Kijk stelletje sukkels, een Blauwe Kaart van ons met de groeten van de KNVB

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Prietpraat

In het voetbalseizoen 2014/’15 wordt sportief gedrag bij alle competitiewedstrijden van F-, E- en D-pupillen beloond met De Blauwe Kaart. Na afloop van elke wedstrijd hebben verenigingen de kans om de tegenstander De Blauwe Kaart uit te reiken. Daarmee belonen ze het team voor de sportieve wedstrijd. Het doel van de Blauwe Kaart is verenigingen en leden te stimuleren er een sportieve en plezierige wedstrijd van te maken. Als extra aanmoediging en ondersteuning maken de deelnemende verenigingen en teams die De Blauwe Kaart hebben verdiend kans op een prijs.
image-2014-07-29 1
Het bovenstaande viel te lezen in het persbericht dat de KNVB naar buiten had gebracht m.b.t. een nieuwe campagne. Een Blauwe Kaart verdienen omdat je sportief hebt gespeeld. Een kaart die je krijgt van je tegenstander als je 'netjes' hebt gespeeld. Hoe rauw kun je prei eten denk ik dan. Je krijgt een kaart van je tegenstander omdat je sportief hebt gespeeld. Een Blauwe Kaart krijgen van je tegenstander, of juist niet, als je als team op een dusdanige wijze partij heeft gegeven waar de tegenstander blij van wordt.
Als oud-voetballer verkondig je nog steeds dat het zelf tegen een bal trappen nog steeds het leukste onderdeel van de voetbalsport is. Als je deze ongein leest ga je daar per direct anders over denken. Dat doe je omdat, als je voetballand wonderland een beetje kent, weet wat er gaat gebeuren.

In het jeugdvoetbal komen uitslagen met dubbele cijfers redelijk vaak voor. Dat komt omdat er in het jeugdvoetbal bijna evenveel met leeftijden gesjoemeld wordt als bij de FIFA met de centjes. Uitslagen van 10-0 of meer zullen er voor zorgen dat de winnende partij de verliezers een Blauwe Kaart gaan overhandigen. Dit onder het motto, jullie een kaart, wij de punten. Zo gaat het werken, en laat niemand zeggen dat het anders is.

Wat een zotte toestand. ‘We’ gaan kinderen belonen voor iets wat normaal dient te zijn. Is het niet normaal dat kinderen zich sportief gedragen. Als ze dat niet doen moeten ze daar op aangesproken worden. Houding en gedrag, je kunt er als trainer/leider niet duidelijk genoeg over zijn. Dat is namelijk wat je overal hoort, de jeugd heeft duidelijkheid nodig.

De KNVB doet het echter anders. Die wil dat een team beloond wordt als ze doen zoals het hoort, je sportief gedragen. Sportief gedrag waar je wel bij af moet vragen wat er als criterium gehanteerd wordt. Is dat als Jantje zijn tegenstander een vrije doortocht geeft naar de goal. Is dat omdat Kees de waterzak even gaat vullen zodat zijn team met een man minder speelt en de tegenstander kan scoren. Of krijgt team A een Blauwe Kaart omdat Sjaak de scheidsrechter vertelt dat de bal de lijn was gepasseerd en het een doelpunt dus goedgekeurd moest worden. Dat Sjaak ‘vergat’ te vertellen dat zijn tegenstander hem dat had ingefluisterd  dat hij hem anders ondersteboven zou schoppen doe niet ter zake. Sjaak, Kees en Jantje en hun teamgenoten krijgen namelijk na afloop de Blauwe Kaart mee naar huis. Een kaart waar ze ondanks de nederlaag van 14-0 heel erg blij mee zijn. Want als ze voldoende Blauwe Kaarten  verzamelen winnen ze misschien wel een prijs.

Terwijl het team van Sjaak, Kees en Jantje richting de parkeerplaats vertrekt begint ondertussen het gegrinnik bij leiders en spelers van de tegenstanders steeds meer aan te zwellen. Als de laatste deuren van de auto’s dichtklappen breekt het gejoel pas echt los. Een gejoel met een duidelijk hoorbare tekst. ‘Wij de punten zij de Blauwe Kaart ole, ole, ole. Wat heerlijk de KNVB werkt hier weer zonder na te denken heerlijk aan mee.”

Inderdaad, de bond komt weer eens met een plan waar je van denkt, na hoeveel glazen whisky heeft iemand dit bedacht. Dan mag Michael van Praag wel heel stoer roepen dat sportiviteit en respect op en rond het voetbalveld één van de speerpunten van de KNVB is. Dat ze met  belonen van sportiviteit voetballers bewust maakt van hun rol om zich op het veld sportief te gedragen. Door de tegenstander te complimenteren voor hun gedrag door middel van De Blauwe Kaart willen de bond de jonge voetballers stimuleren er samen een leuke en sportieve wedstrijd van te maken.

Dat laat zien dat Van Praag evenveel jeugdduels ziet als een ijsbeer op Alaska, geen één. Van Praag is ‘jeugdvoetbalvreemd’. Anders sla je deze wartaal niet uit. Dan weet je dat ook bij F-junioren in 99 van de honderd wedstrijden presteren voorop staat en men schijt heeft aan welke kaart dan ook. Dat een kaart, zoals het blauwe exemplaar, alleen gegeven wordt als een ploeg gewonnen heeft en vervolgens kijkt naar de verliezer en denkt, kijk stelletje sukkels hier hebben jullie ook wat. Een verliezende ploeg die de 'sportiviteitskaart' krijgt danzij  een bond die  met een idee komt waarvoor de bedenker ook nog eens voor betaald wordt..