Omlandia gaat mouwen opstropen tegen BCV

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Prietpraat

Omlandia gaat mouwen opstropen tegen BCV

Zelden zullen overwinningen zo zoet hebben gesmaakt als afgelopen zaterdag. In het hol van de leeuw wist Omlandia in een zonovergoten ambiance de derby in en tegen Bedum in haar voordeel te beslissen: 0-1. Na twee opeenvolgende zeges heeft Omlandia een sprongetje op de ranglijst gemaakt en staat het zesde. Zeven punten hoger staat het Friese BCV op de 5e plek genoteerd. De ploeg van Uilke Damstra is zaterdag te gast in Ten Boer.

OmlandiaA

Door: Merijn Slagter

Ja, het was afgelopen zaterdag een prachtige dag voor voetbalminnend Ten Boer. Na het laatste fluitsignaal van arbiter Gerbers klonk er een luid gejuich op het fraaie kunstgrasveld van Bedum, maar ook langs de lijn. Omlandia had zojuist met 0-1 gewonnen van rivaal en concurrent Bedum en door alles wat er in de weken ervoor was voorgevallen, smaakte de zege extra zoet. De laatste keer dat Omlandia überhaupt resultaat op Bedumer bodem behaalde, dateert alweer van begin jaren negentig. Extra fraai was dat op de zege van Omlandia in Bedum niets af te dingen viel. Onder het oog van minstens 400 supporters maakten beide ploegen er allesbehalve een boeiend duel van, maar wel één waarin Omlandia de meeste aanspraak op de winst mocht maken. Voor rust was de ploeg van Simon Schuil jr. al dicht bij een treffer door een uithaal van Jan Oosterbeek op de paal en een pegel van Jeroen Haan, die rakelings over de dwarsligger zeilde. Bedum had iets meer balbezit, maar haalde daar geen noemenswaardig rendement uit. Na de rust ging Omlandia voortvarend van start en dat resulteerde in een treffer in Ten Boerster voordeel. Na 49 minuten gaf Jeroen Haan een voorzet die door Dennis Loer richting het doel van Richard Gerdes werd gewerkt. Via Bedum-verdediger Timo Laninga maakte de inzet een vreemde curve, maar wel één die tergend langzaam over de doellijn stuiterde: 0-1. Omlandia gaf nadien weinig meer weg, al moest doelman Devon Harmsma in de slotfase nog wel handelend optreden nadat Hans Setz ineens voor zijn neus stond, maar er werd erger voorkomen.

Compliment

Met twee opeenvolgende zeges, waarin ook nog eens de spreekwoordelijke nul werd gehouden, lijkt het geïmproviseerde hoofdtrainersschap van Simon Schuil jr. een succes te zijn bij Omlandia. De jonge oefenmeester zelf blijft er echter uiterst nuchter onder. ,,Eén zwaluw maakt nog geen zomer en nee, twee ook niet. In het begin van het seizoen hadden we nog wat moeite om onze draai in deze klasse te vinden, maar je ziet op deze manier wel dat het steeds beter gaat. Zo kwamen we in het begin van het seizoen wat moeilijk tot scoren. Dat kan soms nog steeds wel beter, maar zaterdag wisten we het duel wèl over de streep te trekken en vooral daar ben ik blij mee. Dat we weer de nul hebben gehouden is overigens niet alleen een compliment aan ons team waard, maar aan de gehele ploeg. In alle linies werd keihard geknokt voor elke meter en leverden ook de vleugelaanvallers het nodige verdedigende werk af. Dan denk ik dat het extra lekker is als je uiteindelijk met een zege uit Bedum vertrekt’’, vertelt Schuil jr.

Deceptie

Komende zaterdag neemt Omlandia het op tegen BCV, waar het eind oktober nog met 3-1 van verloor. De ploeg uit Bergum is - buiten het uitmuntend presterende VEV ’67 - misschien wel dè verrassing van dit seizoen, temeer omdat de Friezen net als Omlandia vorige seizoen nog een afdeling lager speelden. BCV weet werklust goed te koppelen met voetballend vermogen en mede door deze combi is de huidige 5e plek in 1E te danken. Toch had de ploeg van Uilke Damstra het de voorbije weken vrij lastig. Weliswaar werd er afgelopen zaterdag een thuiszege op hekkensluiter Oeverzwaluwen geboekt (2-1), in de vier voorgaande wedstrijden werden er slechts twee puntjes gesprokkeld. Vooral de 2-2 thuis tegen Urk van een maand geleden, werd een deceptie nadat de Bergumers een 2-0 voorsprong in de slotfase nog weg hadden gegeven. ,,Eerder dit seizoen verloren we er met 3-1, maar het eerste half uur die we daar speelden en waarbij we op een 0-1 voorsprong kwamen, behoort nog altijd tot één van de beste wedstrijdfases in dit seizoen’’, blikt Schuil jr. terug. Toch weet de Ten Boerster ook maar al te goed waar het gevaar bij BCV in schuilt. ,,Na de 0-1 vergaten we de 0-2 te maken, waarna zij vrij gelukkig de 1-1 aantekenden. Hierna lieten we het verdedigend volledig afweten en mochten zij uiteindelijk de drie punten bijschrijven. Na afloop vertelde hun trainer (Damstra, red.) dat zij nou eenmaal een ideale ploeg hebben die op het juiste moment vaak te mouwen weet op te stropen. Wij gaan zaterdag hetzelfde doen en moeten ons gewoon goed tegen hen wapenen. Dan is een goed resultaat zeker haalbaar. Het moraal in de groep is momenteel ontzettend goed, dus we kijken uit naar het duel tegen BCV’’, laat een optimistische Schuil jr. weten.

Bij Omlandia laat de rentree van aanvoerder Martin Oudman helaas nog even op zich wachten door een vervelende liesblessure. Hij was er tegen Bedum en Buitenpost ook al niet bij. Daarentegen keren Niels Meier, Nick Akkerman en Déni van Dalsem wel weer terug in de selectie. Zij moesten in Bedum allemaal om uiteenlopende redenen verstek laten gaan. Omlandia – BCV gaat zaterdag om 14.30 uur van start in Ten Boer waar arbiter Vredevoogd mag proberen om het duel in goede banen te leiden.