Omlandia wil Buitenpost nog een kater bezorgen

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Prietpraat

Na een 0-2 verliespartij tegen d’Olde Veste ’54 is Omlandia in de 1e Klasse E nog altijd zonder resultaat èn doelpunten in eigen huis. De twee punten die werden verzameld komen vooralsnog voort uit twee uitwedstrijden bij LTC (1-1) en Balk (0-0). Komende zaterdag wordt in en tegen Buitenpost gespeeld. De missie van Omlandia in het noorden van de gemeente Achtkarspelen is zowel logisch als ronduit welkom: doelpunten maken en resultaat behalen.

 OmlandiaA

 
Door: Merijn Slagter

,,Dit is wel een goed ploegje hoor’’, vertelde aanvaller Jeroen Haan afgelopen zaterdag rond de klok van 17.00 uur. Omlandia had zojuist met 0-2 van d’Olde Veste ’54 verloren en zowel Haan als zijn teamgenoten moesten lijdzaam accepteren dat men na de verliespartij tegen Oranje Nassau (0-3) ook tegen de Overijsselaars niet in Ten Boer tot scoren wist te komen. Wel waren er in de eerste en tweede helft wat speldenprikjes waarmee de alertheid van de Steenwijker goalie Richard Strijker werd getest, maar verder kwam Omlandia niet. De Ten Boersters gaven ook hun opponent voor rust niets cadeau, waardoor de 0-0 ruststand te rechtvaardigen was. Na de rust drong d’Olde Veste ’54 meer aan en moest Devon Harmsma ook alle zeilen bijzetten om zijn doel leeg te houden. Na een uur spelen moest hij echter wel capituleren op een inzet van Clint Kruisweg, die na inadequaat ingrijpen van Martin Oudman een, gezien het spelinitiatief na de pauze, terechte 0-1 liet noteren. Ondanks het feit dat Omlandia toch aardig op sterkte kon aantreden, wist het vooral in de voorste linie lastig een vuist te maken tegen de compact spelende geelhemden. Toen Kruisweg een kwartier voor tijd met een fraaie lob de 0-2 kon aantekenen, verdween de hoop op een goed resultaat enigszins. Jeroen Haan mocht in de slotfase nog aanleggen bij een kansrijke vrije trap, maar ook deze doelpoging kreeg niet het lot waarop veel Omlandianen hadden gehoopt.

Zware knieblessure

De ziekenboeg is intussen weer iets verder leeggelopen, waardoor de met een kuitblessure kampende Peter Wassing komend weekend waarschijnlijk ook weer speelminuten kan maken. Dat moet gebeuren in Buitenpost, waar de plaatselijke voetbalvereniging de degens zaterdag met Omlandia zal kruisen op Sportpark De Swadde. De Friezen gingen het seizoen van start met twee nederlagen tegen buurman BCV (0-1) en Urk (1-0), maar wisten uit haar laatste twee duels een puntje te halen tegen Oeverzwaluwen (1-1) en PKC ’83 (2-2). Vooral de uitslag van dat laatste duel was een flinke domper voor de ploeg van trainer Patrick Zwart. Oorspronkelijk werd het duel tegen de Groningers al op 21 september afgewerkt, maar door een zware knieblessure van Dirk Rinze Pilat werd het duel gestaakt in de 90e minuut met de stand van 2-1 in het voordeel van Buitenpost. Afgelopen dinsdag mochten beide ploegen de resterende vijf minuten nog afwerken en PKC ’83 wist er zelfs in te slagen om in dit korte tijdsbestek nog een gelijkmaker af te dwingen: 2-2.

Boodschappen

Omlandia en Buitenpost staan op dit moment dus gelijk in punten, wat al aangeeft dat de winnaar van het duel weer een beetje lucht krijgt in de onderste contreien. Wellicht had men bij Buitenpost niet op de matige seizoenstart gerekend, aangezien er vorig seizoen nog een keurige 7e plek in de 1e Klasse werd behaald. Deze zomer schoven de Friezen veel talentvolle junioren door naar de A-selectie, wat misschien kan duiden op aanpassingsverschijnselen. Toch heeft Buitenpost over het algemeen een goede ploeg staan, dat fysieke kracht goed kan combineren met creatief voetbal. In de afgelopen seizoenen werden de betere spelers van omliggende voetbalverenigingen naar De Swadde gehaald en de trainers Johannes Douma en nu dus Patrick Zwart wisten hier een goed collectief van te smeden. Het resulteerde er onder meer in dat Harkemase Boys op haar beurt weer boodschappen deed bij de 1e Klasser en er enkele spelers wegplukte. Gelukkig voor Buitenpost bewandelt men ook wel eens de omgekeerde weg. Zo lieten Pieter Henstra, Jorrit Schra, en routinier Jan Oppedijk (37) allen al eens hun voetbalkunsten op De Bosk zien. Oppedijk is één van de belangrijkere spelers van de Friezen, samen met onder meer goalgetter Dorian Berisha. De jongste Berisha-telg (broer Astrit hing zijn voetbalschoenen dit seizoen aan de wilgen) kwam in één van de twee eerdere ontmoetingen ook tot scoren tegen Omlandia. Het betrof destijds de wedstrijd in Ten Boer in het seizoen 2009-2010, die door Omlandia met 2-1 gewonnen werd. In Buitenpost deelden beide ploegen eerder dat seizoen de punten (2-2). Opvallend is dat Iven Nienhuis in beide wedstrijden drie keer het net wist te vinden. Helaas staat de Damster dit seizoen al een poos langs de lijn met een liesblessure.

Of Omlandia-trainer René Wollerich tegen Buitenpost wijzigingen in de ploeg aanbrengt ten opzichte van het duel met d’Olde Veste ’54, zal zaterdag moeten blijken. Overigens treedt niet alleen Omlandia 1 zaterdag in Buitenpost aan, Omlandia 2 staat op hetzelfde sportpark tegenover Buitenpost 2 om 14.00 uur. Buitenpost 1 – Omlandia 1 gaat een half uur later van start, om 14.30 uur.