Stand van zaken periodekampioenschappen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Prietpraat

Het komende weekend staat in veel klasses in het teken van de eerste periodetitel. In de diverse klasses is het moment daar dat de eerste periode winnaar bekend zal worden en Puurvoetbalonline loopt daarom even door Voetballand Wonderland om te kijken wie daadwerkelijk de grootste kanshebbers zijn voor de eerste periodetitel.

naamloos

Als alles zo was verlopen zoals het had moeten verlopen in de eerste klasse E van het zaterdagvoetbal dan zou VIBOA op dit moment de beste papieren hebben gehad of sterker nog, de periode al in de zak hebben. De Winsumers gaan namelijk aan de leiding met 21 punten uit zeven duels gevolgd door PKC’83 en Drachtster Boys die op zes punten achterstand staan. Maar door het terugtrekken van Holwierde zal de periodeverdeling iets anders gaan want nu wordt de periodekampioen pas na 12 duels bekend in plaats van na acht duels. De derde periode zal gaan naar de ploeg die zonder periode het hoogst op de ranglijst staat. Dus voor alle duidelijkheid, nog geen periodetitel te verdelen in de eerste klasse E dit weekend.

In de tweede klasse F heeft Omlandia uit Ten Boer de beste papieren al is het nog geen uitgemaakte zaak dat het zaterdagmiddag rond de klok van half vijf feest in de tent is in Ten Boer. Zuidlaren, Drenthina en Loppersum zijn namelijk de kapers op de kust voor de Ten Boersters die zelf thuis aantreden tegen Fit Boys en zien dat Drenthina op bezoek gaat bij Loppersum. Zuidlaren krijgt op hetzelfde moment bezoek van Aduard 2000 zodat het volstrekt duidelijk is dat wie de eerste periodetitel zal in 2F winnen echt koffiedik kijken is.

In 3C zal de periodestrijd zaterdagmiddag nog niet beslist worden want die competitie bestaat uit 14 clubs zodat er 26 duels afgewerkt moeten worden. Daarnaast hebben vier clubs, De Heracliden, Opende, Noordwolde en Groen Geel een duel minder afgewerkt. Daardoor zal de eerste periodetitel in 3C zaterdag ergens in november bekend worden en als de weergoden ons ongunstig gestemd zijn misschien nog wel later. Theoretisch gezien heeft Groen Geel de beste papieren maar de Stadjerders gaan zaterdag 27 oktober bij De Heracliden op bezoek dat een prima slag kan slaan als het Groen Geel kan verslaan.

Appingedam wordt normaal gesproken de winnaar van de eerste periode in de vierde klasse D want de Damsters staan twee punten voor op De Fivel en maken ook in de vierde klasse een sterke indruk. De ploeg van trainer Gerard Zeeman schakelde vorige week Loppersum nog uit voor de beker en geldt voor velen ook als de absolute favoriet voor de titel in 4D.

In de vierde klasse C van het zondagvoetbal maakt Hunsingo de grootste kans op de eerste periode maar dan moeten de Winsumers thuis wel winnen van Harkstede. Nummer twee Siddeburen, dat op bezoek gaat in Tolbert, staat namelijk maar een punt achter de koploper en zal bij een misstap van Hunsingo eventueel profiteren en er met de titel van door gaan. Maar op voorhand heeft de ploeg van trainer Egbert Darwinkel alles gewoon in eigen hand

In de vijfde klasses van het zaterdagvoetbal duurt het nog een aantal weken, en misschien wel maanden voordat we zover zijn dat de periodetitels daar verdeeld kunnen worden. Een loodzware opgave om uit de vijfde klasse te komen is een veelgehoorde opmerking en dat is ook absoluut de waarheid. Dertien clubs, een kampioenschap en twee periodetitels maakt de spoeling dun voor de verenigingen die de ambitie hebben om de ‘kelder’ van het amateurvoetbal te verlaten. Waar het in de vijfde klasse E van het zaterdagvoetbal ongemeen spannend is aan de kop met Stedum, Engelbert en Zuidhorn is dat in 5F niet anders. Ook daar staan een groot aantal clubs er prima voor want zes clubs, waaronder Noordpool komen daar zeker nog in aanmerking voor een hoge klassering. Dat geldt niet voor klasse 5D van het zondagvoetbal waar De Wȃlden de ranglijst aanvoert en zich achtervolgt weet door een vijftal, dat ook allen de aspiraties hebben om eindelijk eens uit de vijfde klasse te vertrekken.