Omlandia wil naaste achtervolger Drenthina tik uitdelen

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Prietpraat

Omlandia bereikte afgelopen zaterdag door een 3-2 zege op Glimmen de 3e ronde van het bekertoernooi. Het was echter een publiek geheim dat het vizier van Omlandia stiekem al gericht stond op het duel van komende zaterdag. Dan wordt er weer gestreden in competitieverband en wel tegen achtervolger Drenthina. De Emmenaren staan vijf punten achter Omlandia en moeten winnen om in de titelrace te blijven. OmlandiaA

 

 

 

Omlandia speelt al enkele weken in een lekker ritme. Helemaal geweldig is dat alle gespeelde wedstrijden ook allemaal gepaard gaan met overwinningen. Hierdoor zullen ook veel toeschouwers gedacht hebben dat de winnaar van het bekerduel tussen Omlandia en Glimmen op voorhand al min of meer vast stond. Het publiek dat besloot om deze wedstrijd vanuit de kantine of achter het doel te volgen, kreeg hier echter weinig van mee. Er stond op het Sportcomplex aan de Sportlaan, zoals op zoveel Groningse accommodaties zaterdag, namelijk een enorme haag van mist. Door deze mist was eerder op de ochtend al een wedstrijd tussen de damesteams van Omlandia en Woltersum (tijdelijk) afgelast en het leek ook een ruwe spelbreker te worden bij Omlandia – Glimmen. Gevoetbald werd er uiteindelijk ‘gewoon’. Uiteindelijk won Omlandia met 3-2 van de Noord-Drentse ploeg, die weliswaar tweemaal tot scoren kwam, maar het qua veldspel duidelijk moest afleggen tegen de thuisploeg. De tegentreffers ontstonden na defensieve onzorgvuldigheden, al was de afronding in beide gevallen wel fraai. Het geeft voor Glimmen in ieder geval aan dat de ploeg met veel wilskracht en scherpte menige ploeg in 2J wellicht nog punten kan afsnoepen. Het betrof ditmaal echter een bekerduel, dus kan Glimmen haar volledige concentratie nu verleggen naar de strijd om lijfsbehoud. Voor Omlandia, dat met een 2-1 voorsprong de rust in ging, scoorde Jeroen Haan de eerste twee treffers. Wie tussen de mist door goed had gekeken, zag dat Omlandia’s topscorer op zijn karakteristieke wijze weer tweemaal het net had gevonden. Bij de eerste goal (’10) wist Haan met een gekruld schot in de verre hoek te scoren en bij zijn tweede treffer (’26) zag Haan de doelman iets te ver voor zijn goal staan, waarna de erop volgende inzet van zo’n twintig meter ook doeltreffend was. Op Jeroen Haan lijkt momenteel geen maat te staan. Thijs Sonneveld was verantwoordelijk voor de winnende treffer. Op aangeven van Bram Betsema wist de middenvelder het leer net op tijd langs de Glimmer goalie te prikken: 3-2.

Permitteren

Omlandia kon het zich tegen Glimmen permitteren om Jan Oosterbeek vanaf het eerste fluitsignaal op de bank te posteren, aangezien de middenvelder niet voluit had kunnen trainen vorige week. Ook Jeroen Dijkhuizen startte, net als een week eerder, op de bank. De aanvallende middenvelder van de Ten Boersters werd gepasseerd ten faveure van Bram Betsema en zal hard moeten werken om zich weer in de basiself terug te knokken. Omlandia plaatste zich door de zege op Glimmen uiteraard voor de volgende ronde van het bekertoernooi. Helaas stroomt Omlandia niet meteen door naar de 3e Knock-outronde, maar zal er eerst een tussenronde moeten worden afgewerkt. Hierin zal SC Genemuiden de tegenstander worden. De ploeg uit Overijssel won dinsdagavond na strafschoppen van Hoofdklasser Staphorst en zal Omlandia waarschijnlijk op 15 december ontvangen op haar eigen sportpark. Dat dit een zware dobber gaat worden voor de ploeg van Goedkoop en Schuil jr. staat inmiddels wel vast, want Genemuiden komt uit in de Topklasse en nooit trof Omlandia in een officiële wedstrijd een ploeg van zo’n formaat. Hoop op een stuntje is er echter altijd, want SC Genemuiden had het in de eerste knock-outronde van de beker ook erg lastig op bezoek bij 3e Klasser Hollandscheveld (1-2 winst).

Belangrijker

De bekerontmoeting wordt in Ten Boer eerst op de lange baan geschoven, want het affiche van komende zaterdag is een stuk belangrijker. Drenthina zal op bezoek komen bij Omlandia en dit betekent een ontmoeting tussen de nummers één en twee van 2J. De Emmenaren moeten een achterstand van vijf punten goedmaken op Omlandia, waardoor de belangen groot zullen zijn. ZFC Zuidlaren, dat één puntje achter Drenthina op de derde plek staat, zal het duel in Ten Boer dan ook met argusogen gaan volgen. Drenthina begon net als Omlandia slecht aan het seizoen en verloor eveneens op de eerste speeldag al met 3-2 bij Fit Boys. Hierna herpakten de mannen van Gerrie Benes zich en werd er een serie van acht opeenvolgende overwinningen neergezet. Omdat Omlandia ondertussen ook maar bleef winnen, ontspon zich een interessante nek-aan-nek race om de eerste plek in 2J. Tijdens de laatste twee competitiewedstrijden kwam de klat er bij Drenthina dan toch ietwat in. Eerst moesten de groenwitten in blessuretijd een gelijkspel toestaan op bezoek bij Olympia ’28 en een week later wisten de Zuid-Drenten een 0-2 achterstand tegen De Weide op de valreep nog weg te werken middels een 2-2 remise. Waar Omlandia in Jeroen Haan een echte topscorer kent, zijn de totnogtoe gescoorde  32 goals van Drenthina aardig verdeeld over de selectie. Stefan Holties, die twee seizoenen geleden overkwam van SVBO, heeft inmiddels acht keer gescoord en wordt op de voet gevolgd door zijn ploeggenoten Willem Prins (6 goals), Jeroen Scheper en Mark Lubberts (beiden 6 goals).

Titelfavoriet

Drenthina degradeerde afgelopen seizoen uit de 1e Klasse omdat SC Rouveen over twee wedstrijden in de nacompetitie de meerdere was van de equipe van Gerrie Benes. De oefenmeester, die al aan zijn zesde seizoen in dienst van de Emmenaren is begonnen, wil graag terugkeren naar de 1e Klasse. Benes sprak Omlandia voorafgaand aan de ontmoeting tussen beide ploegen echter al uit tot dé titelfavoriet in 2J. Dat artikel is via onderstaande link te lezen:  http://www.tweenul.nl/nieuws/zuidoost-drenthe/article266181.ece/gerrie-benes-wil-graag-nog-een-seizoen-bij-drenthina-blijven. Omlandia en Drenthina zijn ook geen onbekenden van elkaar. Vers in het geheugen liggen ongetwijfeld nog beide ontmoetingen tussen de clubs in de 1e Klasse. In dit kortstondige avontuur, waarbij Omlandia na één seizoen in deze klasse meteen weer degradeerde, won Drenthina beide wedstrijden van de Ten Boersters. In Emmen won de thuisploeg door treffers van Ruben Kemperink en Mark Lubberts met 2-1, terwijl Jeroen Haan namens Omlandia tussendoor nog gelijk had gemaakt. In Ten Boer was Omlandia destijds zeker niet minder dan Drenthina, maar gingen de Drenten door een gelukkige treffer van Michiel Mepschen toch met de winst aan de haal. Ook een seizoen eerder, in de 2e Klasse, troffen Omlandia en Drenthina elkaar. Toen verloor Omlandia in eigen huis zelfs met 0-5, al werd dit met een 0-2 zege in Emmen (goals: Haan en Oosterbeek) rechtgezet. Omlandia heeft in eigen huis dus zeker wat goed te maken tegen Drenthina. Halverwege de jaren ’90 waren Omlandia en Drenthina ook in een spannende kampioensrace verwikkeld. Lees daarover meer via onderstaande link:  http://www.tweenul.nl/nieuws/noordwest-groningen/article267841.ece/omlandia-drenthina-terug-in-de-tijd

Het zal zaterdag ongetwijfeld een spannende ontmoeting gaan worden in Ten Boer. Omlandia kan beschikken over een vrij fitte selectie, behoudens de langdurig geblesseerde keepers Limuel Mulder en Jan van der Zweep. Jan Oosterbeek zal naar alle waarschijnlijkheid weer terugkeren in de basisploeg. Omlandia – Drenthina zal zaterdag starten om 14.30 uur aan de Sportlaan, waarbij het duel onder leiding zal staan van arbiter Van der Meijden.