KNVB op zoek naar jeugdscouts

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Prietpraat

De KNVB is op zoek naar voetballiefhebbers, die bereid zijn jeugdwedstrijden in het noorden van het land te bezoeken. Het betreft een functie op vrijwillige basis waarbij de onkosten worden vergoed. De intentie moet zijn om dit voor langere tijd te willen doen. Als scout van de KNVB heb je oog voor talent en samen met een team van 10 collega’s breng je deze talenten in beeld. Meestal bezoek je op eigen initiatief verenigingen in de buurt van je woonplaats. Het kan echter ook zijn dat je wedstrijden worden toegewezen om een oordeel over een speler te geven. We bezoeken als KNVB-scouts  E .D en af en toe C teams. Tijdens selectiemomenten bepaal je, samen met collega’s en trainers de selectie teams O12/O13 en O14. Verder rapporteer je wekelijks je bevindingen aan de coördinator.
Bovenstaande is een oproep die de KNVB doet om voetballiefhebbers te polsen voor de functie van jeugdscout. Een functie die ik enkele jaren geleden bijna een jaar heb vervuld. Mijn activiteiten voor de Ommelander Courant, UMCG Groningen en de sneltreinvaart waarin Puurvoetbalonline zich ontwikkelde zorgden er echter voor dat ik een keuze moest maken. Ik stopte toen als jeugdscout omdat het vooral op zaterdagen gewoon te druk werd. Voor een voetballiefhebber die graag over de velden ‘struint’ is de functie van jeugdscout echt een leuke uitdaging. Zo vroeg coördinator Roel Hofma mij een keer of ik naar Zuidwending wilde. Daar voetbalt vijfdeklasser DWZ en binnen de jeugdafdeling een meisje met het nodige talent. Zo zag ik mij opeens op een vroege zaterdagmorgen terug op een knus sportpark onder de rook van Veendam waar de koffiepot pruttelde en de scout keurig werd ontvangen. Dat vond ik in die periode steeds opvallend. Bij alle verenigingen was de ontvangst hartelijk en de bereidheid om mee te werken voor het verkrijgen van gegevens, groot. In die periode heb ik een groot aantal jeugdwedstrijden gezien waar ik diverse talentvolle spelers en speelsters heb gezien. Mijn passie lag echter bij de sportverslagen voor de Ommelander Courant zodat ik besloot om te stoppen als jeugdscout.

Ik kan voorstellen dat er voetballiefhebbers zijn die denken, zou de functie van jeugdscout wel wat voor mij zijn. Dat is een logische vraag. Een vraag waar je uiteraard antwoord op kunt krijgen. Dat antwoord krijg je door contact op te nemen met Roel Hofma, coördinator Scouting KNVB, uit Winschoten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..