een roze wolk. Toch lijkt men zich bij Broekster Boys bewust van het feit dat één of twee zwaluwen nog geen zomer maken en wordt er vooral genoten van de huidige hoge klassering.
Weinig bijzonderheden
Omlandia en Broekster Boys troffen elkaar nog nooit eerder in officieel verband, mede omdat de Friezen de laatste jaren voornamelijk altijd acteerden in de Fries getinte Tweede Klasse. Dat de ploeg het momenteel zo goed doet, valt echter vooral toe te schrijven op het hechte team dat haar wedstrijden sinds dit seizoen bovendien op een fonkelnieuw kunstgrasveld afwerkt. Om en nabij clubhuis Ús Halehonk gebeuren geen rare dingen en ook qua spelersmutaties waren er afgelopen zomer weinig bijzonderheden. Sterker nog, sinds dit seizoen moest Broekster Boys het ten opzichte van het kampioensjaar doen zonder haar twee grootste routiniers. Tjalling van der Meulen en Peter Jan Ernst stopten dit seizoen met voetballen op het hoogste niveau en daarmee verloren de Damwâlders een flinke schat aan voetbalervaring. Hun plaatsen in de selectie werden opgevuld door Andries Dijkstra (VC Trynwâlden) en jeugdspeler Juryan Dantuma. De grootste blikvangers uit de huidige selectie zijn Stephan Overkempe en Piet Wessel Dijkstra, die niet alleen vorig seizoen maar ook dit seizoen al regelmatig trefzeker waren. Ondanks het feit dat de Friese tegenstander nog nooit tegen Omlandia speelde, ziet Robbie Wentink het duel met vertrouwen tegemoet. ,, Eén en ander is wel bekend over Broekster Boys. We weten daarnaast wel aardig wat hun sterke en zwakke punten zijn. We moeten echter toch uitgaan van onze eigen kwaliteiten, zoals eigenlijk in iedere wedstrijd’’, weet Wentink.
Omlandia zal het zaterdag in Damwoude moeten doen zonder topscorer Dennis Loer. Daarentegen ziet Omlandia René Hovenkamp van een blessure terugkeren in de ploeg, terwijl ook Jeroen Dijkhuizen weer op de weg terug is.
Broekster Boys – Omlandia begint zaterdag om 14.30 uur op het gemeentelijk sportpark Damwoude. Het duel zal onder leiding staan van arbiter Will.