Verandering aanvangstijden Amateurvoetbal

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Prietpraat

Met ingang van dit seizoen is de kogel eindelijk door de kerk. De aanvangstijden in het amateurvoetbal zijn definitief veranderd. Met ingang van dit seizoen is het definitief zo dat clubs en scheidsrechts zelf mogen bepalen wanneer een wedstrijd begint.
Johan Staal
Bovenstaande is natuurlijk de grootste onzin die er  bestaat. Natuurlijk is dat geen nieuwe regel maar helaas, het  is wel de werkelijkheid. Duels die als aanvangstijd 14.00 of 14.30 uur hebben beginnen standaard een paar minuten later. Vijf minuten later beginnen is al bijna normaal en velen vinden dat heel gewoon. Er zijn er die vinden dat niet heel gewoon. Sterker nog, die vinden dat belachelijk. Die vinden het raar dat een wedstrijd niet om 14.00 of 14.30 uur kan beginnen.

Regelmatig kom ik op een sportpark tegelijktijdig aan met het uitspelende team. Ik heb als stelregel dat ik als verslaggever minimaal drie kwartier voor de wedstrijd op het sportpark aanwezig wil zijn. Zondag, voor het duel Eenrum-VVK lukte dat niet omdat een dringend telefoontje en de wandeltocht Rondom om Noord roet in het eten gooide. Daardoor kwam ik rond 13.30 uur in Eenrum aan waar mijn humeur niet beter van was geworden. Sterker nog, ik had de smoor in want mijn voorbereiding op het duel Eenrum-VVK was niet die ik wilde. Dus dat werd even een onderdeel, het bijpraten met de bekenden, overslaan omdat de bestuurskamer van de Eenrumers nu  mijn eerste doel was. De arbiter was daar al vertrokken, de spelers van beide teams waren aan het warm lopen dus volgens mij liep alles  op rolletjes in Eenrum.

Toch begon ook in Eenrum, net als een dag eerder in Leens en een week eerder in Uithuizen en Kloosterburen,  het duel Eenrum-VVK vijf minuten te laat. Dat had een reden waar in veel gevallen de scheidsrechters schuldig aan zijn. Ik weet dat ik met deze opmerking op veel licht ontstoken tenen trap maar dat is dan maar zo. Vaak zijn scheidsrechters al op het sportpark aanwezig voordat ik gearriveerd ben. Dat betekent dat ze er een uur van te voren zijn want bij mij betekent drie kwartier van te voren aanwezig zijn dat ik vijf minuten eerder het sportpark op kom lopen. De gouden regel die ik van mijn vader heb meegekregen luidt namelijk, als je ergens om 10.00 uur moet zijn ben je om 09.55 uur aanwezig.

In mijn beleving is het dan volstrekt legitiem dat je als scheidsrechter de ontvangende elftalleider vraagt, hebben we een pupil van de week. Is dat het geval dan vertel je beide teams dat je tien minuten voor aanvang wedstrijd met beide teams in de middencirkel wilt staan om de pasjes te controleren. Vervolgens wordt de pupil van de week zijn moment van glorie gegund en kan de wedstrijd op het aangegeven tijdstip beginnen.

Mijn ruim zes jaar langs de lijn als sportverslaggever heeft mij het beeld gegeven dat velen zich er aan storen dat wedstrijden te laat beginnen. Ik ben het daar helemaal mee eens. Gewoon als arbiter duidelijk aangeven, en wat een enkeling keurig doet, zo laat op het veld voor de kaartencontrole zodat we op tijd kunnen beginnen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik vorig seizoen dit ‘fenomeen’ heb bijgehouden. Ik heb bijgehouden hoeveel duels er precies op tijd begonnen  waar ik dit seizoen mee verder ben gegaan. Het resultaat is  verbijsterd. Vorig seizoen stond de teller op twee en dit seizoen nog op 0. En het bijzondere was, de twee keer dat het goed ging betrof het dezelfde arbiter. En daarom zeg ik, complimenten voor scheidsrechter Ruud Kuipers uit Groningen die waarschijnlijk dezelfde les heeft meegekregen als ik ooit leerde, als je om 14.00 uur moet beginnen ben je om 13.55 uur aanwezig.