Dick Visser een onderschatte trainer en Bedum misstaat niet in de derde klasse

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Prietpraat

Van de teams die of op de zaterdag of op zondag uitkomen in het verspreidingsgebied van de Ommelander Courant uitkomen heb ik het 1e team van de voetbalvereniging Bedum het meest in actie gezien. Tien keer was ik bij een wedstrijd van de Bedumers aanwezig zodat ik mij een aardig beeld gevormd heb van de ploeg die het in de nacompetitie tegen de zondagtak van Zuidlaren mag opnemen om via die weg de derde klasse te bereiken.
Bedum

Tien keer zag ik Bedum in actie waarbij het er in de eerste wedstrijden qua spel nog niet echt, tof’ uitzag. Trainer Dick Visser, overgekomen van FC Lewenborg, was nog zoekende naar de juiste formatie en verder was spits Jan Pier nog geblesseerd. Ook enkele andere spelers waren niet topfit aan het seizoen begonnen dus om te zeggen dat Bedum een kandidaat voor een van de bovenste plaatsen was zo te ver gaan. Gelukkig voor Bedum begonnen ze het seizoen tegen Harkstede dat eigenlijk tegen een toen nog matig spelend Bedum geen schijn van kans had en met 3-0 klop kreeg. Harkstede bleek gaandeweg het seizoen een van de zwakke broeders in de competitie te zijn maar ook de verwachtingen in Bedum waren niet hooggespannen. In het tweede duel speelde Bedum in Winsum tegen kampioenskandidaat Hunsingo waar het in de eerste helft goed partij gaf. Maar in de tweede helft ging het mis en werd er uiteindelijk met 3-1 verloren waarvan Dick Visser vond dat zijn team in de eerste helft zuiniger met de kansen om hadden moeten gaan.

Na de nederlaag in Winsum bleef Bedum negen duels zonder nederlaag wat er voor zorgde dat de blauwhemden in de bovenste regionen van de competitie terecht kwamen. Dat was een paar jaar geleden voor Bedum dat in de drie laatste seizoenen met een 11e, 8e en 7e plaats niet echt geweldig presteerde. Een, grijze muis’ verhaal voor Bedum noemt men dat ook wel wat Dick Visser met zijn team wilde doorbreken. Visser is, althans zo heb ik hem leren kennen, een trainer uit de categorie, onderschatte trainers’. Daar bedoel ik mee dat Dick niet iemand is van veel blabla en zich zeker niet verschuilt achter geblesseerde spelers als het tegenzit. Zo ken ik er nog wel een paar maar je hoort het ook wel anders. Visser is echt een trainer die het maximale uit een groep kan halen want de trainer van Bedum is er een van het, soort’ die begrijpt dat je als trainer niet altijd met een strak schema moet werken. Dat je moet aanvoelen dat een, dolletje’ tijdens een training soms duizend keer beter werkt dan dat je blijft, pompen’ op een oefening waar de groep op dat moment niets mee heeft.

Dat zorgde er gaandeweg het seizoen voor dat de selectie van Bedum steeds meer een team werd. Naast dat Bedum meer en meer een hecht team werd kreeg Dick Visser ook nog eens een cadeautje met de terugkeer van Jan Pier. De spits van de Bedumers was een seizoen eerder zwaar geblesseerd geraakt waarbij het er even naar uitzag dat het einde voetbalcarrière voor de Bedumer zou zijn. Maar gelukkig bracht een goed verlopen operatie uitkomst en keerde Jan weer terug op de velden. In Finsterwolde scoorde hij vier keer en ook in de resterende competitieduels was de spits regelmatig bij een goal betrokken. Dat gold ook voor Arjan van der Veen die met 23 goals clubtopscoorder werd. Daarnaast had Bedum de minst gepasseerde verdediging met maar 27 tegengoals waar het prima seizoen van doelman Arjan Darwinkel zeker debet aan was. Ik was getuige van de geweldige redding in het thuisduel tegen Hunsingo toen hij niet toestond dat Tim Spijk zijn ploeg langszij de Bedumers bracht waardoor hij zijn vader Egbert op een 1-0 nederlaag trakteerde.

Dat was een duel uit de tweede periode overigens maar zette wel de toon voor een sterk slot van de competitie waarbij het ongelukkig verlies in het voorlaatste duel tegen Gruno nog even voor spanning zorgde. Want een punt had Bedum toen al de derde periode kunnen bezorgen wat door het verlies in Groningen nu in het laatste competitieduel moest gebeuren. Siddeburen was de te kloppen tegenstander in het laatste duel wat vervolgens ook gebeurde want in Bedum werd het vorige week 3-1 voor de thuisploeg.

Dat zorgt er voor dat Bedum in een tweeluik met de zondagtak van Zuidlaren uit mag vechten wie zich volgend seizoen derdeklasser mag noemen. De Bedumers spelen zondag eerst in Zuidlaren en een week later zal Bedum als gastheer van de ploeg van trainer Harm Hovenkamp fungeren. Vaak wordt er gezegd, ik hoop dat de beste mag winnen. Dat is ook mijn mening, maar toch niet altijd. Want hoewel ik Harm Hovenkamp een bijzonder aardige man vind hoop ik dat Bedum de derde klasse gaat bereiken omdat ik de Bedumers alleen maar beter heb zien worden als team. Het voetbal was niet ieder duel van een niveau waarbij het water uit je mond liep maar waar is dat tegenwoordig wel het geval. , Lelijke ‘ overwinningen zijn ook overwinningen en mocht dat ook in Zuidlaren en Bedum het geval zijn dan is dat maar zo want het team wat Dick Visser er van heeft weten te maken zal niet misstaan in de derde klasse.