Omlandia treft Nieuw Buinen tijdens seizoensouverture

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Prietpraat

Met een nieuwe trainer, een licht gewijzigde spelersgroep, maar vooral honger naar een nieuw voetbalseizoen, maakt Omlandia zaterdagavond in eigen huis een officiële start aan het voetbalseizoen 2014-2015. In het kader van het bekertoernooi treft Omlandia tijdens haar eerste poulewedstrijd Nieuw Buinen. De zondagploeg uit de Eerste Klasse F kent met trainer Erik Lippold eveneens een nieuw gezicht en komt op bezoek in Ten Boer.

Door: Merijn Slagter

In de voorbereiding speelde Omlandia slechts één duel. Vorige week donderdag werd er in en tegen Erica met 0-3 gewonnen door doelpunten van Thijs Sonneveld, Martin Oudman en Jeroen Scholma. Met die laatste naam is meteen één van Omlandia’s zomeraanwinsten genoemd, want Scholma maakte de overstap van de reserves van Be Quick 1887 naar de Ten Boersters. Samen met Dwayne Cameron en Klaas Swiersema, vorig jaar beiden nog spelend in het shirt van HS ’88, voorzien zij Omlandia dit seizoen van een nieuw elan. Dat geldt ook voor trainer Robbie Wentink, die bij Omlandia aan zijn eerste klus als hoofdtrainer begint. Eerder bekleedde de jonge oefenmeester (28) al de functie van jeugdtrainer bij Be Quick 1887 en – in de afgelopen twee seizoenen – FC Groningen.

Goede indruk

,,De voorbereiding is tot nu toe naar tevredenheid verlopen’’, vertelt Wentink. ,,Er wordt hard getraind en ook in de oefenwedstrijd tegen Erica zag ik veel goede punten die we besproken en getraind hebben. Er zijn hier en daar bij een aantal spelers kleine klachten, maar samen met de medische staf kunnen we dit snel verhelpen. Als we dit de komende weken door blijven zetten zijn we straks optimaal gereed om de competitie te beginnen’’, geeft de Omlandia-trainer aan. Het bevalt de opvolger van Simon Schuil jr. tot dusver ronduit prima in Ten Boer. ,,De club maakt op mij een erg goede indruk. Ik heb de afgelopen vooral de betrokkenen rondom het eerste en tweede elftal gezien en gesproken. Misschien ietwat laat, maar dit kwam ook nog mede door de vakantie. De gemoedelijkheid en liefde voor de club straalt er echter bij iedereen vanaf. Dit motiveert niet alleen de spelers, maar ook mij als trainer’’, laat een optimistische Wentink doorschemeren.

Zware taak

Met Nieuw Buinen – ACV en VIBOA zijn de andere tegenstanders in de beker - als komende opponent, treft Omlandia een club van naam. Nieuw Buinen is al sinds 1992 een vaste klant in de zondag 1e Klasse en kende een enkel uitstapje naar de 2e Klasse (1996-1997, meteen weer kampioen) en promoveerde driemaal naar de Hoofdklasse. In 2002-2003, 2009-2010 en 2012-2013 degradeerden de Oost-Groningers net zo hard weer terug naar hun bijna vertrouwde competitie; de 1e Klasse zondag. Vorig seizoen eindigde de ploeg van de toenmalige trainer Jan Korte op een fraaie derde plek. De nacompetitie zat er echter niet in. Voor trainer Erik Lippold wacht dan ook de zware taak om deze prestaties van Jan Korte bij de oranjehemden te evenaren of zelfs te overtreffen. ,,Bij mijn vorige club VV Emmen was het altijd vrij rustig, bij Nieuw Buinen heerst er meer druk. Daar worden prestaties verwacht en anders krijg je het te horen. En juist daar houd ik van. Ik heb er dan ook zin in’’, liet Lippold aan de vooravond van het huidige seizoen weten.

Bekende namen

Waar het bij Omlandia qua spelersmutaties vrij rustig bleef, was het bij Nieuw Buinen zoals bijna ieder seizoen een komen en gaan van spelers. Voor zover bekend dienden elf nieuwe namen zich aan, tegenover vier spelers die de ‘Buunerdrôme’ verlieten. Bekende namen bij Nieuw Buinen zijn onder meer spits Jeroen Buurke, vorig seizoen goed voor liefst 30 competitietreffers. Hij speelde in het verleden bij Appingedam nog samen met huidig Omlandiaan René Hovenkamp. Ook Gert Lukens is een bekende naam bij Nieuw Buinen. Hij speelde in het verleden met Omlandia-aanvoerder Martin Oudman nog samen bij BV Veendam. Het belooft hoe dan ook een interessant maar ook leuk duel te gaan worden. ,,Ik zie de bekerwedstrijden als voorbereiding op de competitie’’, legt Robbie Wentink uit. ,,Met drie tegenstanders die op een hoog niveau spelen, kunnen we goed zien waar en hoe ver we op dit moment zijn. Ook komen zwakheden en de kracht van het team naar voren bekerwedstrijden in de voorbereiding. We willen de bekerwedstrijden graag aangrijpen om het publiek laten zien hoe ver we zijn.’’

Omlandia – Nieuw Buinen wordt zaterdagavond om 19.00 uur gespeeld aan de Sportlaan in Ten Boer. Scheidsrechter Baar zal het duel dan in goede banen proberen te leiden.