Omlandia op bezoek bij aangeslagen VIBOA

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Prietpraat

 ‘Een duel winnen is het beste medicijn’ is een voetbalcliché die je in een seizoen altijd wel een keer voorbij hoort komen als een ploeg in de hoek zit waar de klappen vallen. Zaterdag was zo’n moment. Omlandia won thuis met 1-0 van hoogvlieger VEV ’67 en die zege was uiterst welkom nadat het twee weken eerder roemloos met 0-3 onderuit was gegaan tegen Oeverzwaluwen. Zaterdag wacht weer een belangrijk duel. Dan staat de derby tegen VIBOA in Winsum op het programma.

OmlandiaA
Door: Merijn Slagter


Dat Omlandia en VEV ’67 afgelopen zaterdag niet aan klantenbinding deden, bleek wel in de reacties na afloop. Zowel René Wollerich namens Omlandia als Luitzen Nijboer - die bij afwezigheid van hoofdtrainer Ron de Boer de trainersscepter overnam - namens VEV ’67, waren het er na afloop over eens dat het duel tussen beide ploegen niet echt hoogstaand was. Al vroeg in de wedstrijd werd langs de kant al gemompeld dat het team dat als eerst zou scoren, vast ook zou gaan winnen en zo bleek het uiteindelijk ook te zijn. In de eerste helft hadden Jeroen Haan en Jan Oosterbeek namens de thuisploeg goede kansen op een treffer, maar vonden in beide gevallen goalie Klaas Kleiker op hun weg. Aan de overzijde hield Omlandia haar adem in bij een doelpoging van Jeffrey Visser, maar de inzet van de Leekster scheerde rakelings voorlangs.

Konijn

Ook na de theepauze bleef het spel in een niet al te hoog tempo op en neer golven. Omlandia, dat lering uit het oefenduel met ACV getrokken leek te hebben met een gesloten defensie, gaf weinig weg en ook VEV ’67 leek niet hetgene op te kunnen brengen wat in voorgaande duels wel het geval was. Waar Iedereen zich dan ook min of meer met een remise had verzoend, bleek Omlandia nog een konijn in de hoge hoed te hebben. Na 84 minuten spelen verlengde Dèni van Dalsem op een ietwat fortuinlijke manier een lange bal met zijn hoofd, die prompt terecht kwam bij Jeroen Haan, die op zijn beurt knap voor zijn directe tegenstander kroop. Haan faalde ditmaal niet oog in oog met Klaas Kleiker en schoof de bal beheerst in de korte hoek: 1-0

Blessuregolf

Ook een slotoffensief van VEV ’67 leverde niets op en dat zorgde, zeker nadat bleek dat de overige resultaten in 1E vrijwel allemaal gunstig waren uitgevallen, ervoor dat Omlandia goede zaken deed op de ranglijst. Een ploeg die op dit moment verrassend genoeg lager geklasseerd staat dan Omlandia is VIBOA. De komende tegenstander van de Ten Boersters liep vorig seizoen op een haar na de titel in de 1e Klasse mis omdat Drachtster Boys net even wat geraffineerder bleek in de eindsprint naar het kampioenschap. VIBOA leek dan ook dit jaar één van de titelfavorieten te zijn, maar niets is minder waar. Een blessuregolf teistert de equipe van Marc van Meel als sinds de seizoenstart en dat had automatisch nare gevolgen voor de resultaten. Met 7 punten uit vier duels was de start nog wel aardig, maar nadien volgden liefst vijf opeenvolgende competitienederlagen. Net als twee weken eerder tegen PKC ’83 (1-1) moest VIBOA het doen met een gelijkspel tegen Oeverzwaluwen (0-0) en daarmee staan de mannen in het blauw-geel momenteel op een gedeelde 11e plek.

Altijd zwaar

Vooral in de voorste linie heeft VIBOA in de laatste weken moeite om op de juiste momenten het verschil te maken. Goalgetter Rick Schaaphok ligt dan ook alweer enige tijd uit de roulatie, terwijl hij het seizoen nochtans voortvarend van start ging met vier treffers. Ondanks dat Marc van Meel ieder weekend druk puzzelt om tot een zo sterk mogelijke samenstelling te komen, heeft Omlandia het altijd zwaar in Winsum. Waar het onderlinge duel vooral aan het eind van de vorige eeuw veel tussen beide ploegen gespeeld werd en leefde bij beide supportersgroepen, zo weinig stonden VIBOA en Omlandia na de eeuwwisseling tegenover elkaar. Dit kwam voornamelijk omdat VIBOA al veel eerder de stap naar de 2e en uiteindelijk 1e Klasse heeft kunnen zetten. Vanaf het seizoen 2004-2005 spelen de Winsumers onafgebroken in deze klasse en de enige keer dat Omlandia hen daarbij kwam vergezellen was in het seizoen 2010-2011. Destijds stuurde VIBOA de Ten Boersters in de openingswedstrijd van dat seizoen door doelpunten van Rick Schaaphok (2x) en Neil Judkins gedesillusioneerd terug naar huis met 3-0. De laatste ontmoeting in Winsum daarvoor dateert alweer uit 1999, toen Omlandia aan de Schouwerzijlsterweg met liefst 7-2 onderuit ging.

Duisternis

René Wollerich en assistent Simon Schuil jr, die deze week aangaf volgend jaar als hoofdtrainer bij Woltersum aan de slag te gaan, kunnen in tegenstelling tot collega Marc van Meel zonder al te veel personele problemen toeleven naar het duel van zaterdag. Door de verwachte sneeuwval van komende vrijdag is het doorgaan van deze wedstrijd nog niet honderd procent in kannen en kruiken. Positief om te melden is echter dat VIBOA tegen Omlandia voor de tweede keer gebruik kan maken van haar geheel gerenoveerde hoofdveld die zaterdag officieel geopend zal worden . VIBOA-Omlandia zal zaterdag vanwege de vroege intrede van de duisternis niet om 14.30 uur in Winsum van start gaan, maar een half uur eerder om 14.00 uur. De wedstrijdleiding is deze middag in handen van arbiter Vredevoogd.