Omlandia wacht hels karwei bij voorname titelkandidaat

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Prietpraat

Na een 0-4 thuisnederlaag tegen Buitenpost en een 2-3 zege bij Oranje Nassau, verloor Omlandia afgelopen zaterdag net als in de eerste competitieronde wederom afgetekend. PKC ’83 was met 1-4 te sterk in Ten Boer, waardoor de competitiestart van Omlandia grillig kan worden genoemd. Ook het karwei van zaterdag zal niet eenvoudig worden. HZVV, één van de voornaamste titelkandidaten in de Eerste Klasse E en momenteel de trotse koploper (op doelsaldo), is namelijk Omlandia’s volgende tegenstander.
Door: Merijn Slagter

Weer vier tegengoals in een thuiswedstrijd; na Buitenpost wist ook PKC ’83 er zaterdag vier achter Devon Harmsma te schieten en dat stemt de Ten Boerster burger natuurlijk niet tevreden. Zo kansloos als de uitslag doet vermoeden was het allemaal echter niet. Want in tegenstelling tot het duel tegen Buitenpost, creëerde Omlandia tegen PKC ’83 wel voldoende kansen. Maar als zelfs de grootste kans - een strafschop – op een vrij essentieel moment niet wordt benut, weet je dat een ploeg als PKC ’83 weinig meer toe zal staan. De equipe van Bennie de Jong had door twee vroege goals van Ifaey Gorissen na elf minuten al een luxe voorsprong (0-2) genomen, die door een benutte strafschop van Jeroen Haan weer wat verkleind werd (1-2). Vlak voor rust zette Danny Harms de marge toch weer op twee (1-3), waarna de gemiste penalty van Jeroen Haan na rust – hij trof de binnenkant van de paal – extra hard bij Omlandia aankwam. Erdem Yeni zette na een uur de 1-4 op het bord en dat bleek tevens de einduitslag. Wat trainer Robbie Wentink vooral verontrustte, waren de fouten die vooraf gingen aan de tegentreffers. ,, PKC ging erg effectief met onze fouten om, waardoor we snel op een achterstand stonden’’, sombert Wentink nog enigszins na. ,,Ondanks deze grote nederlaag zijn er naast kritische punten ook weer goede punten naar voren gekomen. Zo hebben we bijvoorbeeld aardig wat kansen gecreëerd. En gelukkig zijn de spelers ook kritisch naar zichzelf en hebben ze een goed beeld van wat beter moet in de komende periode.’’
Tegendoelpunten
Dat Omlandia al een keer wist te winnen is wel zo prettig, want gezien het aantal tegendoelpunten zou Omlandia eigenlijk stijf onderaan moeten staan. De Ten Boersters incasseerden in drie competitieduels al tien tegentreffers, waar ditzelfde aantal vorig seizoen pas na zeven wedstrijden op de teller stond. Toch vindt Robbie Wentink deze cijfers nietszeggend. ,,Dat we nu tien tegentreffers hebben zegt mij in ieder geval niets in vergelijking met vorig jaar. Dat staat los van elkaar. Het zegt wel dat we ons daarin moeten verbeteren en daar zijn we ons dan ook van bewust. We zijn hier continu mee bezig op trainings- en wedstrijddagen’’, vertelt Wentink. Omlandia zal haar goede aspiraties zaterdag meteen in de praktijk tot uiting mogen brengen en krijgt daarin een zware kluif. HZVV, koploper en de meest scorende (10) ploeg uit 1E is dit weekend namelijk de gastheer van Wentink en consorten. De ploeg uit Hoogeveen wist al van PKC ’83 (2-1) en Buitenpost (1-3) te winnen, en scheurde afgelopen zaterdag VEV ’67 aan flarden: 0-5.
Gewaarschuwd
Dat Omlandia tegen HZVV gewaarschuwd is, blijkt wel uit de statistieken die voorafgaand aan dit duel kunnen worden overlegd. Liep Omlandia tegen PKC ’83 en in de bekerwedstrijd tegen ACV al tegen twee vroege tegentreffers op, ook HZVV kwam bij VEV ’67 dankzij twee snelle goals goed uit de startblokken. In de eerste twee competitieduels besliste HZVV de wedstrijden echter in de absolute slotfase in haar voordeel, waardoor van Omlandia concentratie vanaf seconde één tot het laatste fluitsignaal zal worden gewenst. Opvallend is bovendien dat de selectie van HZVV, dat nog nooit eerder tegen Omlandia speelde, uiterst jong is met voornamelijk spelers tussen de 20 en 23 jaar. Edward Eshuis (33) is dit seizoen met zijn twaalfde opeenvolgende seizoen bij HZVV bezig en daarmee de routinier van de ploeg. Trainer Karlo Meppelink gebruikte hem tegen Buitenpost en VEV ’67 als pinchhitter, en niet zonder succes getuige zijn twee goals die HZVV de winst op Buitenpost bezorgde. Ook Frank Strijker (3), Lorenzo Benjamins (3) en Pim de Jonge (2) konden al doelpunten achter hun naam noteren.
Kansen
HZVV zal zo gauw mogelijk weer de weg naar de Hoofdklasse willen bewandelen, het niveau waarop de ploeg misschien ook wel thuishoort als dé club van Hoogeveen. Vorig jaar kwamen de roodwitten uit in de Oostelijke Eerste Klasse, waar een vierde plek werd afgedwongen. Nacompetitie zat er echter niet in. De kansen om na het seizoen 2010-2011 en 2012-2013 weer in de Hoofdklasse te mogen uitkomen zijn in de Noordelijke Eerste Klasse een stuk groter, iets dat trainer Karlo Meppelink ook zal beamen. Dat Omlandia voor een hels karwei zal staan om een resultaat van het Bentinckspark weg te slepen, staat dan ook wel vast. Toch ziet Omlandia-trainer Robbie Wentink ook voor dit duel nieuwe kansen. ,,HZVV heeft een frisse en jonge groep, die het goed voor elkaar heeft. We zullen top moeten zijn om hier een goed resultaat neer te zetten. Dat is zeker mogelijk als we ons niveau halen en het deze tegenstander moeilijk maken om te voetballen. Ik verwacht dat we de tegenstander kunnen verassen en het is aan mijn ploeg om dat ook tussen de lijnen te laten zien’’, laat de oefenmeester weten. HZVV – Omlandia gaat zaterdag om 15.00 uur van start op het Bentinckspark in Hoogeveen. Arbiter Van der Hoek zal de wedstrijd in goede banen proberen te leiden.