Omlandia treft flets The Knickerbockers op weg naar titel

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Prietpraat

En weer werd er een doelstelling behaald. De mogelijkheid om een riante dubbelslag in het paasweekend te slaan werd door 0-2 en 5-0 zeges op respectievelijk Fit Boys en Olympia ’28 ruimschoots benut, waardoor de titel in 2J met rasse schreden dichterbij komt. De voorsprong op Drenthina bedraagt inmiddels twaalf verliespunten en niets lijkt de Ten Boersters in de weg te staan in de weg naar de 1e Klasse. In die weg hier naartoe krijgt Omlandia komende zaterdag de studenten van The Knickerbockers op bezoek.

OmlandiaATevreden gezichten sierden het sportcomplex aan de Sportlaan afgelopen maandag in Ten Boer. Niet alleen was het sinds Sint Juttemis weer eens heerlijk voetbalweer, ook was zojuist Olympia’ 28 met 5-0 teruggestuurd naar Hasselt. Door twee rake kopballen van Martin Oudman, beide uit een hoekschop, en een bekeken schuiver van Jeroen Haan was het met de theepauze al 3-0. Hierdoor wisten de bezoekers onder leiding van Marcel Beumer dat ze voor een bijna onmogelijke taak stonden om dit na de rust weer recht te trekken. Dat zou er uiteindelijk ook niet van komen. Jeroen Haan wist in het tweede bedrijf ook nog tweemaal het net te vinden en zorgde er daarmee voor dat Omlandia zijn grootste zege van het seizoen evenaarde. Langs de lijn werd er met bewondering gesproken over Haan, die momenteel in de vorm van zijn leven lijkt te verkeren. In voorgaande jaren werd de goalgetter altijd op de vleugel geposteerd, maar in de punt van de aanval lijkt de Ten Boerster zijn draai ook uitermate goed te hebben gevonden. Dit demonstreerde hij ook al in de uitwedstrijd tegen Fit Boys, twee dagen voor het duel tegen Olympia, waarbij er met een fenomenale stift de tweede goal van Omlandia op het bord werd gezet. Uiteraard worden de andere basisspelers tekort gedaan wanneer alle lof alleen op Haan zou worden toegeschoven. Zo heeft Omlandia met Hovenkamp en Oudman een zowel robuust als voetballend defensiecentrum en hebben jongelingen als linksback Bert Zwart, doelman Devon Harmsma en aanvallende middenvelder Jeroen Dijkhuizen flink wat progressie geboekt dit seizoen. Bovendien lijken de van Holwierde overgekomen middenvelders Peter Wassing en Thijs Sonneveld al jaren in Ten Boer te voetballen en kan verdedigende middenvelder Jan Oosterbeek nog gemakkelijk mee bij een gemiddelde Hoofdklasser. Laatstgenoemde liet afgelopen zaterdag met een snoeiharde pegel tegen Fit Boys na acht minuten ook zien nog steeds over scorend vermogen te beschikken.

Keerzijde

De keerzijde van het succes dat Omlandia momenteel heeft, laat wellicht zijn sporen ook na. Jeroen Haan speelt zich met zijn scorend vermogen nadrukkelijk in de kijker bij hoger spelende amateurclubs, die zitten te springen om een garantie aan doelpunten. Daarnaast zijn er diverse spelers in de selectie die nog niet zeker weten of ze ook volgend jaar het blauwwitte tricot aanhijsen. Tel hierbij op dat John Rijzenga, Bram Betsema en Marcel Mooi te kennen hebben gegeven volgend seizoen (voorlopig) te stoppen met voetballen en dat een enkeling een stapje terug doet naar het tweede elftal, en de keuzes voor nieuwbakken trainer René Wollerich worden volgend seizoen een stuk lastiger. Omlandia, dat in principe nastreeft een stabiele 1e Klasser te willen worden, zal – wanneer het volgend seizoen waarschijnlijk in deze 1e Klasse speelt – dan ook alle zeilen moeten bijzetten om de gewenste doelstelling van de club te kunnen bewerkstelligen. Gelukkig duurt het seizoen nog wel even en kan er qua spelersmutaties ook nog een boel veranderen wat wèl in het voordeel van Omlandia kan uitvallen. Het geraamte van de club zal dan ook altijd fier overeind blijven staan en de basis vormen voor de het Omlandia waarmee een Ten Boerster zich identificeert. In Ten Boer houdt men overigens wel van een goed feestje en gezien de huidige positie op de ranglijst zal de saamhorigheid in de komende periode weer behoorlijk worden aangesterkt. Niets minder dan het kampioenschap moet er voor gaan zorgen dat dat feestje uiteindelijk ook vol overtuiging gevierd kan worden.

Stille hoop

Met nog zeven wedstrijden te gaan, kan de titel in 2J Omlandia bijna niet meer ontgaan. Met twaalf verliespunten voorsprong op naaste achtervolger Drenthina, leeft de stille hoop bij de Ten Boersters dat een eventuele titel al op 20 april gepakt kan worden in de thuiswedstrijd tegen ONR. Hierna volgen namelijk drie uitwedstrijden bij achtereenvolgens Zuidlaren, Aduard en Drenthina, die zich ongetwijfeld ook niet geheel ongelukkig zullen voelen bij een Ten Boerster invasie. Om zo snel mogelijk aanspraak te mogen maken op het felbegeerde kampioenschap zal er zaterdag ook gewonnen moeten worden van The Knickerbockers. De studentenploeg, die een aantal jaren geleden in de 1e Klasse nog meespeelde om promotie naar de Hoofdklasse, maakt dit seizoen een anoniem seizoen door in 2J. De ploeg van scheidend oefenmeester Bert Vos (volgend jaar VV Gorecht) streed ook vorig seizoen in de 2e Klasse nog lang mee om de titel, maar moest door het vertrek van enkele spelbepalers pas op de plaats maken. ‘Te groot voor het servet, te klein voor het tafellaken’, lijkt een gezegde die deze jaargang van toepassing is op de blauwhemden. De studentenploeg moet het dit seizoen hiernaast niet echt van uitwedstrijden hebben, zo laten de statistieken zien. Van de 24 verzamelde punten werden er acht in uitwedstrijden behaald. Niettemin zijn de bespelers van sportcomplex TKBello de laatste vijf wedstrijden wel ongeslagen en boekten ze afgelopen maandag een minieme 0-1 zege op bezoek bij concurrent Aduard 2000. Michiel Veldhuis, Karst van der Velde en Hugo Odding zijn binnen de selectie van TKB de meest ervaren Knickerbockers en maakten zowel de gloriedagen in de 1e Klasse als het lastige huidige seizoen mee. Topscorer van de ploeg is aanvaller Maarten Duisterwinkel met 8 treffers, maar Duisterwinkel is niet altijd verzekerd van een basisplaats. Het zal dan ook lastig worden om te zeggen hoe de studenten zaterdag in Ten Boer voor de dag zullen komen.

Omlandia – The Knickerbockers zal zaterdag op de welbekende tijd van 14.30 uur beginnen aan de Sportlaan in Ten Boer. Scheidsrechter Van der Wal zal deze wedstrijd in goede banen gaan leiden.