De Pelikanen – Appingedam, derby met grote belangen

Geschreven door Kees Bouma op . Geplaatst in Prietpraat

Je hebt derby’s en derby’s, maar De Pelikanen tegen Appingedam is er één  van het zuiverste water. Beide ploegen spelen op hetzelfde sportpark, delen de trainingsvelden en strijden al tientallen jaren om de gunsten van de Damster kinderen als er een keuze voor een voetbalclub moet worden gemaakt. Bovendien spelen beide standaardteams dit seizoen een belangrijke rol in de Vierde Klasse D met kansen op promotie.

      DePelikanen                                      appingedam

Het zaterdagvoetbal in Nederland wordt verhoudingsgewijs steeds sterker. Veel zondagvoetballers kiezen voor de zaterdag en complete clubs stappen over. Appingedam is daar een goed voorbeeld van, maar ook Neptunia was ooit een topper op de zondag. Ook in de grote steden zie je dit verschijnsel. In Groningen was Groen Geel op zondag jarenlang een zieltogend clubje, maar volgend seizoen speelt deze ambitieuze club in de Tweede Klasse zaterdag. Gronitas lijkt snel te volgen en zal spoedig de zondagtak voorbij gaan. Zo wordt het voor de traditionele zaterdagclubs niet gemakkelijk om te promoveren, het niveau op zaterdag stijgt sterk.

Appingedam is op weg naar de titel, daar twijfelt niemand meer aan. Het team van coach Gerard Zeeman heeft nog maar één wedstrijd verloren (Corenos) en speelde gelijk bij De Fivel, Mamio, Godlinze en SGV. Keeper Jelmer Kiewiet is de minst gepasseerde doelman ( 20 tegentreffers) en de spits Elsin Yilmaz staat met 24 goals hoog op de topscorerslijst. In de winterstop versterkte Appingedam zich met Tim de Groot, die terug kwam van zondag hoofdklasser Be Quick. Zo speelt hij weer samen met broer Roy (vorig jaar bij Holwierde)  en vormt een routineus blok met onder meer Anthon Hoorndijk en aanvoerder Job Kool. Jonge en talentvolle voetballers als Johannes Huisman ( die in de jeugd keeper was ), Jivan Vroom en Svendly Martina maken de ploeg kampioen waardig. Dat zal er ook wel van komen, maar de concurrenten ( vooral De Fivel) houden het lang vol.

Appingedam kan zaterdag de titel grijpen. Dan moet het zelf winnen en De Fivel punten verspelen. De Damsters lijken met de sterkste selectie naar de buurman te komen. Geen blessures en schorsingen, waardoor Zeeman keuze genoeg heeft. Slechts assistent Jan Medema ( oud- trainer van De Pelikanen) ontbreekt.

De jonge selectie van de thuisclub heeft sinds de doordeweekse wedstrijden last van veel blessures. De A –junioren Keizer en Raangs hebben daarom al hun debuut gemaakt in de basis. Ook komende zaterdag moet trainer Kees Bouma enkele mensen missen, maar het ziet er al een stuk beter uit dan enige weken geleden. Thijs Zuidema moet als militair op de Dam staan tijdens de 4 mei bijeenkomst, zodat de kersverse Koning Willem-Alexander ongestoord een krans kan leggen. Richard van Kaam, Jermaine Bos, Daan de Groot en Jeffrey de Vries zijn wel bij de selectie, maar niet klachtenvrij. Maar dat De Vries, Bos en Van Kaam weer deel van de selectie uit maken geeft tekenen van herstel aan. Vorige week keken zij allen nog in vrijetijdskleren toe, echter een wedstrijd tegen Appingedam wil niemand in het Peli- kamp graag missen. Stefan Jonker was woensdagavond te ziek om te kunnen trainen. Daar staat tegenover dat Nick Veentjer en Daan van Dortmont hersteld zijn van hun blessures. Gelukkig is de selectie groot en redelijk gelijkwaardig en staat het 2e elftal op de drempel van de titel.

De eerste wedstrijd zal herinnerd worden als het duel van de verdwenen spelerspassen ( van Appingedam). Een vervelende start van de eerste competitiewedstrijd ooit tussen de buren. Appingedam won toen met 4-3, maar De Pelikanen kwam in de slotfase dichtbij en had zomaar een punt kunnen pakken. Niels Dijkstra ( die de 3e maakte) had de gelijkmaker op de schoen en twee strafschop waardige situaties werden niet bestraft. Na die wedstrijd stond De Pelikanen op de 12e plaats en het gat tussen beide ploegen 8 punten. In de volgende 19 wedstrijden haalde De Pelikanen maar 1 puntje minder (45 uit 19) dan de a.s. kampioen.

De wedstrijd telt voor de 2e periode. Appingedam leidt daarin met 3 punten voorsprong op De Pelikanen. Het doelsaldo is met + 19 zes treffers beter dan dat van De Pelikanen (+13), dat een 4-0 zege nodig heeft om zich alvast voor het toetje te plaatsen, maar daar durft zelfs de meest verstokte Pelikaan niet van te dromen.  De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Silvester uit Oude Pekela.