Omlandia op haar hoede voor d’Olde Veste ‘54

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Prietpraat

Na drie speelronden staat Omlandia inmiddels met twee punten op een elfde plek. Volgens Omlandia-trainer René Wollerich niet zorgelijk, al moeten de driepunters niet in een (te) laat stadium gepakt gaan worden. Enkele Omlandianen waren er van overtuigd dat als men zaterdag over een fitte aanval beschikte tegen Balk, de score in het voordeel van de Ten Boersters was uitgevallen. Toch eindigde het duel uiteindelijk in 0-0. Komende zaterdag treft Omlandia in eigen huis d’ Olde Veste ’54 uit het Overijsselse Steenwijk.
OmlandiaA

 

Door: Merijn Slagter

Omdat de blessureperikelen in Ten Boer aan de orde van de dag zijn in de laatste weken, was het voor Omlandia flink improviseren in Balk. Vooral het gemis van de geschorste Jeroen Haan liet zich voelen. Wollerich koos hierdoor om aanvoerder Martin Oudman centraal uit de verdediging te halen en in de punt van de aanval te posteren. Vanaf de flanken kreeg de gelegenheidsaanvaller hierbij onder meer hulp van Ruben Meier, die normaliter zijn wedstrijden in het tweede elftal afwerkt. Basisplaatsen waren er ook voor Dennis Loer en René Hovenkamp, maar beide sterkhouders kampten al met lichte blessures.

Niet vermaakt

Over de wedstrijd in Balk kan kort en krachtig worden gesproken. Omlandia was voetballend de betere ploeg, maar de gastheren hadden de bezoekers aardig in de tang, waardoor het duel zich voornamelijk op het middenveld afspeelde. Balk, dat vooral met lange ballen trachtte gevaar te stichten, speelde met enkele stevige charges bovendien op het randje. Een relatief hard duel leek vlak voor rust dan ook in het voordeel van Omlandia te kantelen, toen Berend Altena namens Balk rood zag, na een harde overtreding op Déni van Dalsem. Na de rust was er echter hetzelfde spelbeeld, al was Balk ondanks haar ondertalsituatie niet eens de mindere ploeg. Het publiek werd dan ook niet echt vermaakt, al kreeg Pieter Wijnja nog een zeer riante kopkans. De Fries kopte vrij voor Devon Harmsma echter recht in de handen van de doelman. Aan de overzijde was Déni van Dalsem nog een keer redelijk kansrijk, maar uiteindelijk eindigde het duel zoals deze begon: zonder doelpunten.

Streep zetten

Afgelopen week bleek wederom dat de geluiden uit de ziekenboeg relatief onveranderd zijn. Wel is het positief dat René Wollerich tegen d’Olde Veste wel weer kan beschikken over controlerende middenvelder Jan Oosterbeek, die tegen Balk nog afwezig was. De vrees dat de slechte berichten op het blessurefront een streep kunnen zetten door een goede klassering in 1E worden wel iets groter, al weten de reservespelers ook dat dit hèt moment is om zichzelf van hun goede kant te laten zien. Niettemin is het een publiek geheim in Ten Boer dat de kwaliteit tussen het sterkste basisteam en hun vervangers vrij groot is.

Plaag

Zaterdag komt d’ Olde Veste dus op bezoek in Ten Boer. De blauwgele equipe uit Steenwijk wist zaterdag pas in de absolute slotfase haar eerste punten van het seizoen te vergaren, door een 0-1 achterstand tegen degradatiekandidaat Oeverzwaluwen om te zetten in een 2-1 winstpartij. Het was voor de Overijsselaars, die op voorhand als één van de titelkandidaten werden beschouwd, de eerste overwinning van het seizoen. Eerder werd de wedstrijd bij PKC ’83 namelijk afgelast, terwijl het openingsduel van Urk (2-3) werd verloren. ‘d Olde Veste, dat in 2008 nog met de Rinus Michels Award voor beste jeugdopleiding werd beloond, is vanzelfsprekend een erg jong team. Menno van Dam (ex-BV Veendam en Cambuur Leeuwarden) is met zijn dertig jaar de oudste speler uit de selectie. De jonge selectie van trainer Arno Hoekstra versterkte zich afgelopen zomer verder met Sjouke Pieter Oosterling (FC Wolvega, ook ex-Cambuur Leeuwarden), Wouter Roosjen (SC Joure), Ingmar Kemper (FC Wolvega) en Patrick van Egmond (Hoofdklasser NSC Nijkerk). In het seizoen 2010-2011 trof Omlandia d’Olde Veste ook al eens in de Eerste Klasse. Destijds werd er tweemaal kansloos met 1-4 (goal Jop Smit) en 5-2 (goals Peter Oomkens en Bram Betsema) verloren. Van dat laatste duel zijn via deze link (https://www.youtube.com/watch?v=b7nvLK6wN5I)  overigens nog wedstrijdbeelden te vinden. In beide wedstrijden vormden vooral de Steenwijkers Marne Bakker en Clint Kruisweg een plaag voor Omlandia en kwamen beide spelers in totaal drie keer tot scoren. De verwachting is dat zowel Kruisweg als Bakker zaterdag tegen Omlandia ook weer aan de aftrap staan.

Zo sterk mogelijk

Terwijl trainer René Wollerich en assistent-trainer Simon Schuil jr. de donderdagavondtraining nog even zullen afwachten, zal er druk gepuzzeld worden om zaterdag een zo sterk mogelijk team op te stellen tegen d’Olde Veste. Naast Jan Oosterbeek kan Omlandia in de voorste linie weer beschikken over de van een schorsing teruggekeerde Jeroen Haan. Het is nog onzeker of René Kamphuis, Peter Wassing en Dennis Loer tijdig fit zijn voor het treffen tegen de titelkandidaat uit Overijssel. Omlandia en d’Olde Veste ’54 trappen zaterdag om 14.30 uur af aan de Sportlaan in Ten Boer, waar arbiter Wijma de wedstrijdleiding in handen heeft.