Omlandia start 1e Klasse-avontuur bij LTC

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Prietpraat

Na het afwerken van oefenwedstrijden en bekerduels mag Omlandia komende zaterdag eindelijk voor de knikkers gaan voetballen. De eerste competitiewedstrijd in de Eerste Klasse is er meteen één, waar het belang op voorhand al groot is. In Assen treft Omlandia LTC, een club waar het al vele heroïsche duels mee heeft uitgevochten. De kans is bovendien aannemelijk dat Omlandia en LTC elkaar flink zullen beconcurreren dit seizoen.
OmlandiaAOmlandia zal het avontuur in de Eerste Klasse weliswaar aangaan als regerend kampioen van de Tweede Klasse J, deze prestatie zal na zaterdag slechts kunnen worden gekoesterd als een mooie herinnering aan een succesvol seizoen. Deze zomer is namelijk het één en ander veranderd in Ten Boer, met als voornaamste feit dat René Wollerich de trainersscepter bij Omlandia heeft overgenomen van Casper Goedkoop, die naar Zondag hoofdklasser Hoogeveen vertrok. Met Jan van der Zweep, Marcel Mooi, John Rijzenga en Bram Betsema vertrokken er vier spelers, wat zich in eerste instantie vooral in de breedte liet voelen. Met Dèni van Dalsem (Hunsingo), René Kamphuis (was gestopt) en Dennis Loer (WKE) kwamen er echter allemaal potentiële basisspelers voor terug. Bovendien stroomde ook Fabio Marongiu vanuit de A-junioren door naar de A-selectie. De jongeling kreeg van Wollerich al de hele voorbereiding de voorkeur op de linksbackpositie en maakt hiermee ook goede stappen.

Spelopvatting

De voorbereiding van Omlandia was wisselvallig te noemen. De eerste oefenwedstrijden tegen De Pelikanen (1-1) en SV Marum (3-0 winst) waren vooral om in het gewenste ritme te komen. De bekerwedstrijden tegen GVAV Rapiditas (1-1), VKW (3-1 verlies) en SC Joure (0-1) waren van een heel ander kaliber qua opponenten. Omlandia eindigde op een derde plaats, maar aan het voetballende vermogen lag het in deze wedstrijden zeker niet. Zo kwam GVAV in Ten Boer goed weg met een gelijkspel, had Omlandia in Westerbork tegen VKW zelfs met tien man gedurende een lange periode het betere van het spel en was het gezien de kansenverhouding tegen Joure bijna onvoorstelbaar dat de Friezen uiteindelijk wisten te winnen. De positieve spelopvatting van René Wollerich (‘Ik kijk niet zoveel naar de tegenstander en ga liever van onze eigen kracht uit’) die bovendien hamert op de techniek, lijkt stapje voor stapje haar vruchten af te werpen. Als Omlandia op korte termijn hier ook rendement uit weet te halen, zal geprobeerd worden om de eerste doelstelling,handhaving in de Eerste Klasse,zo snel mogelijk kracht bij te zetten.

Omschakeling

De tegenstander van komende zaterdag luistert naar de naam LTC. Voor de Assenaren ging in het bekertoernooi ongeveer hetzelfde verhaal op als bij Omlandia. Tegen Alcides, SC Erica en HZVV werd aardig gevoetbald, de efficiency bleef echter uit. In de voorbereiding werd LTC ook regelmatig geklopt in de omschakeling, iets waar de ploeg tijdens haar bekerduels progressie in wilde tonen. Toch werd de LTC-defensie  tegen Alcides en HZVV (respectievelijk 1-1 en 0-0) geroemd om de hechte defensie. Met Johan Pitstra heeft LTC net als Omlandia ook een nieuwe trainer aan het roer staan dit seizoen. De oefenmeester kwam over van VV Actief, maar is geen onbekende op de Asser voetbalvelden. In de vier seizoenen voordat Pitstra naar Actief overstapte, bekleedde hij namelijk de trainersstoel bij ACV. Pitstra zag zijn nieuwe ploeg in de voorbereiding af en toe nog wat lastig tot scoren komen. Dat was overigens niet heel vreemd, aangezien LTC een aderlating heeft moeten ondergaan met het vertrek van David Modderman naar Be Quick 1887. De LTC’er in hart in nieren werd vorig jaar topscorer bij de groenhemden met 12 goals, maar toen de belangstelling van nieuwbakken Topklasser Be Quick 1887 concreet werd, wilde LTC David Modderman deze kans niet ontnemen. Bij de Assenaren zullen dit seizoen dus nieuwe goalgetters op moeten staan.

Degradant

De laatste keer dat Omlandia en LTC tegenover elkaar stonden, dateert van twee seizoenen geleden, toen Omlandia voor het eerst in haar seizoen in de Eerste Klasse uitkwam. LTC was dat seizoen de enige ploeg die niet van de uiteindelijke degradant uit Ten Boer wist te winnen. In Assen won Omlandia door twee treffers van Jeroen Haan en één van Peter Oomkens met 1-3 van LTC, dat via Johan van Dijk tegen scoorde. De punten werden later in dat seizoen gedeeld in Ten Boer (1-1). Ronald Bosker en Marcel Lubberts verzorgden destijds de score voor respectievelijk Omlandia en LTC. Over het algemeen kan Omlandia in competitief verband prima uit de voeten op Sportpark De Hoogte. In 2010-2011 werd er 1-2 gewonnen, terwijl er in het seizoen 2007-2008 werd gelijkgespeeld met 1-1.

Krap

Bij Omlandia zal men tegen LTC waarschijnlijk met dezelfde elf gaan starten als die de laatste weken steevast aan de aftrap stonden. Vervelend voor René Wollerich en assistent-trainer Simon Schuil jr. is wel dat de keuzes in de breedte op dit moment krap zijn. Zo zullen Jeroen Dijkhuizen en Iven Nienhuis de maanden september en oktober sowieso aan zich voorbij moeten laten gaan vanwege spierblessures. Roelof Lode is komend weekend afwezig vanwege een vakantie. Bert Zwart is zijn meest logische vervanger op de rechtsbackpositie. LTC – Omlandia gaat zaterdag om 14.30 uur van start op Sportpark De Hoogte in Assen, waar arbiter Vredevoogd de arbitrale leiding in handen heeft.