Reactie op teams zijn de dupe van bekervoetbal’

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Prietpraat

Het artikel, teams zijn de dupe van bekervoetbal’ zorgde gisteren voor een leuke discussie waarbij ik een aardig eindje kon meegaan met de andere, partij’.

 
bal

Dit is niet alleen de oorzaak

De andere kant was het duidelijk niet eens met mijn mening omdat hij vond dat de schuld van het niet uitspelen van competities voor het grootste gedeelte bij de clubs zelf ligt. ‘Door de verenigingen wordt vaak veel te gemakkelijk overgegaan tot het afgelasten of het afzeggen van wedstrijden. Een vereniging die in augustus een duel van een van hun twee damesteams afzegt en geen kans ziet om dat duel in te halen vind ik vreemd. Dat is hetzelfde als de bewering, als we de najaarsreeks niet uitspelen dan komt er in die klasse geen kampioen. Dat is ook helemaal niet waar want, en zo zijn de reeksen ook ooit opgezet, de kampioen worden pas in mei/juni bekend. De najaarsreeks is er alleen maar voor bedoeld om de sterke en zwakke broeders uit elkaar te halen. In de najaarsreeksen zie je namelijk regelmatig uitslagen van 20-0 of meer voor bij komen omdat er verenigingen zijn die een, kampioenschap’ belangrijker vinden dan de ontwikkeling van hun jeugdspelers.”

Woorden die aan duidelijk niets te wensen overlieten en waar absoluut een kern van waarheid in zit. Want ook ik verbaas mij over het feit dat wedstrijden tegenwoordig steeds vaker niet doorgaan omdat een team een tekort aan spelers heeft. Dan is het logisch dat er een verschil in het aantal gespeelde wedstrijden komt die niet in te halen zijn omdat er nu eenmaal maar een beperkt aantal inhaaldagen is vastgesteld.

En inderdaad zijn de reeksen ooit opgezet om na de winterstop bij vooral de jeugd tot een betere verdeling van de competities te komen. Dat, zo gaf de andere kant aan, de clubs daar een andere draai aan hebben gegeven moeten zij weten maar je moet niet naar de bond wijzen omdat er na de najaarsreeks geen kampioen geëerd kan worden.

Het gesprek ging nog een tijdje door en argumenten die er waren om de KNVB de schuld te geven vervaagden steeds meer en meer. Ook bij kwam het beeld naar voren dat verenigingen misschien wel te gemakkelijk naar hun leden zijn. Dat iedereen het te gemakkelijk toestaat dat teams niet op komen dagen of dat de velden in het kader van het clubbelang als, onbespeelbaar’ worden beschouwd. Want dat klonk er in de woorden door waar ik steeds meer van vond dat de spreker geleid had. Ik zal de scherpe randjes er wat afhalen maar mijn gespreksgenoot had helemaal niets met elftalleiders of trainers die blij waren als hun team met een 27-0 zege thuiskwamen. Een overwinning die er voor had gezorgd dat beide teams weinig tot niets hadden geleert.

Zo werd het een open en eerlijk gesprek waarbij ik na afloop de conclusie trok dat de spreker recht van spreken had en mij, en als ik eerlijk ben hopelijk meerdere, er van overtuigd heeft dat clubs zelf ook de hand in eigen boezem moeten steken als het gaat om najaarscompetities die niet afgemaakt zijn.