Kampioen Omlandia heeft nog appeltje te schillen met Zuidlaren

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Prietpraat

Het was een gok, dat moet gezegd worden. Alles bij Omlandia, van de voorbereiding tot diep in de nacht, was afgelopen zaterdag afgestemd op een waar kampioensfeest. Deze kwam er uiteindelijk ook, al was het nog even afwachten of Drenthina ‘medewerking’ zou verlenen. Dat gebeurde, terwijl Omlandia ondertussen ONR met 6-0 had opgerold. Een groot feest volgde en met het predicaat van kampioen in de achterzak, werkt Omlandia haar laatste wedstrijden in de 2e Klasse af waarvoor het zaterdag als eerste bij Zuidlaren op bezoek gaat.

1366996437NJAN 0208

 Omlandia kampioen seizoen 2012-2013 tweede klasse J.

Nadat zaterdag rond een 16.45 uur het laatste fluitsignaal had geklonken, heerste er nog een vreemde spanning op het hoofdveld aan de Sportlaan in Ten Boer. Omlandia had zojuist ONR met 6-0 verslagen en van een echte wedstrijd was vlak na rust al geen sprake meer. Om te weten of de titel was behaald werd daarom meteen na afloop gekeken naar de stand in Hoogeveen, waar Drenthina punten moest laten liggen bij De Weide. Via het medium Twitter, of de Voetbalnoord-app. bleef menig supporter op de hoogte van de verrichtingen aldaar. De tussenstand die doorsijpelde was 1-1, maar onbekend was nog of dit de eindstand was. Na vier minuten onzekerheid bracht speaker Simon Schuil Sr. de verlossing door luidkeels door de microfoon te vertellen dat de 1-1 ook de eindstand was en daarmee kroonde Omlandia zich tot kampioen van de 2e Klasse J. Eerst barstte een feest los op het veld, die zich verplaatste naar de kleedkamers. Na de traditionele rit op de kar door het dorp, vervolgde het feest zich naar de kantine. En inderdaad, u voelt hem al aankomen, het was nog erg lang gezellig …

Onthaald

De wedstrijd tegen ONR kreeg, ondanks dat Omlandia een kampioenschap niet in eigen hand had, vooraf al het gestalte van een heus kampioensduel mee. Hand aan hand met jeugdspelertjes en met een entree van lichtfakkels werden Omlandia en ONR onthaald op het veld. Het weer zat mee en ook het publiek had de weg naar het Ten Boerster sportcomplex goed gevonden. Wat kon er nog mis gaan? ONR moest het bovendien doen zonder haar twee topscorers, Tim van der Meulen en Mitchell Schievels, evenals de geblesseerde doelman Klaas Kleiker. Omlandia was nagenoeg op volle sterkte en nam al na zeven minuten de leiding. Een hoekschop van Peter Wassing werd goed voor het doel geslingerd, waar Rodenaar Harmjan Poel het leer ongelukkig in zijn eigen doel werkte. De handen konden al vroeg de lucht in dus, maar ONR liet zich ook niet onbetuigd en kreeg ook twee riante doelkansen, die echter net geen doelpunt opleverden. Dat was wel het geval toen Bram Betsema na ruim twintig minuten met een droge knal scoorde en Omlandia daarmee op 2-0 zette. ONR stond zo al voor een zware taak om nog een resultaat in Ten Boer te boeken. Met deze stand werd ook de rust bereikt en omdat ook De Weide tegen Drenthina al op voorsprong was gekomen, was Omlandia virtueel al erg dicht bij de titel.

Onverschrokken

Na de onderbreking wilde Omlandia het duel zichtbaar beslissen en wie anders dan Jeroen Haan nam daarin het initiatief. Vijf minuten was de tweede helft oud, toen Haan na enig kap- en draaiwerk uit de draai het gaatje vond en via een ONR-been doelman Marten Blommers verschalkte: 3-0. Tussendoor kreeg Omlandia ook een kleine tegenvaller te verwerken omdat Drenthina de gelijkmaker aantekende in Hoogeveen. Ondanks dat deze tussenstand ook de Omlandianen bereikte, ging de thuisploeg onverschrokken door met waar het was gebleven. Na een klein uurtje spelen mocht ook de naam van Thijs Sonneveld op het scoreformulier genoteerd worden. De aanvallende middenvelder wist van dichtbij te scoren na een prima vooractie en assist van Iven Nienhuis op rechts. Lang bleef de 4-0 tussenstand hierna op het scorebord staan. Omlandia creëerde kans op kans, maar sloeg er niet in om de score op te voeren, tot de 80e minuut. Centrale verdediger en aanvoerder Martin Oudman wist uit een hoekschop alweer zijn elfde seizoenstreffer binnen te werken en amper een minuut later was het wederom raak. Na een mooie één-twee met Jeroen Haan krulde Jan Oosterbeek de 6-0 tegen de netten. Een eindstand die ruim in de dubbele cijfers was geëindigd was niet eens heel irreëel geweest, maar dat bleef ONR uiteindelijk bespaard.

Uitvechten

Nu Omlandia kampioen is, kan het de competitie uitspelen op de automatische piloot. Uiteraard willen de Ten Boersters in ieder duel nog steeds laten zien dat ze de terechte kampioen van 2J zijn, te beginnen in Zuidlaren. Eerder wonnen de Zuidlaarders knap met 0-2 in Ten Boer tijdens de seizoensouverture, al moest Omlandia het toen wel doen zonder enkele basiskrachten die later dit seizoen onder meer de basis vormden voor het huidige kampioenschap. Dat deed echter niets af aan de knappe zege, die door goals van Bob Poorta en Bas Boersma uiteindelijk tot wasdom kwam. Omlandia kwam de slechte seizoenstart te boven en stond de koppositie, die het na de 7e speelronde innam, nooit meer af. Ook Zuidlaren sloeg ondertussen de goede weg in. De afgelopen twee seizoenen eindigden de Zuidlaarders 10e (’10-’11) en 7e (’11-’12) en met de huidige gedeelde tweede plek zit er een keurige stijgende lijn in deze eindklasseringen. Samen met Drenthina zullen de mannen van Ron Krohne mogen uitvechten wie de tweede plek achter Omlandia zal gaan innemen, iets wat wellicht ook voordeel op zal leveren met het oog op de tegenstander die men zal treffen in de nacompetitie voor promotie naar de 1e Klasse. Loppersum, dat met 38 punten vijf punten achterstand op Zuidlaren op een 4e plek staat, lijkt net ver genoeg buiten bereik om al enigszins aanspraak op de nacompetitie te kunnen maken.

Jeugdproducten

Zuidlaren zal zich zaterdag ongetwijfeld een taaie tegenstander tonen. Over de inzet bij de bewoners van het Brinkdorp valt in ieder geval nooit te klagen, bovendien kent het gros van de spelers elkaar van haver tot gort. Dat valt ook af te zien aan het beleid van de Zuidlaarders, dat profiteren van haar jeugdproducten en ieder jaar de nodige spelers kunnen toevoegen aan de A-selectie. Ten opzichte van Omlandia heeft Zuidlaren toch het voordeel dat het veel spelers in de ploeg heeft die een goal kunnen maken. Zo wisten dit seizoen al dertien Drenten tot scoren te komen in 2J, tegenover zeven verschillende Omlandianen. Met twaalf treffers neemt topscorer Jos Lamain echter een bescheiden plek in op de topscorerslijst in deze competitie, gevolgd door Bob Poorta (8 goals)

ZFC Zuidlaren – Omlandia gaat zaterdag om 14.30 uur van start op Sportpark De Wenakkers. Arbiter De Jong zal hier de arbitrale touwtjes in handen hebben.