Omlandia moet improviseren tegen Balk

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Prietpraat

Omlandia zit sinds afgelopen weekend even in de hoek waar de klappen vallen. Niet alleen werd er zowel een onterechte als geflatteerde nederlaag geleden tegen Oranje Nassau (0-3), ook kregen Tim Faber (tweemaal geel) en Jeroen Haan uiteindelijk dubieuze rode kaarten voorgehouden. Naast de actuele blessureperikelen komt de schorsing voor Haan uiterst ongelegen. René Wollerich kan ook niet beschikken over Jan Oosterbeek en zal voor het duel tegen Balk dan ook beroep moeten doen op een stukje puzzelwerk.
OmlandiaA

Na twee gespeelde duels staat Omlandia in 1E slechts nog op één punt. Weliswaar staan er nog vijf puntloze ploegen onder de Ten Boersters geposteerd, bij Omlandia overheerst vooral het gevoel dat er met een beetje efficiency veel meer had ingezeten. Tegen Oranje Nassau was dat niet anders, al stond Omlandia na een druilerige zaterdagmiddag rond de klok van 16.30 uur wel met lege handen. Oranje Nassau-doelman Erick Jansema ontpopte zich als ware plaag voor de Ten Boersters. Hij zag zowel Jeroen Haan als René Kamphuis tweemaal voor zich opdoemen, maar de sluitpost maakte er drie onschadelijk en zag één schot naast zijn doel verdwijnen. De wedstrijd aan de Sportlaan was aantrekkelijk om naar te kijken. Er werd een aardig tempo gehanteerd en het spel golfde op en neer. Waar beide ploegen in de beginfase druk naar openingen richting het doel zochten, was één van de eerste echte mogelijkheden voor de bezoekers meteen raak. Een vrije trap vanaf ruim zestien meter werd door Ard Veenhof binnengeschoten, al was doelman Devon Harmsma kansloos gelaten omdat Jeroen Haan het leer in de muur nog licht toucheerde.

Typerende goal

Uit een vrije trap van Henk van der Wolde had Déni van Dalsem een zeer riante mogelijkheid gekregen op de gelijkmaker, maar de aanvaller maaide het leer hoog over het doel. Omlandia oogstte lof voor haar onbevangen spel, maar ging halverwege wel met een 0-1 achterstand rusten. Na de pauze was het zoals gezegd Omlandia dat de kansen kreeg, maar de verdiende goal bleef door prima keeperswerk van Jansema uit. Gezien het vertoonde spel bleef Omlandia hoop houden, maar arbiter Will werkte niet mee. De leidsman trok namelijk een tweede gele kaart en rood voor Tim Faber, maar had niet geconstateerd dat deze zijn opponent in de charge waarvoor hij bestraft werd, niet eens had geraakt. Vervolgens ging het hard. Uit de vrije trap die werd toegekend was Sven de Ridder namens de stadjers uiteindelijk het eindstation voor de 0-2; een typerende goal als je zelf volgens een oude voetbalwet niet tot scoren weet te komen. Amper een minuut later hield Will ook Jeroen Haan een rode kaart voor. Omlandia’s topscorer van vorig seizoen scheen een duw te hebben uitgedeeld, zoals die zo vaak op een voetbalveld voorkomen. Niettemin slonken de voetballende aspiraties van Omlandia op deze manier helemaal. In de slotfase velde Rhobin Brander het vonnis over de thuisploeg door met een droge uithaal de 0-3 aan te tekenen.

Compliment

René Wollerich hield het na afloop kort, door alleen de grote scoringsmogelijkheden voor Omlandia op te sommen. ,,Ik kan niet anders dan iedereen een compliment geven voor de energie en de intensiteit die iedereen in deze wedstrijd heeft gestoken. We hebben het alleen nagelaten om onszelf te belonen.’’ Ook ex-hoofdtrainer Casper Goedkoop, die op uitnodiging van de A-selectie van Omlandia naar Ten Boer was gekomen om officieel afscheid te nemen, stak zijn ex-manschappen na het duel een hart onder de riem. ,,Het goede voetbal zit erin, maar kijk wel uit dat het geen seizoen wordt waarin achteraf steeds ‘als dit, als dat’ wordt geroepen. Daarmee win je geen wedstrijden. Als het goede spel kracht wordt bijgezet met doelpunten, ben ik ervan overtuigd dat de resultaten voor jullie nog gaan komen.’’

Cambuur Leeuwarden

Zaterdag reist Omlandia af naar Zuid-west Friesland, waar Balk gastheer is van de Ten Boersters. De Friese ploeg is de enige opponent in 1E waar Omlandia nooit eerder tegen uitkwam. Afgelopen zaterdag won Balk de burenruzie tegen Oeverzwaluwen met 1-2. Door een rake vrije trap van goalgetter Johannes Altena, die met uitzondering van een jaartje Flevo Boys vorig jaar, zijn hele loopbaan al voor de Balksters uitkomt, kwam Balk al na ruim een minuut op 0-1. Oeverzwaluwen maakte nog wel gelijk en verdiende zelfs nog meer, maar in de slotminuut wist Balk door een rake kopbal van Durk Woppe Geertsema nog een 1-2 zege binnen te slepen. Het duel was overigens een speciale voor Boy Bruno, die de afgelopen 13 seizoenen uitkwam voor de ploeg uit Koudum en deze de afgelopen zomer verruilde voor de competitiegenoot uit Balk. De bekendste speler van Balk is ongetwijfeld doelman Ale Geert de Vries. De Kollumerzwaagster was jarenlang doelman van Cambuur Leeuwarden en maakte afgelopen zomer na drie jaar ONS Sneek de overstap naar het Gaasterland. Ook Wybren Visser heeft jarenlange Hoofdklasse-ervaring bij Sneek Wit-zwart in de benen zitten en is sinds zijn overstap vorig jaar naar Balk eveneens een belangrijke schakel in de ploeg van Germ de Jong. Toch bestaat het gros van de ploeg vooral uit spelers die hun hele leven al voor Balk uitkomen.

Uitwijzen

In hoeverre Omlandia moet improviseren in Balk, zal de laatste training en misschien wel de warming-up voor de wedstrijd moeten uitwijzen. Afgelopen zaterdag tegen Oranje Nassau bleven Dennis Loer, Rene Hovenkamp en Peter Wassing met blessures langs de kant staan en zij voegden zich daarmee naast de al langdurig geblesseerde Limuel Mulder, Jeroen Dijkhuizen en Iven Nienhuis. Jan Oosterbeek (afwezig) en Jeroen Haan (één duel schorsing) zullen het duel tegen Balk in ieder geval aan zich voorbij moeten laten gaan. Tim Faber is wel gewoon speelgerechtigd.

Balk – Omlandia staat komende zaterdag om 14.30 uur op het programma op sportcomplex De Wilgen en staat onder leiding van scheidsrechter De Wit. Supporters die vanuit Ten Boer met de bus willen meereizen naar Balk, kunnen zich hiervoor nog opgeven. Zie daarvoor www.vvomlandia.nl.