Omlandia verheugt zich op derby tegen SV Bedum

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Prietpraat

Na vier speelronden in 1E heeft Omlandia afgelopen weekend eindelijk haar eerste zege mogen begroeten. In en tegen Buitenpost werd na een doelpuntloze eerste helft uiteindelijk met 1-2 gewonnen. De winstpartij kon niet op een beter moment komen. Komende zaterdag staat namelijk de streekderby tegen buurman SV Bedum, dat tegen Oeverzwaluwen (7-1) eveneens haar eerste competitiezege boekte, op het programma. Omlandia ziet ontzettend uit naar het duel.
OmlandiaA


       Door: Merijn Slagter

Omlandia ging in Buitenpost verrassend van start met een basisplaats voor Ruben Meier op de linksbuitenpositie. Dit ging ten koste van Roelof Lode, aangezien Dennis Loer van de aanvallende linkerflank naar de defensie verhuisde. In de wetenschap dat zowel Buitenpost als Omlandia voorafgaand aan het onderlinge duel slechts twee punten wisten te verzamelen, werd er om half drie afgetrapt op sportpark De Swadde.

Overtuiging

Dat Omlandia en Buitenpost gelijk op de ranglijst stonden, was terug te zien in het spelbeeld. Omlandia domineerde met meer balbezit weliswaar in Buitenpost, maar veel inzet van de thuisploeg vergoedde een boel. Niettemin waren de beste kansen voor Omlandia. Jeroen Haan kreeg oog in oog met de doelman een goede scoringsmogelijkheid, maar de doelman van de thuisploeg wist erger te voorkomen. Ook Thijs Sonneveld had een openingstreffer kunnen produceren, maar er ontbrak overtuiging in zijn schot om de 0-1 te mogen aantekenen. Buitenpost stelde er in de eerste helft een gevaarlijke schuiver, die voorlangs rolde, tegenover.

Snoekduik

In het tweede bedrijf moesten beide ploegen komen. Buitenpost kwam beter uit de kleedkamers en was in de voorste linie tweemaal kansrijk met het hoofd, maar dit leverde niet de gewenste 1-0 op. Aan de overzijde was het na deze bescheiden stormloop wel raak. Jeroen Haan werd na een uur voetballen op de linkerflank door Jan Oosterbeek aangespeeld, wist zichzelf ruimte te verschaffen en schoot met links hard raak in de verre hoek: 0-1. Buitenpost liet de achterstand echter niet over zich heen komen en zette ook koers naar voren. Na 67 minuten resulteerde dit in de gelijkmaker. Op rechts werd enkele malen gedreigd met een voorzet. Toen het leer op het juiste moment werd voorgegeven, stond aanvoerder Martin Oudman net niet op de juiste plek om Joran Olijve het scoren te beletten. Met een knappe volley werd de 1-1 aangetekend en dit was gezien het opportunisme van de thuisploeg een mooie beloning. De slotfase kon alle kanten op. Buitenpost zette de toon, maar Omlandia wachtte geduldig op het juiste moment. Drie minuten voor tijd leverde dit zelfs de 1-2 op. Dennis Loer trok de bal mooi voor en Déni van Dalsem kopte met een snoekduik fraai raak bij de tweede paal.

Doelpunten produceren

Toen even later werd afgefloten kon er, mede doordat Omlandia 2 die middag eveneens met 1-2 bij Buitenpost 2 had gewonnen, een uitgebreid feestje worden gevierd in de Friese kleedkamers. Luttele uren na de belangrijke zege werd echter al weer enigszins vooruitgeblikt op de zaterdag die zou volgen. Komende zaterdag ligt namelijk de derby tegen SV Bedum in het vooruitzicht. De Bedumers wisten afgelopen weekend als puntloze hekkensluiter een zowel verrassende als overtuigende 7-1 zege op Oeverzwaluwen te boeken. De ploeg van Marius Hendriks zal het opgebouwde zelfvertrouwen tegen de equipe uit Koudum ongetwijfeld verder willen uitbouwen in Ten Boer. Omlandia zal na twee doelpuntloze nederlagen tegen Oranje Nassau (0-3) en d’Olde Veste (0-2) aan haar eigen publiek willen tonen dat men ook in eigen huis resultaat kan halen. In ieder geval dient Omlandia wat meer te werken aan het produceren van doelpunten. Op dit moment is de ploeg van René Wollerich en Simon Schuil jr. met drie doelpunten de minst productieve club uit 1E.

Spektakel

Wedstrijden tussen Omlandia en SV Bedum, voorheen bekend als CVVB, leveren doorgaans het nodige spektakel op. De Bedumers herbergen doorgaans net even wat meer kwaliteit in de selectie dan de Omlandiaanse buren en vertoeven dit seizoen dan ook alweer voor het zesde achtereenvolgende jaar in de 1e Klasse. Omlandia moest haar kunsten steevast één of twee klassen lager etaleren en dat frustreerde wel eens. Niet alleen omdat de derby tegen de Bedumers dan niet kon worden afgewerkt, maar ook omdat Omlandia zich graag op datzelfde niveau wilde laten zien. Dit seizoen is die mogelijkheid er echter wèl en 12 oktober staat dan ook al een poosje omcirkeld in de agenda. De laatste twee seizoenen behaalde het toenmalige CVVB met een 4e en 6e plek twee keurige posities in de middenmoot. In het seizoen 2010-2011 vond de laatste officiële ontmoeting tussen Omlandia en de Bedumers plaats. In het jaar waarin Omlandia uiteindelijk vrij kansloos weer degradeerde uit de 1e Klasse, wisten de Ten Boersters in oktober in een heroïsche wedstrijd met 5-3 te winnen van de roodhemden. In die wedstrijd, waarin Peter Oomkens een hattrick produceerde, werd Omlandia nog voor de aftrap keurig op scherp gezet, daar één van de CVVB’ers voor het duel aangaf dat Omlandia ‘nog niet eens derde klasse-waardig was’. CVVB nam later dat seizoen in Bedum revanche voor de nederlaag. Mede door een onnavolgbare Soeratmin Venema, die tweemaal scoorde, keerde Omlandia met een 2-1 nederlaag weer terug naar Ten Boer.

Voordeel

Voor diverse Bedumers zal de ontmoeting met Omlandia een weerzien zijn met trainer René Wollerich, die vanaf het seizoen 2005-2006 liefst vijf seizoenen aan het roer stond in Bedum. Wollerich zal zijn kennis over de Bedumse ploeg echter ook in zijn voordeel van Omlandia. Net als in Ten Boer is het verloop in de selectie normaal gesproken niet enorm groot. Toch zitten er dit seizoen enkele spelers bij Bedum in de gelederen die voor Omlandia-begrippen relatief onbekend zijn. Zo kwam Rik van der Hem afgelopen seizoen over van Lycurgus en maakten Pepijn Holsbeke en Michael Hoormann de overstap van HSC naar Bedum. Laatstgenoemde speler wist afgelopen zaterdag onder meer tweemaal tot scoren te komen tegen Oeverzwaluwen. Omlandia zal de wedstrijd benaderen vanuit haar eigen kracht. Gezien de seizoenstart van beide ploegen leeft bij Omlandia in ieder geval het idee dat men dit seizoen voor het eerst in tijden niet onder hoeft te doen voor de buurman uit Bedum.

Omlandia – Bedum zal zaterdag om 14.30 uur van start gaan op Sportcomplex de Sportlaan. De arbitrale leiding is deze middag in handen van arbiter Inia.