Ik ben 'zwart/wit'....

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Prietpraat

Via de sociale media praat ik regelmatig met iemand die actief is in het amateurvoetbal. Iemand waar ik de naam niet van noem omdat hij een aardige ‘zwart/wit’ mening heeft. Dat is uiteraard prima maar om personen met een duidelijke mening te beschadigen is de bedoeling nu ook weer niet. Noem het maar de mening van een iemand die vroeger als speler en nu als trainer actief is in het amateurvoetbal waarbij niet direct gedacht moet worden aan een hoofdtrainer of oud-trainer van welke club dan ook. Met deze persoon zullen met enige regelmaat zaken die opvallen in het amateurvoetbal besproken worden.
We zijn nog niet eens echt aan het seizoen begonnen en het regent afzeggingen wat betreft de geplande oefenwedstrijden. Iets wat veel trainers een doorn in het oog is en de wedstrijdsecretarissen weer onnodig veel extra werk oplevert. Ik begrijp de frustratie van de trainers en wedstrijdsecretarissen wel maar er zijn er die daar anders over denken.

Goedemorgen, jullie gaan weer los vandaag: Ik heb een oefenduel vanmiddag. Helaas kan niet iedereen nog maar dat vul ik aan met jeugdspelers

Dat is bij veel ploegen een groot probleem, een tekort aan spelers: Dat is jammer natuurlijk, maar geeft je wel weer de mogelijkheid om jeugdspelers even te laten snuffelen en betrokken te houden.

Daar denken veel trainers anders over: Dat is dan overspannen gedrag.

Weet ik niet, hebben een oefenprogramma geregeld en kunnen nu tegenstanders afbellen: Iedereen moet toch in staat zijn om een elftal in het veld te brengen.

Is dus vaak niet het geval en een slechte zaak: Of heeft het te maken met hoeveel moeite er wordt gedaan.

Als je eerste selectie zeven spelers mist op een selectie van 16 schiet dat niet op: Vul je aan met andere elftallen. Ik heb ook 4 A-junioren mee en dan heb ik 14 spelers tot mijn beschikking

Dat kan bij jullie maar veel kleinere verenigingen hebben geen A-junioren en dan snap ik een trainer wel want die baalt: Natuurlijk, maar je gaat toch niks regelen als je niet weet of je genoeg hebt.

Op het laatst afzeggen misschien? Opeens weekendje weg: Dan klopt er iets niet met de mentaliteit van de afzegger. Ik vraag eerst: ben je aanwezig. Dan reken ik op je en daar stem ik mijn programma op af.

Doet de andere trainer ook, maar je noemt het de mentaliteit: Ja, zo iemand laat zijn team barsten is mijn mening en gaat maar lager spelen. Die kegel ik eruit:

Sommige clubs hebben niet veel te kegelen: Bij een club als Onderdendam misschien niet... maar verder toch wel.

Dat kan voor een kleine vereniging met bijvoorbeeld twee seniorenteams en geen A-junioren lastig zijn: Persoonlijk zou ik dan liever een wat mindere speler meenemen dan dat ik moest afzeggen. Ik heb wel eens het idee dat er dan liever afgezegd wordt dan dat men een kwalitatief mindere speler meeneemt.

Dat zou kunnen maar om iemand van, met alle respect, van boven de veertig mee te nemen waar je eigenlijk nooit een beroep op zal doen is ook wat: Als de nood aan de man is in de competitie dan heb je ze misschien ook nodig want die wedstrijden zeg je niet zomaar af.

Jij weet ook dat er als de velden het toelaten overal wel een keer iets ‘geregeld’ wordt: Je bedoelt afkeuren van het veld. Inderdaad, dat gebeurt op redelijk grote schaal en is iets wat je altijd blijft houden.

Maar in je optiek komt het afzeggen van een wedstrijd niet voor: Nee, ik vind het kwalijk. Je tegenstander wil ook graag oefenen en als je dan om een dergelijke reden bedankt voor de wedstrijd maak je als club of team een slechte beurt. Ik zou liever een speler meenemen die misschien als teamopvulling meegaat dan afbellen. Het is oefenen dus geen druk op de ketel en dan kan er best eentje van 40 jaar of ouder meedoen.

..

..