Omlandia hoopt Oranje Nassau te verrassen

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Prietpraat

De competitiestart voor Omlandia in de Eerste Klasse is afgelopen zaterdag bij LTC geëindigd in een 1-1 gelijkspel. Achteraf gezien was dat jammer, omdat Omlandia tegenstander LTC lang bij de keel vasthield, maar verzuimde om op tijd door te knijpen. Dat de competitieouverture toch nog een puntje opleverde was statistisch gezien toch een lichtpuntje, aangezien Omlandia in de voorgaande drie jaren steeds verloor op de 1e speeldag. Komende zaterdag treft Omlandia titelkandidaat Oranje Nassau in eigen huis.
OmlandiaA


LTC-trainer Johan Pitstra gaf na afloop van het duel tegenover RTV Drenthe te kennen dat zijn ploeg tegen Omlandia twee punten had laten liggen. Dat was een uitspraak die bij de neutrale toeschouwer wellicht een wenkbrauw deed fronsen, want behoudens een sterk fase na de rust, moet LTC het initiatief in de wedstrijd vrijwel in z’n geheel aan Omlandia laten. De Ten Boersters gingen in Assen van start zonder twee basisspelers in de defensie. René Hovenkamp en Roelof Lode waren respectievelijk geblesseerd en afwezig. Bert Zwart keerde weer terug in de selectie en formeerde het centrale verdedigingsduo met Martin Oudman. De achterste linie werd verder gecompleteerd door Fabio Marongiu en Dennis Loer, die door de blessures een linie terugzakte. Daar profiteerde routinier René Kamphuis van, voor wie – na was schuifwerk – een basisplaats was weggelegd op de linksbuitenpositie.

Openingstreffer

De openingsfase op Sportpark De Hoogte was volledig voor Omlandia, dat de gastheren ver op eigen helft terugdrong. Op rechts liepen twee LTC’ers al gauw tegen een gele prent op en het wachten was dan ook op de 0-1. Nadat Jeroen Haan een grote kans voorlangs had gemikt, viel deze ook. Een crossbal van Dennis Loer werd op links ineens voorgetrokken door René Kamphuis die daarmee Deni van Dalsem geheel vrij voor het doel zette. De aanwinst van Hunsingo tikte binnen en tekende voor zowel zijn eerste officiële Omlandia-doelpunt als de openingstreffer. Enkele minuten later had Thijs Sonneveld Omlandia aan een tweede goal kunnen helpen, maar de lage voorzet van Deni van Dalsem werd door de middenvelder hard op de lat geschoten.

Koelbloedig

De eerste helft was op een enkel speldenprikje van LTC na, volledig voor Omlandia. Hoe anders was het spelbeeld vlak na rust. LTC kwam herboren uit de kleedkamers en bracht de defensie van Omlandia onverwachts enkele keren in verlegenheid. Vlak nadat Henk van der Wolde in de ploeg was gekomen voor de met kuitklachten kampende Peter Wassing, was het een voorzet vanaf links die Omlandia in de doelmond in de problemen bracht. Theo Hoogeveen was in de scrimmage het meest koelbloedig en schoot via de hand van Dennis Loer, die daarvoor nog geel kreeg, de 1-1 op het bord. Wie op dat moment een winnaar moest gokken na 90 minuten had zijn geld misschien wel op LTC gezet, maar deze kansen slonken nog geen twee minuten later. LTC’er Dolf Nanlohy torpedeerde Thijs Sonneveld op een onnodige plek op het middenveld met twee benen vooruit en de rode kaart was meer dan terecht. LTC drong ook met een man minder nog wel aan, maar de krachten vloeiden weg en Omlandia nam het initiatief weer over. Een schot van Jeroen Haan was nog het meest dichtbij een doelpunt, maar goalie Jelle van der Veen redde bekwaam. Zo moesten beide teams zich na afloop tevreden stellen met een punt. Een speciale kanttekening overigens nog voor arbiter Vredevoogd, die zaterdag ronduit voortreffelijk floot.

Boost

Het thuisdebuut in de Eerste Klasse maakt Omlandia zaterdag tegen Oranje Nassau. De stadjers spelen in Ten Boer hun eerste uitduel, want zij wonnen hun openingswedstrijd afgelopen zaterdag thuis van de Oeverzwaluwen met liefst 5-0. De zege zal een flinke boost betekenen voor de bespelers van Sportpark Coendersborg, die vorig seizoen een bewogen jaar kenden in de Eerste Klasse. Na de degradatie uit de Hoofdklasse wilde de ploeg vorig jaar zo gauw mogelijk weer promoveren, maar uiteindelijk greep de ploeg van trainer Henk Konings overal naast en eindigde het op een anonieme vijfde plek. Meerdere malen werd geroepen dat de harmonie in het elftal van de oranjehemden ontbrak, temeer omdat de kwaliteit wel degelijk aanwezig was.

Spelersverloop

Dit seizoen is echter schoon schip gemaakt. Oranje Nassau nam in goede orde afscheid van trainer Henk Konings en stelde Hans van der Ploeg aan, die CVVB daarmee verliet. Van der Ploeg is geen onbekende op Coendersborg. De oefenmeester woont er niet alleen vlakbij, maar trainde eerder ook al het tweede elftal van Oranje Nassau. Zoals vrijwel ieder seizoen was het spelersverloop ook voorafgaand aan dit seizoen weer groot. Zo stopten enkele spelers, en stapte een trio spelers over naar de zondagtak van Gronitas. Ter compensatie haalde Oranje Nassau onder meer vier spelers van Be Quick 1887 en werden onder meer Ezra Schrijver (Alcides) en Getuar Derguti (PKC ’83) binnen gehengeld. De ambitieuze stadjers hebben dan ook al openlijke uitgesproken voor de bovenste plaatsen te willen meespelen.

Tintje

Opmerkelijk genoeg troffen Omlandia en Oranje Nassau elkaar nog nooit eerder in competitieverband. Het enige officiële duel dateert uit de poulefase van het bekertoernooi van drie jaar geleden, toen Oranje Nassau met een 0-3 zege vertrok uit Ten Boer. Voor René Hovenkamp is het duel, mits hij zaterdag wel speelklaar is, één met een speciaal tintje. Hij kwam vorig seizoen namelijk over van de Groningers. Voor Omlandia is het even afwachten hoe alle spelers uit het duel met LTC tevoorschijn zijn gekomen, daar enkele spelers met hardnekkige pijntjes kampten. In ieder geval kunnen René Wollerich en assistent-trainer Simon Schuil jr. weer een beroep doen op Roelof Lode.

Parkeerplaatsen

Omlandia – Oranje Nassau staat zaterdag in Ten Boer om 14.30 uur onder leiding van arbiter Will. In verband met een hulpverleningsdag, die op de parkeerplaats vóór het sportcomplex van Omlandia wordt gehouden, is het aantal beschikbare parkeerplaatsen nihil. Vooral aan Omlandianen wordt gevraagd om zo weinig mogelijk met de auto naar het complex te komen en ze anders te parkeren op een nabijgelegen parkeerplaats. Zo blijven de beschikbare parkeerhavens zoveel mogelijk beschikbaar voor bezoekende clubs en officials.