Omlandia wil Glimmen ook voor derde maal verslaan

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Prietpraat

Omlandia kan terugkijken op een meer dan geslaagde 15e speelronde. Niet alleen sloegen de Ten Boersters met een 2-3 zege een aanval van opponent De Weide op de subtop af, ook de naaste concurrenten Drenthina en ZFC Zuidlaren lieten punten liggen. Voor zover het nog niet uitgesproken was, kan Omlandia in het restant van de competitie als dè titelkandidaat in 2J worden bestempeld. Om dit stempel kracht bij te zetten, zal ook Glimmen zaterdag aan de zegekar gebonden dienen te worden. Beide ploegen treffen elkaar dit seizoen al voor de derde keer in officieel verband.

 OmlandiaAMet De Weide en Omlandia stonden er afgelopen zaterdag op Sportpark Schutlanden twee ploegen tegenover elkaar die het best uit de winterstop waren gekomen. De Weide met drie opeenvolgende zeges, terwijl Omlandia er twee had mogen bijschrijven. De onderlinge ontmoeting in Hoogeveen was dan ook uiterst interessant voor volgers van het amateurvoetbal in 2J. Met Bert Zwart wederom op de positie van de geblesseerde John Rijzenga ging Omlandia ietwat vertwijfeld van start. De Weide profiteerde dankbaar in de persoon van Jeffrey Pot, die na een kwartier met een onhoudbare knal in de rechterbovenhoek Devon Harmsma kansloos liet en de 1-0 aantekende. Een moeilijke middag leek in het verschiet te liggen, alleen al gezien het feit dat De Weide in de laatste drie duels slechts één tegentreffer hoefde toe te staan. Omlandia is echter ook de meest makkelijk scorende ploeg van 2J en dat woog ditmaal zwaarder dan de eerstgenoemde statistiek. Amper vier minuten na de 1-0 vond Jeroen Dijkhuizen naamgenoot Jeroen Haan, en laatstgenoemde verschafte zich randje buitenspel ruimte rond het doelgebied van de thuisclub, om vervolgens met zijn gevreesde linkerbeen hard en laag raak te schieten. Blijkbaar wakkerde Haan’s 20e seizoentreffer ook zijn zelfvertrouwen aan, want wederom vijf minuten later probeerde Omlandia’s topscorer het nogmaals. Deze keer werd er ineens vanaf 25 meter uitgehaald en zeilde het schot kiezelhard achter de verbouwereerde doelman Henri van der Weide.

De Weide bleek niettemin een stugge opponent. Had Jeffrey Pot met een waarschuwingsschot al de paal geraakt, vlak voor rust leidde een assist van diezelfde Pot de 2-2 in. Vanaf de achterlijn trok de aanvaller voor en in een uiterste poging om de gelijkmaker te voorkomen, gleed Roelof Lode de bal in zijn eigen doel. Zo gingen beide ploegen met 2-2 de rust in en warmden de supporters zich hoopvol in de kantine op voor nog zo’n spectaculaire 45 minuten. Gaandeweg de tweede helft op de klok wegtikte, bleek al dat deze niet van dezelfde kwaliteit was als het eerste bedrijf. Ook niet onlogisch, aangezien beide teams meer hamerden op defensievere zekerheid. Uiteindelijk bleek Omlandia de langste adem te hebben. Tien minuten voor tijd werd Jan Oosterbeek over de as van het veld met een lange bal vrijgespeeld en met een bekeken lob lepelde de middenvelder de winnende goal tegen de touwen. De vreugde na het laatste fluitsignaal was dan ook groot, zeker toen na afloop de overige uitslagen binnensijpelden. Een terechte zege voor de ploeg die het best met de gecreëerde mogelijkheden omging, zo was vriend en vijand er na afloop wel over eens.

Van alle uitslagen in 2J had Omlandia misschien nog wel het meest baat bij het resultaat van Glimmen, dat komende zaterdag te gast zal zijn in Ten Boer. De Glimmenaren wisten de naaste achtervolger van Omlandia, Drenthina, namelijk in eigen huis op een 1-1 gelijkspel te houden. Hierdoor is het verschil in verliespunten tussen beide ploegen inmiddels opgelopen tot zeven punten. Glimmen lijkt, naarmate de temperaturen richting het nulpunt daalden, beter in vorm te komen. Vanuit een vrij uitzichtloze situatie als hekkensluiter werd 2012 afgesloten met twee uitzeges op bezoek bij Loppersum en The Knickerbockers. Het nieuwe jaar werd ingeluid met een uitzege bij Olympia ’28. De nederlaag van vorige week tegen De Weide was dan wel een negatieve onderbreking van deze serie, maar het puntje in eigen huis tegen Drenthina vergoedde afgelopen zaterdag een hoop. Promovendus Glimmen wist in eigen huis louter slechts twee puntjes te verzamelen en is op vreemde bodem dus blijkbaar tot meer in staat. Dat bleek ook toen Omlandia in het bekertoernooi eind november in eigen huis tegenstander was van de roodhemden. In een wellicht onverwacht spannende wedstrijd won Omlandia weliswaar met 3-2, maar liet Glimmen wel zien dat het ten opzichte van de eerdere competitie-ontmoeting in Glimmen (0-3 voor Omlandia) weer iets gegroeid was. Glimmen zal dan ook zeker weer alles in het werk stellen om ook Omlandia punten af te snoepen in de spannende strijd tegen degradatie. Glimmen vaart vooral wel op de scoringsdrang van Tim Oosterhof die tegen Drenthina alweer zijn 250e (!) doelpunt voor Glimmen noteerde en dat is een statistiek om trots op te zijn. Ook aanvalskompaan Max Blaauw was dit seizoen al vijfmaal trefzeker.

Omlandia en Glimmen zullen zaterdag rond de klok van 14.30 uur aftrappen aan de Sportlaan in Ten Boer, waar arbiter Knetsch de wedstrijdleiding in handen zal hebben.