rode kaart en strafschop goede straf voor ontnemen scoringskans!

Geschreven door Marcel Bellinga op . Geplaatst in Prietpraat

Marco van Basten ontplofte bijna toen scheidsrechter Vink tijdens Feyenoord – Heerenveen zijn speler Christian Kum met rood van het veld stuurde in verband met het ontnemen van een scoringskans. Van Basten richtte zich tot de camera en sprak duidelijke woorden. Toch had Vink spelregeltechnisch gelijk. Al eerder dit seizoen leverde vergelijkbare situaties, ook internationaal, tot de nodige discussies. Tijd voor een stelling op de website van de grootste scheidsrechtersvereniging van Nederland: www.covsgroningen.nl.
logo covs

De KNVB legde het op haar site nog maar eens uit: spelers die een tegenstander op onreglementaire wijze een directe scoringskans ontnemen, worden op dit moment op drie manieren gestraft. Het ontnemen van een scoringskans leidt namelijk tot een penalty, een rode kaart en de daarop volgende schorsing. De IFAB – de spelregelcommissie van FIFA – heeft deze regel in het verleden zo bepaald. Onlangs heeft de Europese voetbalbond UEFA een verzoek ingediend om de zogeheten ‘triple punishment rule’ aan te passen. In de optiek van UEFA volstaat een gele kaart bij een dergelijk vergrijp. De IFAB heeft eerder deze maand te kennen gegeven dit verzoek niet te honoreren, aangezien de commissie vreest voor een toename van het aantal zware overtredingen in het strafschopgebied. De spelregelcommissie heeft het vraagstuk nu bij twee gespecialiseerde panels neergelegd, die zich over het onderwerp gaan buigen. Op dit moment geldt de triple punishment rule nog steeds als internationale richtlijn voor de arbitrage. De Nederlandse scheidsrechters hanteren de spelregels zoals internationaal vastgelegd en moeten deze regel in het geval van het ontnemen van een directe scoringskans als zodanig toepassen.

Hebben Van Basten en anderen gelijk door deze regels ter discussie te stellen? Of is het juist goed elke overtreding die gemaakt wordt om een scoringskans te ontnemen hard te bestraffen? Het is immers ter bescherming van het aanvallende voetbal? De stelling is: rode kaart en strafschop goede straf voor ontnemen scoringskans! Iedere voetballiefhebber mag nu stemmen op de stelling rechtsonder op www.covsgroningen.nl en kan zijn of haar mening eventueel uitgebreid toelichten.

De Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken is opgericht op 8 maart 1933 en is met ruim 200 leden en vijftig donateurs de grootste belangen- en sportvereniging voor en door voetbalscheidsrechters in Nederland. De vereniging komt op voor de belangen van scheidsrechters, zorgt voor begeleiding en coaching, regelt faciliteiten en organiseert tal van activiteiten, waaronder gezamenlijke conditietrainingen tweemaal per week. Ook mengt de vereniging zich in discussies rondom het thema respect en andere zaken die de arbitrage aangaan. De vereniging heeft een drukbezochte website met www.covsgroningen.nl is ook actief op twitter (@COVSGroningen) en facebook.