Waar een gesprek in een bestuurskamer toe kan leiden…

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Prietpraat

Op zondag 25 augustus was ik aanwezig in Kloosterburen voor het duel Kloosterburen-Actief. Als scheidsrechter stond vermeld mevr. A. Hadders. Toen ik in de bestuurskamer van Kloosterburen arriveerde bleek het om een jonge scheidsrechter te gaan. De 19 jaar jonge Anita Hadders floot namelijk het duel in Kloosterburen. We raakten aan de praat en Anita vertelde dat ze slechthorend was. Ik vond het knap dat ze op 19 jarige als scheidsrechter het mannenwereldje van het voetbal in was gestapt en vond dat ze een prima wedstrijd floot. Ik gaf aan dat het duel die ze had gefloten vrijdag via Puurvoetbalonline zou komen en ik vroeg haar ook of ze mee wilde werken aan een rubriek. Die vragen zijn ondertussen bijna de deur uit maar vandaag, 12 september kreeg ik onderstaand bericht. Een mooi bericht wat mijn beeld van Anita bevestigde. Een veelbelovende jonge arbiter die weet dat er ook nog andere dingen in de wereld gebeuren die vele malen belangrijker zijn dan een amateurwedstrijdje fluiten.
1379003459N601689 4176763743615 1341651440 n

In oktober 2013 reizen tien enthousiaste dove Nederlandse jongeren, waaronder Anita Hadders uit Stadskanaal, naar Ethiopië om daar met lokale dove jongeren verschillende projecten uit te voeren. Het doel hiervan is om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de leefomstandigheden van doven in Ethiopië, maar ook om te investeren in de ontwikkeling van de deelnemende jongeren uit Nederland.

De deelnemende jongeren zijn tussen de 18 en 25 jaar oud en zijn geselecteerd op basis van hun enthousiasme en hun actieve rol in de dovenwereld, in het bijzonder gericht op sport en betrokkenheid bij maatschappelijke organisaties. De jongeren gaan in Ethiopië drie deelprojecten uitvoeren. Per deelproject wordt de samenwerking opgezocht met een maatschappelijke organisatie uit de dovenwereld:

Voetbaltoernooi(en) organiseren

De jongeren gaan in en om de hoofdstad Addis Abeba één of meer voetbaltoernooien organiseren. Zij zullen voetbaltrainingen verzorgen voor de lokale dove jongeren maar ook samen met hen de organisatie voor hun rekening nemen. Bij dit onderdeel wordt samengewerkt met de KNDSB

Gebarencafé

In samenwerking met de organisatie GebarencaféXL wordt er in Ethiopië een begin gemaakt met het opzetten van gebarencafés. Het doel hiervan is om de sociale samenhang in de dovengemeenschap te versterken en een bijdrage te leveren aan het creëren van bewustwording voor de dovencultuur in de samenleving. De gebarencafés worden georganiseerd samen met lokale dove jongeren en de bedoeling is dat zij na dit project zelfstandig verder kunnen.

Onderzoek leefomstandigheden

Dit project wordt aangegrepen om de leefomstandigheden van dove jongeren in Ethiopië in kaart te brengen. Door in gesprek te treden met dove bewoners, gemeenschappen en organisaties wordt geprobeerd een beeld te vormen van de omstandigheden waarin dove jongeren leven en opgroeien in Ethiopië. De jongeren zullen dit onderzoek zelf uitvoeren met begeleiding van onder meer stichting DOS. De resultaten worden aan het einde van het jaar gepubliceerd met eventueel aanbeveling voor verdere projecten in de toekomst.

Het project heet ‘Ethiopia Deaf Xperience’ en is een initiatief van Respo International, een organisatie die zich richt op het ontwikkelen van beweeg- en sportprogramma’s voor jongeren met een handicap in ontwikkelingslanden. Het wordt uitgevoerd in samenwerking met Wesemann Travel, een organisatie voor reizen en ontwikkelingswerk voor de dovenwereld.