Omlandia wil Noordscheschut onder zich houden

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Prietpraat

Het einde van 2013 nadert en daarbij dus ook de winterstop. Voor die tijd kan Omlandia echter nog een goede slag slaan. Om te beginnen wacht zaterdag de belangrijke thuiswedstrijd tegen mede-laagvlieger Noordscheschut. De equipe van René Wollerich en Simon Schuil jr. hoopt in dit duel de nare nasmaak van het verloren duel bij VIBOA weg te kunnen poetsen met een driepunter.

OmlandiaA

Door: Merijn Slagter

De nare nasmaak die het duel in Winsum met zich meebracht had een stuk prettiger kunnen zijn als Jeroen Haan vlak voor de theepauze de toegekende strafschop had benut, maar het mocht niet zo zijn. VIBOA-doelman keerde Haan zijn inzet en daardoor ging VIBOA afgelopen zaterdag met een 1-0 voorsprong rusten. Henri Bierling had luttele minuten voor de gemiste strafschop met een fraaie volley namelijk wèl het net weten te vinden voor de thuisploeg. Voorafgaand aan het duel stond Omlandia hoger op de ranglijst dan de Winsumers en dat wilde men in Ten Boer maar al te graag continueren. Daarvoor moest er in de tweede helft wel uit een ander vaatje getapt worden en dat besef leek ook al gauw te komen. Na ruim een uur spelen kwam Omlandia op gelijke hoogte nadat René Kamphuis een voorzet van Fabio Marongiu fraai in de bovenhoek schoot. De Ten Boerster hoop werd drie minuten later echter weer getemperd nadat VIBOA-aanvaller Marcel Pannekoek met een knappe kopbal de 2-1 wist te noteren. In deze stand kwam, ondanks een rode kaart voor Winsumer Joshua van Dijk in de slotfase, geen verandering meer.

Doordrongen

Assistent-trainer Simon Schuil jr. was na afloop zoals zoveel Omlandianen niet gelukkig met de uitslag. Niet alleen passeerde VIBOA door haar zege op Omlandia de Ten Boersters op de ranglijst, ook leken de Winsumers net wat meer voor een zege over te hebben dan Omlandia. ,,We ontliepen elkaar niet ontzettend veel, al was de kansenverhouding uiteindelijk iets in het voordeel van VIBOA. Als ik kijk waar het verschil voornamelijk in zat, dan denk ik dat VIBOA net wat meer was doordrongen van het feit dat winst nu wel heel belangrijk was. Dat besef kwam er bij ons ook wel, alleen toen was het net te laat. We zullen ons tegen Noordscheschut moeten revancheren’’, stelt Schuil jr.

Omstreden

Tegen Noordscheschut hebben Wollerich en Schuil jr. er al één ander aan gedaan om wel vanaf meet af aan te laten doorschemeren wat het belang van een zege is. De Schutters hebben slechts een puntje minder verzameld dan Omlandia en proberen dan ook met man en macht uit de onderste regionen te komen. Toch weet de ploeg van trainer Eric Prins zich altijd vrij goed te wapenen tegen vooral de beter geachte ploegen uit de competitie. Zo werd er tegen d’Olde Veste, Urk en Oranje Nassau al gelijkgespeeld. Het inzakken en counteren, lijkt dan ook een voornaam wapen te zijn van de bewoners van Sportpark Meulewieke. Een ander wapen waar Omlandia ook al eens negatieve ervaringen mee heeft gehad is de omstreden grensrechter Arie Prins van de Schutters, die al debet heeft gehad aan mening punt in het voordeel van de Drenten. Toch zal bij Noordscheschut ook het idee leven dat er tegen Omlandia meer gebracht moet en kan worden dan tegen de topploegen uit 1E. Het duel kan, mede gezien de posities van beide ploegen op de ranglijst, dan ook bestempeld worden als een zespuntenduel.

Miraculeus

Noordscheschut en Omlandia zijn geen onbekenden voor elkaar. Het laatste duel tussen beide teams dateert van zo’n anderhalf jaar geleden toen Noordscheschut, gesteund door een flinke invasie aan supporters, de titel van de Tweede Klasse in Ten Boer kon binnenhalen. Dit gebeurde wel, al was de manier waarop miraculeus. Omlandia won door goals van Kees van der Wolde en Jeroen Haan namelijk met 2-0, maar omdat concurrent The Knickerbockers onderuit ging bij de Weide (2-1), ging de titel uit 2J toch nog naar Noordscheschut. Dat de Schutters zich in ieder geval nooit echt op hun plek voelen in Ten Boer, blijkt ook wel uit de voorgaande duels. Zo eindigde het duel Omlandia - Noordscheschut in het seizoen 2009-2010 in liefst 5-2 (goals: Peter Oomkens 2x, Jop Smit 2x en Martin Oudman). Dichterbij de actualiteit wist Noordscheschut afgelopen zaterdag met 4-4 gelijk te spelen tegen Oeverzwaluwen. Een winstpuntje voor Noordscheschut, aangezien het door een vroege rode kaart (doorgebroken speler) voor doelman Harrald Brakel heel lang met een man minder speelde. De doelman is dan ook geschorst voor het duel tegen Omlandia.

Omlandia is tegen Noordscheschut nagenoeg compleet. Slechts Bert Zwart en Iven Nienhuis, die er op korte termijn weer bij zullen zijn, moeten verstek laten gaan. Het duel in Ten Boer gaat om 14.30 uur van start aan de Sportlaan en staat onder leiding van arbiter Kampman.