Gehavend Omlandia wacht moeilijke middag bij DZOH

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Prietpraat

Na een 3-0 nederlaag bij HZVV kan de competitiestart met drie punten uit vier duels voor Omlandia matig worden genoemd. Weliswaar waren de tegenstanders tot nu toe van sterke komaf, maar de Eerste Klasse E lijkt dit seizoen sowieso weinig uitgesproken zwakke broeders te kennen. Dat gegeven wordt belichaamd door Omlandia’s volgende opponent, DZOH. De promovendus uit Emmen presteert met fris voetbal vooralsnog boven verwachting.

Door: Merijn Slagter

Er leek voor Omlandia weinig aan de hand toen men zaterdag in Hoogeveen tegen HZVV speelde. Ondanks dat de thuisploeg als favoriet het duel in ging, bood Omlandia in het eerste half uur prima partij en waren er zelfs kansen om op voorsprong te komen. Een blessure van René Hovenkamp gooide hierna helaas roet in het eten. Het spel lag minutenlang stil, HZVV pakte de geïmproviseerde pauze het beste op, profiteerde nog voor rust tweemaal, waardoor Omlandia na rust een lastige achterstand teniet moest doen. Dat lukte niet, waardoor de Hoogeveners hun derde zege van het seizoen konden bijschrijven. Ondanks het feit dat Omlandia na de 3-0 nederlaag bij HZVV de één na laatste plek in 1E bekleedt, zag trainer Robbie Wentink ook deze keer vooral positieve punten. ,,Ik heb een goed gevoel aan de wedstrijd overgehouden, zelfs na de 3-0. We geven in zes minuten de hele wedstrijd uit handen doordat we twee standaardsituaties niet scherp staan te verdedigen. Want uitgespeelde kansen heeft HZVV in de eerste helft nauwelijks gecreëerd. In de tweede helft hebben we op onze beurt ook een aantal goede kansen gecreëerd, die helaas onbenut bleven. Die spelopvatting heeft echter ook risico’s, waardoor er ruimtes achter de laatste linie vielen. Zo kwam ook hun laatste treffer tot stand’’, verklaart Wentink.

Vraagteken

Met weinig uitgesproken laagvliegers in de Eerste Klasse E is wekelijks weer een groot vraagteken welk resultaat er op het toto-formulier moet worden ingevuld. Zo boekte Omlandia’s tegenstander van zaterdag, promovendus DZOH, al een knappe zege bij d’Olde Veste ’54 en hield men Oranje Nassau in eigen huis op een remise. Tel daarbij op dat ook die andere promovendus Broekster Boys nog ongeslagen is (drie zeges, één gelijkspel) en een interessant voetbaljaar tekent zich af in 1E. Het grootste gevaar voor Omlandia zit dit jaar vooral in de smalle selectie die men in Ten Boer heeft. Blessures kunnen lastig worden opgevangen wanneer de basisspelers verstek moeten laten gaan. Mede daardoor kwam de blessure van René Hovenkamp bij HZVV wel heel ongelegen. Door zijn enkelkwetsuur ontbreekt hij zaterdag in Emmen, evenals de al langer geblesseerde Jeroen Dijkhuizen en Iven Nienhuis. De afwezigheid van Jan Oosterbeek, die er tegen DZOH ook niet bij zal zijn, lijkt helemaal een aderlating daar hij de perfecte speler leek om dé angel van DZOH (Roy Stroeve) uit de wedstrijd te spelen. Daarvoor zullen andere oplossingen moeten gezocht en Robbie Wentink lijkt daarin inmiddels knopen te hebben doorgehakt. ,, DZOH is meer dan alleen Roy Stroeve, al heeft hij natuurlijk absoluut zijn kwaliteiten. DZOH is de laatste jaren prima bezig, zowel met het eerste elftal als met de jeugd. We richten ons vooral op ons eigen spel, want daar hebben we invloed op’’, verklaart Wentink realiteitsbewust.

Opmars

DZOH is allang niet meer de ploeg die Omlandia in het seizoen 2011-2012 trof. Destijds verloor Omlandia enigszins schlemielig op Sportpark de Rietlanden met 1-0 van een jong en onervaren DZOH, maar dat werd thuis vergoed met een klinkende 3-0 zege. Uiteindelijk behaalde Omlandia in dat seizoen de nacompetitie voor promotie, waarin Heerenveense Boys te sterk bleek, terwijl DZOH via die andere nacompetitie juist degradeerde naar de Derde Klasse. Die degradatie betekende echter meteen het sein voor een fraaie opmars. Onder aanvoering van Ex-prof Berry Hoogeveen, die in het seizoen 2012-2013 overkwam van HHC Hardenberg, en een excellerende Marwin van der Meer en Jeroen Smit (samen goed voor veertig goals) werd de titel in de Derde Klasse gepakt. In de Tweede Klasse kreeg DZOH nog een ex-profvoetballer in de gelederen met de al genoemde Roy Stroeve. Door deze kwaliteitsimpuls bleek niemand DZOH naar de kroon te kunnen steken en werd het tweede opeenvolgende kampioenschap behaald. De mix van vrijwel alleen maar voetballers uit de eigen kweek met twee ervaren routiniers bleek voor de ploeg van trainer Erik de Jong een gouden greep. De promotie naar de Eerste Klasse werd tevens aantrekkelijk voor andere voetballers om ook op de Rietlanden te komen voetballen. Zo trokken deze zomer doelman Jeffrey Bloeming, (CSVC), verdediger Almar Doek (WKE), Corbin Kuilder (VV Emmen), Bas Springer (LTC) en Jan Velema (WKE) naar Emmen om de groengele equipe te versterken. DZOH – Omlandia lijkt dan ook een interessant affiche te worden.

DZOH – Omlandia gaat zaterdag om 14.30 uur van start op sportpark de Rietlanden. Scheidsrechter Hooijenga hanteert deze middag de fluit.