De tijdstraf bij een gele kaart blijkt een prima maatregel.

Geschreven door Marcel Belllinga op . Geplaatst in Prietpraat

Uit onderzoek van het tv-programma Een Vandaag blijkt dat ruim zeventig procent van de scheidsrechters in de B-categorie op basis van de eerste ervaringen de ingevoerde tijdstraf bij een gele kaart een prima maatregel noemt. Wel vinden ze dat de kaart ook weer op het wedstrijdformulier zou moeten worden geregistreerd, zodat je de notoire overtreders in beeld krijgt en kunt bestraffen. Tijd voor een nieuwe stelling op de site van de Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken, www.covsgroningen.nl. De stelling is: De tijdstraf bij een gele kaart blijkt een prima maatregel Bent u het hier mee eens of is die tijdstraf juist geen goede zaak.
logo covs

Het onderzoek

Het actualiteitenprogramma Een Vandaag heeft in samenwerking met de COVS onderzocht welke ervaringen scheidsrechters in de B-categorie hebben met de ingevoerde tijdstraf van tien minuten bij een gele kaart. Met ingang van dit seizoen worden de gele kaarten in de B-categorie niet meer geregistreerd, maar volgt meteen een tijdstraf van tien minuten. Het is één van de maatregelen in het kader van 'zonder respect geen voetbal’. Ook de Scheidsrechtersvereniging riep leden en verenigingsscheidsrechters van de voetbalverenigingen in de regio op aan het onderzoek mee te doen.

De meeste ondervraagden staan positief tegenover de nieuwe maatregel. Ze waarderen de directe bestraffing (lik-op-stuk). Ze signaleren ook dat ploeggenoten elkaar er op aan spreken. In de praktijk ontstaan wel enkele problemen, zoals het bijhouden van meerdere straftijden tegelijk. Bovendien ervaren scheidsrechters in de laatste minuten van de wedstrijd een toenemende spelverruwing. De ondervraagde scheidsrechters vinden het jammer dat naast de tijdstraf niet gekozen is voor het blijven registreren van de gele kaart op het wedstrijdformulier. Hiermee kun je notoire ‘kaartenpakkers’ in beeld krijgen en extra straffen.

Visie Scheidsrechtersvereniging

De uitkomsten van het onderzoek onderstrepen de visie van de Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken. De vereniging is voorstander van de ingevoerde tijdstraf, maar zien deze graag in combinatie met een registratie van de kaart op het formulier. Zolang dit niet gerealiseerd is, roept de vereniging de KNVB op in elk geval maatregelen tegen de verruwing in de laatste minuten van de wedstrijd te treffen. Op www.covsgroningen.nl is meer over de uitkomsten van het onderzoek van Een Vandaag te lezen en kan bovendien op genoemde stelling worden gestemd.