Omlandia krijgt hekkensluiter Oeverzwaluwen op bezoek

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Prietpraat

Nadat Pluvius afgelopen zaterdag roet in het eten gooide met betrekking tot het duel PKC ’83 – Omlandia, mogen de Ten Boersters zich na een weekend zonder voetbal weer opmaken voor een thuiswedstrijd. Als de weergoden zich deze keer onbetuigd laten, zal Omlandia de hekkensluiter van 1E  treffen.  Oeverzwaluwen is dan namelijk de tegenstander.
OmlandiaA

Door: Merijn Slagter

Het speelveld van Sportpark De Kring van PKC ’83 werd afgelopen zaterdag aan het eind van de ochtend gekeurd, maar bleek onvoldoende geschikt om op te voetballen. Hierdoor werd er een streep gezet door PKC ’83 – Omlandia. Normaliter had het duel meteen ingehaald kunnen worden op 23 november, aangezien dit een beker- of inhaalronde betreft. PKC ’83 is echter nog actief in het bekertoernooi en speelt op deze datum een thuisduel tegen competitiegenoot Urk. Hierdoor zal naar andere geschikte speeldata moeten worden gezocht.

Dieptepunten

Voor komende zaterdag staat de volgende wedstrijd uiteraard weer op het programma. De tegenstander zal zo’n 115 kilometer moeten afreizen om op plaats van bestemming te komen, want Oeverzwaluwen is de volgende opponent voor de ploeg van René Wollerich en Simon Schuil jr. De Friezen bivakkeren momenteel op de laatste plek in de 1e Klasse E en hen is er alles aan gelegen om hier zo snel mogelijk weer vandaan te komen. Hiervoor zullen de Friezen toch uit een ander vaatje moeten tappen. De ploeg uit de gemeente Súdwest-Fryslân liep in de meeste duels echter achter de feiten aan, met als dieptepunten de grote nederlagen bij SV Bedum (7-1) en Oranje Nassau (5-0). De vier punten die totnogtoe verzameld werden, kwamen voort uit twee thuiswedstrijden tegen de provinciegenoten BCV (2-1) en Buitenpost (1-1).

Beroerd

Toch hebben Omlandia en Oeverzwaluwen ook overeenkomsten. Beide ploegen zijn met slechts zeven gescoorde goals de minst scorende ploegen in 1E. Al dient hierbij dus wel aangetekend te worden dat Omlandia door de afgelasting van afgelopen zaterdag een duel minder in actie kwam dan de Friezen. De defensie zo goed mogelijk gesloten houden zal desalniettemin vooral het devies van Oeverzwaluwen-trainer Daniel Schmidt (35) aan zijn keurkorps zijn. Met slechts twee gescoorde doelpunten en liefst 17 tegentreffers presteren de Friezen op z’n zachtst gezegd namelijk beroerd in uitwedstrijden. Desondanks zal Schmidt, die vorig seizoen nog als assistent-trainer fungeerde van zondag 1e Klasser FVC, er alles aan doen om zijn ploeg te behouden voor degradatie.

Essentieel

Oeverzwaluwen en Omlandia troffen elkaar eerder in het seizoen 2010-2011, hoe anders waren de verhoudingen destijds. Zowel in de omschakeling als met standaardsituaties toonde de Koudumers zich een uiterst gevaarlijke ploeg, dat in de Eerste Klasse een zeer knappe derde plek wist te behalen. In Ten Boer waren de Friezen in dat seizoen met 1-5 (Goal: Jan Oosterbeek) te sterk en in Koudum stond er na afloop 2-2 (Goals: Jeroen Haan 2x) op het scorebord. Van die ploeg speelt het gros nog altijd voor Oeverzwaluwen, al ontbeert de ploeg ten opzichte van de succesvolle eerdere jaren wat meer voetballend vermogen. Toch ontbreekt bij de Friezen, afgaande op hun wedstrijdverslagen, dit seizoen ook het nodige geluk in de afwerking. Toch zijn dat wel spelelementen die essentieel zijn voor een goed resultaat. Momenteel zijn Wout Klein Velderman en Bart van der Veer de routiniers die de ploeg op sleeptouw moeten nemen. Voorin moeten de doelpunten komen van Elmer Laagland, Rinke Hiemstra en Wietse Peterson. Het drietal was in de competitie vooralsnog goed voor vier treffers.

Schorsing

Omlandia zal het tegen Oeverzwaluwen moeten doen zonder Dennis Loer, wiens schorsing door het afgelaste duel tegen PKC ’83 automatisch een week is opgeschoven.  Tim Faber keert, na een week in het buitenland te hebben vertoefd, ook weer terug in de Omlandia-selectie. Voor Omlandia zal tegen Oeverzwaluwen echter niets anders dan de winst tellen, ongeacht wie er zaterdag tussen de krijtlijnen zullen verschijnen. De wedstrijd tussen beide ploegen zal in Ten Boer om 14.30 uur van start gaan. Arbiter Horst zal deze middag dienst doen als arbiter.