Omlandia – Fit Boys in teken van Ten Boerster periodetitel

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Prietpraat

Na een zakelijke 0-1 bekerzege bij de Onstwedder Boys, waar Omlandia niet wervelend speelde maar wèl wist te winnen, wordt het vizier dit weekend weer op het competitievoetbal gericht. De laatste twee competitiewedstrijden werden gespeeld bij Scheemda (14e) en Glimmen (13e) en zaterdag is Fit Boys, dat momenteel 11e staat, in Ten Boer te gast. Bij een overwinning is Omlandia verzekerd van de 1e periodetitel

 OmlandiaANee, Omlandia heeft de laatste weken wel eens beter gevoetbald dan afgelopen zaterdag. Daar waren zowel de Ten Boerster supporters als de spelers van Omlandia’s hoofdmacht het wel over eens. De 0-1 zege die Omlandia in Onstwedde boekte tegen de plaatselijke voetbaltrots kreeg na afloop dan ook meer het predikaat ‘ploeterend’ dan ‘glansrijk’ mee. Omlandia had het niet eens verschrikkelijk moeilijk tegen de oranjehemden, maar kwam er nooit echt aan toe om haar gewenste spelletje te spelen. Met een flinke dosis strijd en wilskracht wist Onstwedder Boys er in ieder geval voor te zorgen dat het verschil tussen de middenmoter in de 4e Klasse en de koploper van de 2e Klasse nooit echt tot wasdom werd gebracht. Niettemin liep de thuisploeg wel de hele wedstrijd achter de feiten aan. Omlandia was na een krappe tien minuten al op voorsprong gekomen omdat Onstwedder Gerbrand Spaans een lage voorzet van Bram Betsema onbedoeld met een harde schuiver achter zijn eigen doelman Rein Koudstaal werkte. Jeroen Haan en Thijs Sonneveld verzuimden vlak hierna om het duel vroegtijdig op slot te gooien en hierdoor bleef Onstwedder Boys – zonder echte kansen te creëren – geloven in een goede afloop. Verder dan een kopballetje vlak na rust, waarbij Devon Harmsma goed opgesteld stond, kwamen de Oost-Groningers echter niet. In het vervolg kregen Henk van der Wolde, Tim Faber en Bert Zwart nog speeltijd van Goedkoop en Schuil jr, maar ook dit trio kon geen verandering meer brengen in de tussenstand.

Papieren

Nadat het bekerduel met hangen en wurgen tot een goed einde werd volbracht, was die missie in ieder geval geslaagd. Aan de overwinningsplicht was voldaan en voor het eerst sinds mensenheugenis plaatste Omlandia 1 zich eens voor de 2e knock-out ronde in het bekertoernooi. In de spelersgroep werd de hoop al uitgesproken op een leuke regionale tegenstander zoals bijvoorbeeld Appingedam, dat Loppersum verrassend met 3-0 versloeg. Terwijl Omlandia afgelopen zaterdag haar opwachting maakte in het bekertoernooi, werden er op hetzelfde moment in de competitie ook twee inhaalduels afgewerkt. Eén hiervan won ZFC Zuidlaren met 3-1 van ONR, waardoor de Zuidlaarders nu samen met Omlandia aan kop in de 2e Klasse J staan met zestien verzamelde punten. Omdat het doelsaldo van Omlandia echter negen doelpunten in het voordeel is ten opzichte van die van de Drenten, zal Omlandia komende zaterdag de beste papieren hebben om de 1e periodetitel in de wacht te slepen. Hiervoor volstaat een overwinning in de thuiswedstrijd tegen de Fit Boys uit Beilen, terwijl Zuidlaren het thuis opneemt tegen Aduard 2000. Mochten Omlandia èn Zuidlaren niet thuis geven, dan kan Drenthina (15 punten) of SC Loppersum (14 punten) de lachende derde worden. Deze twee ploegen treffen elkaar in een onderling duel in Loppersum.

Staart

Zoals gezegd staat Omlandia er dus het beste voor om zaterdag de eerste periodetitel voor zich op te eisen. Hiervoor zal eerst de horde Fit Boys moeten worden omzeild. De Beilenaren begonnen met zes punten uit drie duels prima aan het lopende seizoen, maar nadien volgden drie opeenvolgende nederlagen. Omdat Fit Boys vorige week tegen De Weide een 2-0 voorsprong uit handen gaf en nog een 2-2 gelijkspel moest toestaan, is de formatie van Frens Waninge inmiddels afgedaald naar de staart van de rangschikking. Ongeacht of de Drenten dit seizoen onderin of bovenin de ranglijst zullen bivakkeren, mag de aanwezigheid van Fit Boys op 2e Klasse-niveau sowieso een compliment verdienen. Alle selectiespelers van de ploeg kwamen in hun hele loopbaan louter uit voor de Beilense amateurvereniging waar ze groot zijn gebracht en dat verdient een compliment. Vorig seizoen resulteerde de werkwijze met eigen kweek tot een voorlopig hoogtepunt. Fit Boys werd toen namelijk kampioen van de 3e Klasse D door een bloedstollende kampioensrace met Hollandscheveld ternauwernood in haar voordeel te beslissen. Net als in de 3e Klasse, probeert trainer Frens Waninge zijn ploeg ook een niveau hoger het spel te laten maken. Een gedurfde keuze, die onder meer overwinningen tegen Zuidlaren en Drenthina opleverde, maar getuige de 2-7 nederlaag tegen VHK ook al eens averechts werkte. Aanvaller Jermo Verbeek wist reeds viermaal het net te vinden voor zijn ploeg, maar ook zijn ploeggenoten in de overige linies waren al enkele malen trefzeker. Wanneer Fit Boys ook in Ten Boer een positieve spelopvatting zal hanteren, zal zich zeker een leuke wedstrijd ontspinnen tegen Omlandia, dat zelf ook aanvallend denkt. Bovendien hoefde de Omlandiaanse slechts viermaal een tegendoelpunt toe te staan.

Karwei

Op basis van het verleden zal Fit Boys voor een lastig karwei staan in Ten Boer. Voor de laatste competitieontmoeting tussen beide ploegen moeten we hiervoor terug naar het seizoen ’99-’00, toen Omlandia in eigen huis met 1-0 te sterk was voor de Drenten. In de uitwedstrijd was Fit Boys overigens wel de sterkste, door de drie punten via een 3-0 zege op Sportpark Noord-West te houden. Zowel in de seizoenen ’00-’01 als ’01-‘02 troffen Omlandia en Fit Boys elkaar wederom, alleen ditmaal in de nacompetitie en beide keren voor een plekje in de 2e Klasse. In het seizoen ’00-’01 was Omlandia met zowel 2-4 als met 3-2 te sterk voor de Beilenaren en in het seizoen ’01-’02 won Omlandia thuis met 1-0, terwijl er in Beilen 1-1 werd gelijkgespeeld. Beide Omlandia-goals waren destijds afkomstig van Erwin Buist. Overigens promoveerde Omlandia ondanks winst in de beide confrontaties in beide seizoenen niet, omdat respectievelijk VHK en De Weide in de hierop volgende nacompetitieronde te sterk bleven. De laatste ontmoeting tussen Fit Boys en Omlandia dateert van vorig seizoen en toen betrof het een oefenwedstrijd. Omlandia was toen in de winterstop met 4-1 te sterk voor de groengele equipe uit Beilen, door goals van Jeroen Haan 2x, Bram Betsema en Iven Nienhuis. Voor Fit Boys was Wieger Oldersma trefzeker. 

1e periodetitel

Omlandia zal het zaterdag tegen Fit Boys, net als tegen Onstwedder Boys, moeten stellen zonder Iven Nienhuis, die vanwege zijn werk helaas verstek moet laten gaan. Jan Oosterbeek, die afgelopen zaterdag eveneens vanwege zijn werk niet speelde, is er tegen Fit Boys wel weer bij. De langdurig geblesseerden Limuel Mulder, Jan van der Zweep en Kees van der Wolde zijn inmiddels met hun herstel bezig, maar voetballen is voor dit trio voorlopig nog ver weg. Voor de rest zal Omlandia met een fitte selectie de 1e periodetitel in de wacht proberen te slepen. Uiteraard hopen de spelers dat dit kan worden bewerkstelligd met de steun van veel supporters. Omlandia – Fit Boys start zaterdag om 14.30 uur en staat onder leiding van arbiter De Zeeuw.