Eerlijke grensrechters....ze bestaan nog!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Prietpraat

Vaak wordt er beweerd dat grensrechters, tegenwoordig assistent-scheidsrechter genoemd, ‘puntenpakkers’ voor hun team zijn. De namen van deze zogenaamde ‘puntenpakkers’ zijn nog veelvuldig op de diverse sportcomplexen te horen waarbij ik graag in het midden laat of het wel of niet de waarheid is.
images5W2LYKIX
Maar het kan ook anders en dat vertelde mij vanmorgen GRC-voorzitter Henk Mekenkamp. De preses van GRC was toevallig aanwezig bij een duel waar onderstaande spelsituatie zich voordeed: ‘De wedstrijd Engelbert-Neptunia was al gevorderd tot de 80e minuut en de stand was 2-1 in het voordeel van Neptunia. Thuisclub Engelbert was uiteraard volop in de aanval om te proberen om de 2-2 te realiseren. Maar wat volgende was een uitbraak van Neptunia waarbij de bal vlak bij de zijlijn werd aangenomen. Wat volgde was een schitterende voorzet waaruit de 3-1 voor de gasten uit Delfzijl werd gescoord. Wedstrijd gespeeld zou je als neutrale toeschouwer denken maar er gebeurde opeens iets bijzonders. De assistent-scheidsrechter van Neptunia stond met zijn vlag omhoog. De scheidsrechter kreeg vervolgens te horen dat de bal de zijlijn gepasseerd was en dat het dus geen geldige goal kon zijn. De scheidsrechter nam het dit argument over en het doelpunt werd vervolgens afgekeurd.”

Volgens Henk Mekenkamp verdiend deze assistent-scheidsrechter alle hulde voor zijn sportief gedrag in een wedstrijd die in een 2-1 overwinning voor Neptunia eindigde.’ Ik ben echt van mening dat als we het met elkaar op deze wijze zouden doen er aardig wat minder agressiviteit rond de velden zou zijn. Dit was namelijk een voorbeeld van hoe het hoort en waarbij het eigenlijk vreemd is dat je als voetballiefhebber verbaasd bent dat het gebeurt.”