Omlandia weer richting Oost-Groningen

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Prietpraat

Er waren veel vrolijke gezichten te bespeuren bij voetbalminnend Ten Boer, afgelopen zaterdag. Het vlaggenschip van Omlandia wist met 2-5 te winnen bij SC Scheemda, zag concurrent Drenthina de boot in gaan tegen ZFC Zuidlaren en mag zich hierdoor voorlopig koploper in de 2e Klasse J noemen. Bovendien heeft Omlandia door de zege in Scheemda nu ook de beste papieren voor de 1e periodetitel. A.s. zaterdag gaat Omlandia op bezoek bij Onstwedder Boys, in de 1e knock-out ronde van het bekertoernooi.

OmlandiaA

 Met de twee tegengoals die Omlandia in Scheemda kreeg, kwam er voor de Ten Boerster defensie een einde aan een periode van 486 minuten zonder competitieve tegendoelpunten. Doelman Devon Harmsma moest op het Scheemder Sportpark d’Oosterd na 25 minuten voor het eerst sinds lange tijd weer eens een bal uit zijn net vissen, nadat Tom Knollema de sluitpost uit de nastoot van een afgeslagen hoekschop had gepasseerd. De openingstreffer voor de thuisploeg was overigens flink tegen de verhouding in, want Omlandia had op dat moment al lang en breed op voorsprong moeten staan. Zo kopte Martin Oudman al binnen één minuut op de lat uit een hoekschop en trof Jan Oosterbeek vlak voor de 1-0 de paal na een pegel vanaf zo’n 25 meter. De illusies die de Scheemder voetballers hierna wellicht koesterden, werden echter al snel weer in de kiem gesmoord. In een tijdsbestek van zes minuten scoorde Jeroen Dijkhuizen uit voorzetten van respectievelijk Thijs Sonneveld en Iven Nienhuis tweemaal met het hoofd en was de stand weer 1-2. Op slag van rust had Dijkhuizen zelf ook nog een goede voorzet in huis, maar Jeroen Haan kopte deze tegen de binnenkant van de paal in plaats van tegen de netten, waardoor 1-2 de ruststand was. Niettemin was Omlandia, dat ruim tachtig procent balbezit had, in de eerste helft superieur aan de thuisploeg.

Dubbele cijfers

Na de hervatting van de tweede helft, viel de beslissing in de wedstrijd al gauw. Iven Nienhuis werd pal na rust door zijn tegenstander onnodig vastgehouden in het vijandelijke doelgebied, waarna arbiter Werkhoven gedecideerd naar de stip wees. Aanvoerder Martin Oudman faalde niet vanaf elf meter en noteerde hierdoor zijn derde seizoenstreffer. Na de 1-3 bleef Omlandia de bovenliggende ploeg en werd er bij tijd en wijle verzuimd om veel ruimer afstand te nemen van Scheemda. Nadat Omlandia met Marcel Mooi, Bram Betsema en Tim Faber drie verse krachten had ingebracht en de doelpuntenproductie leek te stokken, bleek het wedstrijdslot toch nog enkele goals in petto te hebben. Na 86 minuten was het invaller Marcel Mooi die Jeroen Haan vrij voor de uitgekomen doelman Edwin Kuipers zette en Omlandia’s topscorer rondde bekwaam af met een mooi boogballetje. Twee minuten later was het meteen weer prijs. Nadat een door Jeroen Dijkhuizen afgeleverde voorzet niet door Thijs Sonneveld benut kon worden en ook Jeroen Haan in de rebound niet tot scoren kwam, was invaller Bram Betsema in de hierop volgende rebound wèl trefzeker: 1-5. Het slotakkoord was echter voor Scheemda. Bert Zwart, die een zeer sterke wedstrijd speelde, verslikte zich in blessuretijd in een dieptepass aan Scheemda-zijde. Omdat Zwart deze verkeerde inschatting ook met een sliding niet meer kon herstellen, kon Wouter Wagena doelman Harmsma met een lob passeren. Zo werd de eindstand 2-5, terwijl Omlandia met een beetje efficiency ook de dubbele cijfers had kunnen bereiken. Dit leed bleef Scheemda dus bespaard.

Periodetitel

Na afloop was er voor beide ploegen goed nieuws. Omdat Drenthina thuis met een 1-3 nederlaag haar meerdere moest erkennen in Zuidlaren, betekende dat voor Omlandia dat men de koppositie in de 2e Klasse J voorlopig inneemt. Bovendien heeft Omlandia met de nieuwe stand op de ranglijst nu ook de beste kansen op de eerste periodetitel. Over ruim een week zal winst in eigen huis op Fit Boys volstaan om het eerste kleine prijsje van het seizoen binnen te halen. Wanneer ZFC Zuidlaren komende zaterdag haar inhaalduel tegen ONR wint, staan de Zuidlaarders gelijk in punten (16) met Omlandia. Volgende week neemt Zuidlaren het in eigen huis op tegen Aduard 2000. Omdat het doelsaldo van de Ten Boersters (+14 om +5) veel beter is dan die van Zuidlaren, zal men op Sportpark De Wenakkers stiekem toch hopen op een slippertje van Omlandia. Andere kapers op de kust zijn Drenthina (15 punten) en SC Loppersum (14 punten). Deze twee ploegen zullen elkaar volgende week zaterdag in Loppersum ontmoeten. Overigens was er zoals gezegd dus ook goed nieuws voor SC Scheemda, ondanks de 2-5 nederlaag tegen Omlandia. De ploeg liet na afloop van de wedstrijd weten dat het zich per direct heeft kunnen versterken met Wouter Mein en Danny Blaauw. Vooral de komst van de laatstgenoemde speler zal van harte worden begroet in Scheemda. De van SC Veendam afkomstige aanvaller speelde de vorige twee jaargangen ook al in het groengele tricot en zal met zijn goals moeten bijdragen aan handhaving van zijn ploeg in de 2e Klasse. Blaauw kon voetballen bij SC Veendam niet meer combineren met zijn huidige werk en kon zodoende de overstap maken naar zijn oude voetballiefde.

Bekervoetbal

Na de 5e opeenvolgende competitiezege, staat het komende weekend volledig in het teken van de 1e knock-out ronde in het bekervoetbal. Omlandia heeft zich hiervoor ook weten te plaatsen, aangezien het in een poule met GEO (3-0 winst), Poolster (0-3 winst) en Veendam 1894 zat. (1-0 verlies) als sterkste naar voren kwam. Loting wees uit dat Omlandia voor plaatsing in de volgende ronde eerst een duel zal moeten spelen tegen Onstwedder Boys. De ploeg uit het Oost-Groningse Onstwedde, dat even boven de rook van Stadskanaal ligt, speelt momenteel haar duels in de zaterdag 4e Klasse C. Na een goede competitiestart, waarbij twee overwinningen werden geboekt, staan de oranjehemden inmiddels op een 7e plek. Afgelopen zaterdag verloor de ploeg van trainer Rik Udema met 2-0 van koploper Elim. Door deze nederlaag en drie voorgaande puntendelingen, zijn de Onstwedders al zo’n anderhalf maand zonder overwinning. Zelf wist Onstwedder Boys zich toegang tot de knock-out ronde van het bekertoernooi te verschaffen via een bekerpoule met slechts drie ploegen. Een 3-0 overwinning op Westerwolde en een 1-1 gelijkspel bij Meeden (beide 5e Klassers) bleken uiteindelijk voldoende om de knock-out fase te bereiken.

Dergadatie

Onstwedder Boys ontmoette Omlandia in competitieverband voor de laatste keer in het seizoen ‘05/’06. Destijds wonnen de Ten Boersters beide duels (1-0 en 0-2) en beide malen was Bram Betsema voor de gehele doelpuntenproductie verantwoordelijk. Onstwedder Boys eindigde in dat seizoen met veertien punten op de laatste plek en degradeerde hierdoor naar de 5e Klasse. Omlandia deed het met 40 punten een stuk beter en werd met CSVH gedeeld tweede. Toch hebben de Oost-Groningers niet altijd in de laagste regionen van het zaterdagamateurvoetbal gebivakkeerd. Eind jaren negentig en in het seizoen ‘02/’03 kwamen de oranjehemden driemaal uit in de 2e Klasse, maar alle drie de keren degradeerden de Onstwedders hetzelfde seizoen weer naar de 3e Klasse. Ook vorig seizoen moest de ploeg een stapje terugdoen. In de 3e Klasse waarin Onstwedder Boys vorig seizoen speelde, en waarin de huidige 2e Klasser Fit Boys kampioen werd, degradeerde de ploeg van Udema via de nacompetitie. CSVC uit Coevorden was na een 1-0 nederlaag in Onstwedde in eigen huis met 2-0 te sterk en nam de plek van Onstwedder Boys in de 3e Klasse over.

Standaardsituaties

Het huidige Onstwedder Boys zal zich ongetwijfeld ten doel hebben gesteld om zo snel mogelijk weer terug te keren naar de 3e Klasse, maar vooralsnog moeten de bewoners van Sportpark De Boskamp zich dus nog tevreden stellen met een plek in de middenmoot van de 4e Klasse . In de praktijk probeert trainer Rik Udema zijn basiselftal vanuit een gedegen organisatie te laten voetballen, al zorgt de jeugdige bevlogenheid van het elftal ook vaak voor het nodige opportunisme. Met de 34-jarige Abel Jan Huiges en de 30-jarige Elmar Bijl heeft Onstwedder Boys nog een klein vleugje routine, die de gemiddelde leeftijd van de Onstwedders nog enigszins omhoog stuwt. Zonder hen zou de gemiddelde leeftijd van de Onstwedder hoofdmacht op zo’n 22 jaar liggen. Met Elmar Bijl is overigens meteen de bekendste speler van de Oost-Groningers genoemd. Bijl speelde drie jaar lang bij SJS, waar hij onder meer ervaring in de 1e Klasse opdeed en in het seizoen ‘09/’10 tegen Omlandia in de 2e Klasse speelde. Bij de uitwedstrijd in Ten Boer, die in 1-1 eindigde, scoorde Bijl namens SJS. Jan Oosterbeek was destijds namens Omlandia trefzeker. Tegenwoordig is Bijl defensieleider bij Onstwedder Boys, waar zijn verdedigingskompaan Chris Strockmeijer momenteel de topscorer van het elftal is met drie goals. Dit gegeven zegt meteen iets over de kracht van de Onstwedders bij standaardsituaties, waar de ploeg dit seizoen al enkele malen uit wist te scoren.

Omlandia reist zaterdag op volle sterkte af naar Onstwedde, waar Casper Goedkoop en Simon Schuil jr. waarschijnlijk gewoon met de sterkte elf spelers aan de aftrap zullen verschijnen. Uiteraard zullen er geen onnodige risico’s worden genomen met het oog op de belangrijke wedstrijd voor de 1e Periodetitel tegen de Fit Boys van volgende week. Onstwedder Boys – Omlandia zal zaterdag om 14.30 uur starten op Sportpark De Boskamp, waar de arbitrale leiding in handen is van scheidsrechter S.B. Tjalma.