Omlandia wacht spannende middag bij Noordscheschut

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Prietpraat

Voor Omlandia zal pas op de laatste speeldag blijken of men volgend jaar wederom in de Eerste Klasse mag spelen. Zaterdag werd er zonder goals tegen VIBOA geremiseerd, een resultaat waarmee alleen de bezoekers zich veilig speelden. Omlandia heeft zaterdag in Noordscheschut alle lijfsbehoud-touwtjes in eigen handen. Bij winst is men veilig, bij een gelijkspel of verlies zal gekeken worden naar de concurrenten Buitenpost en LTC.


image-2014-05-08

Door: Merijn Slagter


Dat zowel Omlandia als VIBOA zich zo snel mogelijk wilden veilig spelen in 1E straalde al gauw nadat de aftrap zaterdag in Ten Boer genomen had, van de wedstrijd af. Niet dat beide ploegen niet wilden, niet verliezen leek deze middag belangrijker dan winnen. Omlandia stond door het gemis van het geschorste trio Dennis Loer, Jeroen Haan en Martin Oudman gehavend aan de aftrap en leek het vandaag te moeten hebben van een flinke portie inzet. Strijd werd er ook zeker op de mat gelegd, al leverde dit niet al teveel gevaar voor beide doelen op. De vele toeschouwers die de moeite hadden genomen om het duel te aanschouwen veerden voor rust slechts op bij een kopbal van Neil Judkins tegen de paal en een schot van Jan Oosterbeek die via doelman Germen Bouwman en de dwarsligger weer terug het veld in sprong. VIBOA kon de iets betere ploeg worden genoemd, al zochten beide teams met een brilstand de kleedkamers op toen arbiter Boring voor de rust floot.

Gokken

Op datzelfde moment waren de ruststanden bij BCV-Balk 1-0 en PKC ’83-LTC 0-0. Dat kwam ook Omlandia en VIBOA ter ore en dat was blijkbaar het sein om na rust uit een iets ander vaatje te tappen. Het spel golfde vlak na rust in een iets sneller tempo heen en weer en de speldenprikjes die werden uitgedeeld leken steeds venijniger te worden. Bovendien claimden zowel Omlandia als VIBOA recht op een penalty te hebben, maar dit werd door arbiter Boringa weggewuifd. Inmiddels was BCV tegen Balk op gelijke hoogte (1-1) gekomen, een tussenstand die ook in Ten Boer doorsijpelde. Omdat VIBOA aan een punt genoeg had voor lijfsbehoud, liet men de teugels iets vieren. Omlandia leek te moeten gokken op het gegeven dat de tussenstanden op de andere velden ongewijzigd bleven. Dat deed het, waardoor Omlandia-VIBOA in de slotfase nauwelijks het aanzien meer waard was. De 0-0 werd uiteindelijk ook de eindstand, maar stiekem werd er wel even gebaald toen de overige einduitslagen de revue passeerden. Gunstig was dat Balk in de slotminuut bij BCV verloor (2-1), maar LTC wist eveneens vlak voor tijd de 0-1 aan te tekenen bij PKC ’83 (0-1). Hierdoor pakten de Assenaren de laatste strohalm om de gevreesde nacompetitie nog te ontlopen. Hier kan ook Buitenpost nog in belanden. Zij verloren deze middag met 3-1 bij VEV ’67 en staan nu met 29 punten precies tussen Omlandia (30) en LTC (28) geposteerd.

Compliment

Trainer Simon Schuil jr, die in de reguliere competitie voor de laatste keer als hoofdtrainer voor de groep stond in een thuiswedstrijd, keek met een relatief tevreden gevoel terug op het duel met VIBOA. ,,We moesten door de afwezigheid van enkele belangrijke spelers toch flink wat aanpassingen doorvoeren en als ik zie hoe deze spelers hun taak in het duel tegen VIBOA hebben ingevuld, dan is dat een compliment waard. Op één grote kans voor hen na, hebben we ook weinig weggegeven. Organisatorisch gezien was dat ook een opsteker, zeker omdat daar vorige week in het duel tegen VEV ’67 nogal wat aan mankeerde’’, legt Schuil jr uit.

Afscheid

Omlandia zal zaterdag tegen het al gedegradeerde Noordscheschut resultaat moeten boeken om lijfsbehoud in eigen hand te houden. Extra spannend wordt het wanneer dit duel gelijk eindigt. Dan zal LTC, dat thuis speelt tegen hekkensluiter Oeverzwaluwen, moeten winnen en een verschil van 6 doelpunten moeten goedmaken ten opzichte van Omlandia. De ploeg met het beste doelsaldo speelt zich in dit geval veilig. Zover hoeft het echter niet te komen, al zijn de resultaten van Omlandia op sportpark de Meulewieke doorgaans niet bepaald om over naar huis te schrijven. De laatste drie ontmoetingen werden er namelijk kansloos met respectievelijk 3-0 (2011-2012), 5-0 (2010-2011) en 3-0 (1995-1996) verloren. Ook in eigen huis ging het dit seizoen voor Omlandia helemaal fout tegen de Schutters, die halverwege december vorig jaar met 1-3 in Ten Boer zegevierden. Noordscheschut zal zaterdag bovendien met een goed resultaat afscheid willen nemen van doelman Harrald Brakel, die 18 seizoenen in het eerste elftal keepte, en trainer Eric Prins, die vanaf het seizoen 2004-2005 al met de trainersscepter zwaait in het Drentse dorp. Afgelopen zaterdag boekte de toekomstige Tweedeklasser haar vijfde zege van het seizoen door met 1-4 bij Oeverzwaluwen te winnen. Nick Koster, met tien goals topscorer van de Schutters, tekende in Koudum twee treffers aan.

Bijzaak

Ook Schuil jr. is zich bewust van de belangen die er in en tegen Noordscheschut op het spel staan. ,,We zijn ons er als ploeg erg van doordrongen dat het zaterdag moet gebeuren. Gelukkig hebben we alles in eigen hand, dat voetbalt toch het prettigste. In de groep wordt wel gesproken over de scenario’s die zaterdag allemaal van toepassing kunnen zijn, maar in eerste instantie is dat allemaal bijzaak’’ zegt de Ten Boerster. Dat Noordscheschut de afzwaaiende clubmensen bovendien een afscheid in stijl wil meegeven, maakt de jonge oefenmeester extra alert. ,,Eerder dit seizoen troefden zij ons met veel kracht en strijd af. Ik hamer er deze week dan ook flink af dat dit niet weer moet gebeuren. Vanuit ons voetballende vermogen moeten wij de overhand zien te krijgen. Wat dat betreft is het welkom dat ten opzichte van vorige week Jeroen Haan, Martin Oudman, Dennis Loer (allen geschorst) en Bert Zwart (geblesseerd) weer kunnen aansluiten. Ik verwacht dat de thuisploeg flink gas tegen ons zal gaan geven, dus we moeten ervoor waken dat we niet overdonderd zullen worden. Maar daar heb ik alle vertrouwen in. Hoe dan ook, zaterdag zal het resultaat uiteindelijk heilig zijn’’, aldus Schuil jr.

Omlandia reist door de terugkerende spelers met een bijna fitte selectie af naar Noordscheschut. Slechts René Kamphuis is nog een twijfelgeval bij de Ten Boersters. Noordscheschut-Omlandia begint zaterdag om 14.30 uur op sportpark De Meulewieke. Scheidsrechter Van der Hoek zal de wedstrijd hier in goede banen proberen te leiden.