Omlandia treft Aduard pas voor eerste maal dit seizoen

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Prietpraat

Na de degelijke 3-1 zege die Omlandia afgelopen zaterdag op SC Scheemda boekte, kan de agenda er zo onderhand bij worden gepakt. Als de Ten Boersters geen rare dingen meer gaan doen is het niet meer de vraag of, maar wanneer de titel in 2J gepakt zal worden. Met negen verliespunten voorsprong op naaste achtervolger Drenthina, moet het wel heel raar lopen wil Omlandia nog naast het kampioenschap grijpen. Om dit doel te bereiken, wil de ploeg van Goedkoop en Schuil jr. zaterdag op bezoek bij Aduard 2000 ook winnen. Beide ploegen spelen pas voor de eerste keer tegen elkaar dit seizoen.

 OmlandiaA

Zolang de weergoden er nog moeite mee hebben om definitief afscheid te nemen van de winter, zal het er op de noordelijke voetbalvelden ieder weekend weer om spannen of er weer gevoetbald kan worden. Bij Omlandia moest zaterdag vrijwel het hele jeugdvoetbal in eigen huis geschrapt worden, maar gelukkig kon het hoofdveld een wedstrijd van het vlaggenschip wel aan. SC Scheemda was deze zaterdag de tegenstander en hoopte in Ten Boer stiekem op een resultaat in de hoop degradatie in 2J te ontlopen. Ten opzichte van de eerdere ontmoeting, medio oktober vorig jaar (2-5 voor Omlandia), is er bij de groengelen veel veranderd. Niet alleen keerde goalgetter Danny Blaauw terug bij Scheemda, ook de resultaten van de Oost-Groningers waren nadien een stuk beter dan voorheen. Verzamelden de Scheemders vóór de ontmoeting met Omlandia in oktober maar twee schamele puntjes, de ploeg reisde zaterdag vol vertrouwen naar Ten Boer met inmiddels vijftien verzamelde punten. Omlandia diende het keurkorps van Cor Grozema dan ook niet te onderschatten.

amusementswaarde

Aan de eerste minuten van het duel, dat overigens onder prima weersomstandigheden kon worden afgewerkt, was niet te zien dat er bij Omlandia ook maar enige sprake was van onderschatting. De gastheren begonnen sterk aan de wedstrijd en binnen vijf minuten was de gehoopte snelle voorsprong al een feit. Na een snelle tegenstoot bediende Bram Betsema op links Jeroen Haan, die met een diagonale uithaal scoorde. Doelman Kuipers mocht zich deze goal enigszins aanrekenen, want de goalie zag er niet goed uit bij de treffer van Haan. Omlandia bleef aanvallen opzetten en had na twintig minuten al aardig wat hoekschoppen mogen nemen, die allen geen succes opleverden. Toch kwam de verwachte 2-0 niet veel later. Na 22 minuten speelde Jan Oosterbeek zichzelf goed vrij rond de rand van het doelgebied, waarna zijn gerichte schuiver in de rechterhoek de 2-0 betekende. Hierna kroop Scheemda wat meer uit haar schulp, maar dit leverde geen aansluitingstreffer op. Omlandia bleef bovendien de bovenliggende partij, al waren er op het scorebord voor de theepauze geen wijzigingen meer. In de rust had Scheemda haar topscorer in de kleedkamers achtergelaten en leek de angel uit de jonge ploeg van Grozema definitief te zijn verdwenen. Omlandia bezegelde haar overwicht na de rust nogmaals met een goal van Oosterbeek, maar de amusementswaarde zakte na een uur spelen naar een bedenkelijk niveau. Omlandia hoefde niet meer en kon hierdoor de wisselspelers John Rijzenga, Nick Akkerman en Marcel Mooi nog aardig wat speeltijd geven. Scheemda had moeite om nog een vuist te maken, al mocht de ploeg na tachtig minuten nog wel een eretreffer aantekenen in de persoon van Robbin Blaauw.

Kampioensschaal

Dat Omlandia bij winst in ieder geval een goed weekend tegemoet zou gaan werd mede ingegeven door het feit dat één van de naaste achtervolgers (Zuidlaren of Drenthina) ook punten zou laten liggen aangezien ze tegen elkaar speelden. Hierbij kwam Drenthina met een ‘gestolen’ 0-1 zege in Zuidlaren als winnaar uit de bus en is hierdoor definitief de naaste achtervolger van Omlandia geworden, ondanks het ruime puntenverschil. Zuidlaren heeft de derde plek inmiddels overgedragen aan promovendus CSVH, al heeft de ploeg uit Hoogkerk wel een wedstrijd meer gespeeld. Omlandia zal echter vooral naar zichzelf moeten kijken als het aan het eind van de rit met de kampioensschaal in de hand wil staan, zo luidt het devies van Goedkoop en Schuil jr. Er zullen geen onnodige punten gemorst moeten worden, waardoor ook komende zaterdag enkel en alleen de drie punten zullen tellen wanneer Omlandia afreist naar Aduard. Opvallend genoeg troffen beide teams elkaar, mede door de vele afgelastingen, nog niet eerder dit seizoen. Aduard 2000 speelt haar tweede achtereenvolgende jaar in de Tweede Klasse, waar het voorheen vrijwel altijd een klasse lager bivakkeerde. Met André van de Kerkhof heeft de equipe van Rob Vliek een ervaren doelman, dat verder bestaat uit bekende namen als Wiegert Linde en Eltjo Velting. Laatstgenoemde wist vorig jaar liefst twaalf keer in competitieverband te scoren, maar is dit seizoen wat terughoudender in zijn scoringsdrift. Aanvaller Barteld Faber, die afgelopen zomer overkwam van Zuidhorn, moet deze jaargang voor de goals zorgen en staat al op zes treffers. Met vier goals doen Martijs van Beusekom en Jeffrey Eggens het ook niet onverdienstelijk. Afgelopen weekend verloren het paarswitten met 2-1 bij laagvlieger Glimmen, waar het een 0-1 voorsprong weggaf. Hier herstelde Aduard zich echter prima van, door woensdagavond de inhaalwedstrijd bij hekkensluiter Fit Boys met 0-4 te winnen. Hierdoor staat de ploeg van Rob Vliek na 17 wedstrijden op een zevende plaats.

Blessurefront

Omlandia kon tegen Scheemda vanwege werkverplichtingen niet beschikken over aanvaller Iven Nienhuis, maar hij is tegen Aduard 2000 wel weer van de partij. John Rijzenga maakte tegen Scheemda ook weer speelminuten en voegt zich weer volledig bij de wedstrijdselectie. Positief nieuws van het blessurefront is er ook in de persoon van Kees van der Wolde, die bij de B-selectie van Omlandia voor het eerst in lange tijd weer volop trainde. Doelman Jan van der Zweep, die ook langdurig geblesseerd was, doet het na zijn blessure ook rustig aan en zal in het restant van dit seizoen fungeren als back-up voor 1e doelman Devon Harmsma, waar ook de langdurig geblesseerde doelman Limuel Mulder weer gestaag aan trainen kan denken. Niels Meier, die herstelt van een driedubbele teenbreuk, moet zich al wel gaan richten op het volgende seizoen. Omlandia en Aduard trappen zaterdag om 14.30 uur af op het gemeentelijke sportpark in Aduard, waar scheidsrechter Meiring de arbitrale leiding heeft.