Omlandia wil wel eens winnen van PKC ‘83

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Prietpraat

Mede door de domper in het eerste competitieduel tegen Buitenpost (0-4) verraste Omlandia afgelopen zaterdag, door titelkandidaat Oranje Nassau in eigen huis op een 2-3 nederlaag te trakteren. Hoewel de zege voor menigeen onverwachts kwam, was de driepunter meer dan welkom. Zaterdag staat er namelijk wederom een pittig affiche op het programma. PKC’83, waar Omlandia nooit een officieel duel van wist te winnen, komt op visite in Ten Boer.

Door: Merijn Slagter


Meeslepend was misschien wel het meest juiste woord dat zaterdag van toepassing was op Coendersborg. Oranje Nassau – Omlandia was in al haar facetten een duel dat aantrekkelijk was om te zien, mede omdat de thuisploeg in het eerste half uur niet bij machte was om Omlandia haar wil op te leggen. Omlandia profiteerde mede dankzij uitmuntend voorbereidend werk van Jeroen Haan en Thijs Sonneveld twee keer in de persoon van Dennis Loer, die tweemaal koelbloedig afrondde en voor een 0-2 voorsprong zorgde. Dat de oranjehemden ook over genoeg voetbalkwaliteiten beschikken bleek eveneens, toen Omlandia nadien in de positie werd gedrukt om haar verkregen voorsprong slechts te verdedigen. Frederick Specken zorgde nog voor rust voor de aansluitingstreffer en na rust mocht Max Blaauw een vrije trap van Richard de Boer van dichtbij binnenknikken. Een ontzettend spannende slotfase, geen aanrader voor mensen met een zwak hart, tekende zich af en werd uiteindelijk in het voordeel van Omlandia beslist door een benutte strafschop van Jeroen Haan.

Hecht team

 ,,Met name de goede eerste helft die we gespeeld hebben is mij afgelopen week bijgebleven’’, vertelt Omlandia-trainer Robbie Wentink. ,,Dat we uiteindelijk de 0-2 voorsprong weggaven had ook te maken met de individuele klasse van Oranje Nassau. Het zat er namelijk al wel aan te komen aan het einde van de eerste helft, zo eerlijk moet je zijn. Ze drukten direct na rust door en wij konden hier niet goed onderuit voetballen, waardoor we regelmatig verkeerde keuzes maakten. We kregen na de 2-2 weer wat meer grip op de wedstrijd en wisten daarbij ook een aantal kansen te creëren. Er stond gedurende het hele duel echter een hecht team tussen de lijnen, dat keihard werkte voor elkaar. Iedere speler heeft dan ook zijn bijdrage gehad in de overwinning.’’ De vreugde was na het laatste fluitsignaal dan ook groot bij Omlandia. Robbie Wentink sprak na afloop bovendien van een terechte zege: ,,Als je veel kansen creëert en drie keer weet te scoren tegen Oranje Nassau, dan verdien je de overwinning’’, zo beargumenteerde hij zijn uitspraak.

Topklasse

Met PKC ’83 als volgende tegenstander treft Omlandia een lastige opponent. Niet alleen wisten de bespelers van Sportpark De Kring zaterdag ruim van Bedum (4-1) te winnen, ook wist Omlandia in officiële duels nog nooit te winnen van de ploeg uit Hoogkerk. In het seizoen ’01-’02 verloor Omlandia een onderlinge confrontatie met 4-1, terwijl het andere duel later dat seizoen onbeslist (1-1) eindigde. Die duels in de Derde Klasse waren al onderdeel van de opmars die PKC ’83 begin deze eeuw inzette richting de top van het amateurvoetbal. Hierbij vormden vier seizoenen in de Hoofdklasse van 2007 tot 2011 het absolute hoogtepunt. Bij het formeren van de Topklasse in ’09-’10 kwam de ploeg zelfs twee schamele puntjes tekort om ook dit hoofdstuk aan haar voetbalsprookje te mogen toevoegen. Zoals bekend kwam het daar niet van, want een jaar later degradeerde de ploeg van de toenmalige trainer Pascal Mulder door een matig seizoen naar de Eerste Klasse en daarin is men inmiddels voor het vierde opeenvolgende seizoen actief. Vorig jaar kruisten Omlandia en PKC ’83 voor het eerst sinds lange tijd dan ook weer de degens, maar in zowel Hoogkerk (2-2) als Ten Boer (3-3) bleef de strijd tussen beide ploegen onbeslist. Wel was één Omlandiaan in beide duels de absolute uitblinker. Jeroen Haan zorgde namelijk in beide duels voor alle goals van Ten Boerster makelij.

Goed voorbereid

Het trio Erdem Yeni, Michel Boonstra en Kassim Bizimana was vorig seizoen goed voor 36 van de 63 gemaakte competitiegoals bij PKC ’83, maar laatstgenoemde speelt inmiddels niet meer op De Kring. Hij verdedigt inmiddels de kleuren van competitiegenoot VIBOA. Yeni en Boonstra deden in de eerste competitieduels met respectievelijk één en twee goals alweer van zich spreken en zullen zaterdag in de gaten moeten worden gehouden door Omlandia. Om dit seizoen toch verzekerd te zijn van goals wist PKC ’83 afgelopen zomer onder meer Nathi Casimir (GVAV Rapiditas) en Wesley Klunder (Velocitas 1897) aan te trekken. Zij werden vorig seizoen allebei nog topscorer bij hun ploeg, maar zagen er meer heil in om hun carrière te vervolgen aan de Peizerweg. Omlandia-trainer Robbie Wentink is zich terdege goed bewust van de kwaliteiten van de ploeg van Bennie de Jong, maar kijkt toch vooral naar zijn eigen keurkorps: ,,Iedere wedstrijd heb je weer kans om te winnen, dus ook tegen PKC ’83. We weten wat we goed kunnen en we kennen de tegenstander redelijk goed. Om tijdens deze wedstrijd goed voor de dag te komen zal iedere speler weer goed voorbereid moeten zijn. Afgelopen week hebben we gewerkt aan verschillende details. We zullen net als tegen Oranje Nassau weer veel lef moeten tonen tijdens het aanvallen en één gedachte hebben bij het verdedigen.’’

Omlandia – PKC ’83 gaat zaterdag om 14.30 uur van start aan de Sportlaan in Ten Boer. De fluit wordt deze middag gehanteerd door Arbiter Meiring.