Eenrum: Dit weekend 'the place to be'.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Prietpraat

Eenrum is de komende dagen ‘the place to be’. Voor de 146e keer staat namelijk de beroemde Eenrumer Kermis op het programma. Naast de kermis zijn er verder tal van evenementen die het bezoeken waard zijn.
Foto
Een van die evenenten is dat er ‘eindelijk’ weer door een team van oud-Eenrumers gevoetbald wordt. Een traditie wordt in ere hersteld en als oud-Eenrumer ben ik daar blij mee. Niet omdat ik nog tot de deelnemers zal behoren maar meer omdat dit iets is wat bij de Eenrumer Kermis hoort. Naast dat het 1e elftal op de vrijdag een oefenduel speelde was het namelijk altijd de gewoonte dat er ook door oud-voetballers, die soms al jaren uit Eenrum waren vertrokken, op de eerste dag van het kermisweekend werd gevoetbald. Dat laatste gebeurde de laatste jaren echter niet meer. Drie jaar geleden werd nog een poging ondernomen toen oud-Eenrum tegen oud-Kloosterburen aantrad. Een duel dat een groot succes werd maar helaas geen vervolg kreeg. Jammer maar helaas werd er gedacht maar zie, de tijden zijn veranderd. Rond de promotie van Eenrum schreef ik dat ik vond dat ‘mijn’ cluppie’ weer wat meer tot leven kwam. De roodbaadjes bloeien weer op en als oud-lid ben ik daar blij mee. Niet dat ik een ander niets gun maar de vereniging waar je als pupil vijftig jaar geleden de eerste beginselen van de voetbalsport hebt geleerd blijft een speciaal plekje in je hart houden. Vorige week maandag was ik op bezoek bij Jack en Diana Dijkstra voor een interview met Diana over de komende Grand Prix in de WK-cyclus langbaan. Ik vertelde dat ik altijd via Schouwerzijl naar Eenrum ga behalve in de maand augustus. Dan kom ik vanaf Wehe Den Hoorn Eenrum inrijden en geniet ik oprecht van ‘onze’ prachtige toren en rij ik even bij het kermisterrein langs. Noemt iemand dat een rare vorm van sentiment dan mag dat maar in augustus kom ik via Wehe naar Eenrum. Dat zal ik ook morgenavond, vrijdag 15 augustus, doen als ik naar mijn geboortedorp ga. Niet meer om kermis te vieren want dat heb ik een paar jaar geleden achter mij gelaten. Sommige dingen in het leven moet je koesteren om er vervolgens niet meer aan deel te nemen. Iets wat ook geldt voor de kermissen die ik in het verleden heb beleefd.

Ik ga vrijdag naar Eenrum om naast het eerste elftal, en tegenstander OKVC, ook de ‘Old Boys’ van vroeger nog een keer te zien spelen. Wie er allemaal mee zullen spelen weet ik niet precies maar ik vermoed dat mannen als Alfred Schut, Edwin Bolt, Joost Mulder, Hans Oorebeek en Sjoerd Vitters wel van de partij zullen zijn. De ‘Old Boys’ spelen tegen het tweede team van Eenrum waarvan de opstelling al op de sociale media te bewonderen viel.

Een prima initiatief vanuit Eenrum omdat begrepen wordt dat je tradities in stand moet houden. Vaak wordt gezegd, als iets verdwijnt, komt het nooit meer terug en helaas, vaak is dat de waarheid. Maar de traditie, een team van oud-voetballers komt jaarlijks naar Eenrum, is hopelijk nu weer in ere hersteld. Beide duels beginnen om 19.00 uur en laten we hopen dat de weergoden morgen een rood shirt met zwarte kraag dragen en zorgen dat de buien wegblijven. Iets wat overigens ook geldt voor de zondag als de grasbaancoureurs op de droombaan het publiek graag willen vermaken. Eenrum zal dit weekend voor velen ‘the place to be’ zijn. Dat geldt ook voor mij want ik ben blij dat ik dit weekend twee keer in mijn geboortedorp zal zijn.